сряда, 24 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1796 прочитания

  Как се подготвят учители и ученици за професиите на бъдещето?

  Какви са промените в гимназията на СофтУни и как екипът се подготвя за бъдещето, разказват Евгения Пеева, Изпълнителен директор на СофтУни Будител, и Светлин Наков, съосновател на СофтУни и СофтУни Будител
  28 ноември 2023, 10:17 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  „СофтУни БУДИТЕЛ“ е новото име на професионалната гимназия в сферата на дигиталните науки и технологичния бизнес, зад която стои СофтУни. Заедно с новото име училището има и нова философия на управление и преподаване, обновен екип и още по-смели цели за успеха на своите ученици. Двигател на промените в училището е образователният експерт Евгения Пеева-Кирова, която от лятото на 2023 г. е изпълнителен директор на гимназията.


  Economy.bg се срещна с г-жа Пеева и д-р Наков, за да ни разкажат повече за промените, какво ги налага, как едно дете може да стане част от СофтУни Будител, какво е различното в методите на преподаване, как се подготвят учителите, кое е уникалното в учебната програма на гимназията, как се подготвят децата за професиите на бъдещето, важността на екипната работа и общността и бъдещето на образованието.

  Евгения Пеева е основател, дългогодишен изпълнителен директор и почетен член на Съвета на директорите на Фондация „Заедно в час“, чиято основна цел е да осигури равен достъп до качествено образование на всяко дете в България. От май до септември 2021 г. заема длъжността зам.-министър на образованието и науката в служебното правителство на Стефан Янев. Професионалният ѝ път включва също работа в глобална бизнес консултантска компания и мениджърски роли в компании за технологични решения в сферата на изкуствения интелект. Евгения е носител на редица награди като  „Млад мениджър на годината“ и „Жена на годината“, категория „Общество“, и е отличена в престижни класации като успешен лидер, мениджър и иноватор в българското образование и неправителствения сектор. „СофтУни БУДИТЕЛ“ е естествена стъпка в нейната дългосрочна мисия за утвърждаване на ефективни образователни модели за оптимално развитие на учениците и обществото в динамичната дигитална ера.

  Д-р Светлин Наков е съосновател на СофтУни и СофтУни Будител. Той има 20-годишен опит като софтуерен инженер, ръководител на софтуерни и ИТ проекти, преподавател по информационни технологии, програмиране и разработка на софтуер, ИТ консултант, предприемач и разработчик на уеб, мобилни, настолни и сървърни приложения. Мечтата му е да направи България силициевата долина на Европа.

  Какво наложи промените в СофтУни Будител, колко ученици се обучават в училището и как протича приемът?


  Трудно ли се намират учители и как се подготвят те, така че да отговорят на целите, които гимназията си поставя?


  Каква е ролята на менторите на учителите, как се подбират те и каква е мотивацията им? Какви амбиции има Светлин Наков за развитието и бъдещето на обучителната програма?


  Как се решават казусите, свързани с дисциплина в училището, каква е ролята на екипа, защо „учителят никога не е сам“ и каква е ключовата роля на родителите?


  Къде е мястото на технологиите и AI в процеса на обучение? За ролята на AI като помощник, а не заместител, изграждането на хора, които са повече от технологиите – двигателите на съвременния свят, учителят като вдъхновител и ролята на модерната подкрепяща среда.


  За важността на меките умения, изграждането на мислещи хора, как училището ни подготвя за живота, мястото на рефлексията в обучението, кариерното ориентиране или как се подготвят учениците за професиите на бъдещето?


  Как изглежда образованието на бъдещето?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Проучване: 15% от офисите в София са празни
  Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
  преди 10 часа
  Турция ще предлага визи за дигитални номади
  Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
  преди 11 часа
  преди 12 часа
  FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
  Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
  преди 14 часа
  Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
  В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
  преди 14 часа
  Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
  Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд