четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3020 прочитания

  Хората, които ни вдъхновиха през 2023

  Вижте кой ни мотивира и провокира през годината
  20 декември 2023, 10:14 a+ a- a

  През 2023 Economy.bg успя да ви срещне с доста вдъхновяващи хора. Предлагаме ви да изпратите старата и да посрещнете новата година с мъдростта на хората, които разкриха пред нас нови хоризонти, предизвикаха ни да излезем от зоната си на комфорт и ни окрилиха да мечтаем.

  Припомняме ви някои от най-впечатляващите събеседници, с които ви срещнахме през 2023:

  Топ професори за бъдещето на AI

  Когато AI започна да пише код
  Проф. Еран Яхав за AI разработката на софтуер
  „Днес по света има 30 милиона програмисти, но може би когато тази технология се развие още повече, ще има 100 или 200 милиона разработчици, защото всички аматьори, които не знаят как да пишат код, ще могат да го правят с помощта на тази технология. Тя не замества настоящите разработчици, а по-скоро сваля бариерата за влизане на нови хора в сектора. И това се отнася за всички творчески професии“. Ще замени ли AI програмистите и хората в творческите професии – вижте отново разговора с Еран Яхав – професор в Technion, легендарния технологичен университет на Израел, и съосновател на Tabnine, водеща световна компания в сферата на Generative AI за автоматизиране на програмирането, тук.

  Neurosymbolic AI –какво е това?
  Проф. Суарат Чаудури за възможностите и ограниченията на AI
  „Не мога да си представя внедряване на система като ChatGPT за управление на самолети да инвестира нашите спестявания, да ни лекува от сложни заболявания. За мен това най-големият въпрос по отношение на AI е как да го направим по-надежден. И тук смятам, че невросимволичните методи наистина могат да помогнат“. Един от световните лидери в областта на Neurosymbolic AI – проф. Суарат Чаудури от Тексаския университет в Остин, САЩ, за предимствата и предизвикателствата на невросимволичния изкуствен интелект, който обединява машинното и човешкото познание. Целият разговор с него вижте тук.

  За машините и хората
  Проф. Армандо Солар-Лезама за рисковете и ползите от AI
  „Много е вълнуващо машините да могат да правят нещо, което традиционно сме смятали, че само хората могат да правят. Виждаме способности, които никога не сме виждали преди. И все още не знаем съвсем точно как ще ги използваме, къде точно са границите между това, което тези системи могат да правят наистина добре и къде ще се провалят. Тези системи ще имат толкова контрол, колкото им позволим да имат“. Как можем да намерим баланса между ползите и рисковете от AI – вижте разговора с един от директорите на лабораторията на MIT по информатика и изкуствен интелект – проф. Армандо Солар-Лезама, тук.

  Проф. Александър Айкен за страховете от AI и нуждата от регулации
  „Очаквам да видя AI да се използва за политически цели, граничещи с широко разпространени кампании за дезинформация. Вероятно ще видим някои иновативни приложения на AI при президентските избори в САЩ. Считам, че има сериозна причина за безпокойство. И не виждам как може да регулираме това, без първо да натрупаме известен опит“. Кои професии ще изчезнат и колко опасни могат да са новите AI системи в ръцете на престъпни групи – целият разговор с проф. Алекс Айкен, бивш декан на Факултета по компютърни науки в Станфорд, тук.

  Как изглежда интернетът на бъдещето
  Проф. Дейвид Бейзин, който работи по новото поколение интернет
  „Темата за бъдещия интернет беше от голям изследователски интерес преди 10 години. Повечето експерти се отказаха, защото е наистина трудно да се промени интернет. Но не и ние. Продължихме да работим, макар че отне много време. След може би 6 години проучвания беше основана spin-off компанията Anapaya Systems, която създаде комерсиалната версия на нашия интернет. В началото беше много трудно да накараме доставчиците на интернет услуги да го възприемат. Но след 10 години съм щастлив да споделя, че ставаме все по-популярни и се разрастваме“. Защо ни е нов вид интернет – припомнете си разговора ни с един от световните лидери в сферата на киберсигурността – проф. Дейвид Бейзин от ETH Zurich, Швейцария: тук

  За квантовите компютри и AI
  Алесандро Куриони за пресечните точки между двете мощни технологии
  „Пресечната точка между изкуствения интелект и квантовите компютри е най-мощната технология, която може да имаме. Ако погледнете еволюцията на AI, той става все по-мощен. И сега с генеративните модели той ще бъде навсякъде и ще стане изключително мощен. Ще донесе ползи, но и проблеми. И проблемите се мащабират със същата скорост“. Кога квантовите компютри могат да навлязат масово и в кои области може да имат най-широко приложение – припомнете си в разговора с Алесандро Куриони, вицепрезидент на IBM Research за Европа и Африка и директор на лабораторията IBM Research в Цюрих: тук

  Пътеводител в квантовия свят
  Марин Буков, който разкрива тайните на Вселената
  „Квантовите компютри ще направят миниреволюция във фармацията и криптографията“. Почерпете вдъхновение от разговора ни с тазгодишния носител на наградата „Джон Атанасов” – Марин Буков, който е създател и ръководител на научна група в Макс Планк Институт за физика на комплексните системи в Дрезден, Германия, тук.

  Да създадеш един от най-популярните езици за програмиране
  Бярне Строуструп за ключа към успеха на един език за програмиране
  „Любимите ми приложения са предимно тези за научни и инженерни цели. Такива примери са марсоходите и хеликоптерът на Марс, експериментът на CERN, който откри хигс бозона, както и усъвършенстваното производство на микропроцесори“. Какво е бъдещето на програмния език С++, припомнете си разговора ни със създателя му и професор по компютърни науки в Колумбийския университет в Ню Йорк – Бярне Строуструп, тук

  Българска следа в първата в историята награда „Грами“ за музика към видеоигра
  Михаил Лозанов и Росен Янков от Ubisoft Sofia за приноса им към престижното отличие
  „За нашия екип в София работата по този саундтрак беше голямо приключение и един от многото предизвикателни и интересни процеси, които бяха част от създаването на Dawn of Ragnarök. Изключително щастливи и горди сме с този исторически успех, който Стефани постигна. Безкрайно благодарни сме и за успешната ни екипна работа с колегите от Ubisoft Music, както и с целия екип на Assassin’s Creed, допринесли за този проект“ – припомнете си щастливия момент от награждаването тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 4 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 6 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 9 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS
  преди 1 ден
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти