неделя, 25 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2222 прочитания

  Как ще изглежда фабриката на бъдещето?

  И ще има ли място за хората в нея – Александр Новоселов, Ръководител „Роботика и дискретна автоматизация“ в АББ България, пред Economy.bg
  03 юли 2023, 11:22 a+ a- a

  Липсата на работна ръка е сред основните мотиви на фирмите у нас да потърсят решения за автоматизация. Сред другите причини бизнесът у нас да започне да роботизира производството си, е желанието за повишаване на производителността и на качеството.

  Използва ли българският бизнес роботи, кои сектори и с каква цел инсталират най-много роботизирани решения у нас, каква е първоначалната инвестиция, как ще изглежда фабриката на бъдещето и има ли място за хората в нея, как ще се отрази напредъкът при изкуствения интелект върху развитието на индустриалните роботи, какво е бъдещето на роботизацията в България – тези и други въпроси коментирахме с Александр Новоселов, ръководител „Роботика и дискретна автоматизация“ в АББ България. Разговаряхме с него в рамките на международната конференция Automotive & Battery Forum.

  АББ има над 2500 служители в България и оперира с централен офис в София и четири клона на компанията в страната. Две от производствените бази се намират в Раковски и произвеждат електрически компоненти ниско и средно напрежение. Други два завода се намират в Петрич – за продукти ниско напрежение, а в Пловдив има производство за измервателна апаратура.

  Александр, колко компании в България използват Вашите роботизирани решения? И от кои сектори основно?
  Има около 100 компании, които използват роботи в различни видове приложения. Повечето от тях са за Pick and Place приложения, а понякога и за заваряване. Основно индустрията от първо ниво – Tier1, ползва нашите решения. Това са компании, които доставят части за автомобилната индустрия, т.е. за производителите на автомобили. В България има широка гама от такива компании и повечето от тях използват роботи.

  Наблюдавате ли ръст през последните години на използването на роботи в България?
  Разбира се, основната тенденция е на ръст. Увеличението е по целия свят. Така е и в България. Тя не е толкова голям пазар по отношение на използването на роботи, но все пак има голям потенциал.

  Кои са основните причини за това?
  Първо, в България има много видове приложения, свързани с асемблирането. Сглобяването е повтаряща се задача за човека, така че най-доброто решение за такъв тип дейност е интегрирането на робот. Освен това има недостиг на човешки ресурси. И всъщност чисто психологически е доста трудно да вършиш винаги едни и същи задачи. Имам опит отпреди доста време с работа в такъв вид индустрия, когато се налагаше да повтарям една и съща задача постоянно. Наистина е трудно. Затова често тези хора сменят работата си. И роботът се оказва най-добрият избор. Освен това собствениците на бизнес търсят възвръщаемост на инвестицията. Така че колкото по-бързо те решат, че ще получат такава възвръщаемост, толкова по-скоро ще купят робот.

  Каква е първоначалната инвестиция в роботизирани решения?
  Сумата варира. Нека вземем прости решения като роботизиран захват и система за безопасност. Цената ще бъде около 50 000 евро. Сега нека вземем за пример една цяла автомобилна поточна линия с различен вид роботи и решения от висок клас. Цената за нея може да е около 10 милиона евро. Винаги зависи от задачите. И всеки път предлагаме персонализирано решение.

  Как изглежда фабриката на бъдещето?
  Няма да работят твърде много хора в нея. Нашата компания ABB се движи в тази посока. Опитваме се да оптимизираме и роботизираме всеки процес. В миналото при Индустрия 3.0 и 4.0 налице беше конвейерен принцип на работа. Но в момента по-скоро имаме роботизирани клетки, разпределени в цялата фабрика, и мобилни роботи, които се движат между клетките.
  Така че няма да има хора, но фабриката ще е персонализирана и ще може да се променя. И разбира се, с появата на изкуствения интелект това става все по-достъпно.

  Каква ще бъде ролята на хората във фабриката на бъдещето?
  Ще има много роли, но те ще са по-креативни. Доста хора се страхуват, че роботите ще заменят работните им места. Статистиката показва, че в действителност индустрията на роботите създава повече работни места, отколкото заменя. Нека ви дам един пример. Има около 3 милиона робота, инсталирани по света. А само в подразделението за роботика на ABB имаме 500 000 служители, работещи в тази област.

  Как AI ще се отрази на бъдещето на роботиката, конкретно в производството?
  Ще го подобри. Тези дни в Германия се провежда изложението LogiMAT. Ние имаме щанд с наш робот. Той избира някаква част и благодарение на камера разбира каква точно е тя и как да я хване. Тя може да бъде кутия или нещо друго. Но това е възможно заради изкуствения интелект, който е вътре в програмата.

  Как виждате бъдещето на роботизацията в България?
  Мисля, че ще се разраства, защото България е част от Европейския съюз. А целият ЕС върви към роботизация и автоматизация. България е много привлекателна, защото роботизацията в производството е изгодна от гледна точка на заплати и инвестиция. И с появата на повече производства в България, ще се стигне и до повече автоматизация на пазара. Това е тенденцията.

  Кои са останалите сектори у нас, чийто интерес ще опитате да привлечете по отношение на роботизацията?
  Автомобилната индустрия е като локомотив на автоматизацията и роботизацията по целия свят. В България е същото. Тук няма производители на автомобили, но има доставчици на части за тях. Те ще повишат своята автоматизация. Другата област е индустрията за храни и напитки. Тя в момента също показва голям интерес към роботизирани решения. Друга е мебелната и електрическата индустрия. Има стотици приложения, в които можем да използваме роботи.

  Колко фабрики и служители имате в България, след като Hitachi Energy стана собственик на завода в Севлиево?
  Не съм сигурен за точния брой. Но са повече от 2000 души, основно фокусирани върху бизнеса с електрически компоненти. Имаме фабрики в Раковски, в Пловдив и в Петрич. В София е главният офис.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на АББ БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията