събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3926 прочитания

    Запознайте се с Иван Козовски, който след успешна кариера в чужбина, избра България

    „Вярвам, че България е подходящо място за хора с идеи и тук можете да срещнете много умни и отворени към света професионалисти“, казва Иван
    01 юни 2023, 16:15 a+ a- a

    Иван Козовски - Product Owner в Blubito. Снимка: Blubito

    Откакто България е част от ЕС и пътуването е по-лесно от всякога, все повече хора решават да продължат образованието си в чужбина с идеята за по-добро обучение и вероятното очакване на по-добро качество на живот в някоя силно развита страна като Германия, Холандия или Германия. Една голяма част от българските студенти обаче се завръщат в България, подтикнати от причини като трудности да завършат образованието си, невъзможност да си намерят подходяща работа след завършване на обучението си или неуспех да се интегрират в страната, в която са избрали да емигрират. Други обаче успешно се приобщават в страната, която са избрали, развиват добра кариера и въпреки това решават да се върнат в България.

    Пример за това е Иван Козовски, който има възможността да работи в едни от най-големите западни компании, но решава да се завърне в България и да продължи развитието си тук. Свързахме се с него, за да научим повече за причините да поеме по този път и как се чувства в момента в България.

    Иван, разкажи ни малко повече за себе си.  Какво си учил, каква беше първата ти работа и как изглежда професионалният ти път до момента?
    Казвам се Иван Козовски и съм от Варна. Учих в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ и след завършването си реших да продължа образованието си в Германия. Там завърших Техническия университет в Кьолн със специалност „Инженерство на производството и логистика“, а впоследствие завърших и магистратура по „Международно индустриално инженерство“ в Дюселдорф. Работил съм на различни места, за да се издържам, но първата работа по специалността ми беше в BMW в Мюнхен, където ме избраха да направя стаж в по мое мнение един от най-интересните им отдели - BMW & MINI Driving Experience. Тогава не знаех, но именно този стаж ми отвори вратата да завърша втори стаж за BMW в Южна Каролина, САЩ няколко години по-късно. По време на обучението си в Германия също така имах възможността да работя за Carcoustics (един от основните доставчици за автомобилната индустрия), Siemens Energy, Siemens Infrastructure, Siemens Mobility и Mercedes-Benz. След като завърших магистърската си степен, започнах работа като мениджмънт консултант в областта на интелигентната индустрия в Capgemini Invent в Кьолн, а последната ми работа преди да се върна в България беше като Business Intelligence and Process Manager в Atlas Copco в Есен.

    Защо избра да учиш и да стартираш кариерата си в чужбина и в плановете ти към онзи момент влизаше ли завръщане в България?
    Избрах Германия като страната, в която исках да придобия академичното си образование, защото съм фен на автомобилите и според мен Германия е сред най-подходящите европейски страни, в които можеш да получиш инженерно образование и да се запознаеш отблизо с едни от най-добрите производители на автомобили в света, както и защото висшето образование в Германия е много достъпно и системата ти дава възможност да работиш по време на обучението си и да се издържаш напълно сам.

    Що се отнася до въпроса дали съм мислил за връщане в България, още когато заминавах натам - не съм мислил за това, защото не знаех какво ще се случи в Германия и дали ще ми хареса или не, а и не исках да се ограничавам с планове от рода на: „Добре, след 6 години трябва да се върна в България“. Живеем в ерата на глобализацията и дигитализацията, пътуването е по-лесно и по-евтино от всякога, така че заминаването за университет в друга държава вече не означава да загубиш връзка с родината и близките си.

     Какво те мотивира да се завърнеш в България? Трудно ли взе това решение?
    Ще излъжа, ако кажа, че решението беше много лесно, но следвам максимата, че ако човек има идея да реализира нещо, има условията и притежава инструментариума да го направи, то трябва да опита. Да, едно ново начало може да е плашещо, но точно в тази ситуация - какво би било най-лошото, което може да се случи - да се провалиш и да се върнеш обратно. Предпочетох да поема риска, вместо след време да се питам какво би могло да бъде.

    Що се отнася до въпроса какво ме мотивира да се върна - разбира се, че не бях привлечен от политическата ситуация, инфраструктурата, негативната демографска тенденция или докладите на Световната банка. Моето решение се базираше на комбинация от лични и професионални мотиви. Не само че всички членове на семейството ми живеят в България, но и през последните няколко години забелязах тенденция, че много успешни мои приятели, които живеят в чужбина, се върнаха в България. Наистина вярвам, че България би могла да бъде подходящо място за хора с идеи не само заради ниския корпоративен данък, но и най-вече заради това, че можете да срещнете много умни и отворени към света хора, които са учили в най-добрите университети в чужбина и са работили за най-иновативните компании на едно място. 

     Как започна работа в Blubito и защо се спря точно на тази компания?
    Запознах се с Blubito чрез приятел, който живееше в Германия и се завърна в България няколко години преди мен. Той вече работеше в компанията от дълго време и споделяше положителни неща за нея, своите колеги, изградената фирмена култура и ценности - това ме мотивира да кандидатствам за позиция в Blubito.

    В момента каква е твоята позиция и с какво се занимаваш?
    В момента работя като Product Owner в сферата на агилната разработка на софтуер, което много ми харесва, защото ми дава възможност да контактувам както с екипа на разработчиците, така и със заинтересованите страни, да проучвам нуждите на крайния потребител и да представлявам интересите му по време на процеса на създаване и оптимизиране на продукта.

    От позицията на човек с опит в чужбина как би описал средата, работната атмосфера, отношенията между колегите в България? 
    Доволен съм от работната си среда в България, защото почти всички колеги в Blubito са хора, прекарали много време в чужбина и имали възможност да работят за реномирани международни компании, обуславяйки висока работна етика и професионален подход. В комбинация с приятелския и сърдечен характер на колегите това създава много приятна атмосфера в офиса.

    В какво според теб се изразява потенциалът на България за младите, образовани и проактивни българи?
    България е малка страна и да срещнеш интересни хора тук е много по-лесно – София например е един от малкото градове, където можеш да попаднеш на едно място например с човек, работил за Google в САЩ, друг, работил в петролната индустрия в Азия, и трети, работил за автомобилен производител в Германия. Тази концентрация на интелигентни хора на едно място предразполага България да се превърне в интелектуален  хъб в бъдеще, тъй като става възможно да се намерят експерти и ноу-хау за всяка област. Все повече международни компании разпознават този потенциал и желаят да открият филиали в България, което създава чудесни перспективи за професионална реализация и модерни условия на труд.

    Кои според теб са най-големите митове за работата в чужбина?
    Мисля, че през последните години митовете за работата в чужбина се развенчаха, защото все повече хора заминават в чужбина и се сблъскват с реалността. Мога да говоря само за Германия и САЩ и според мен митове като този, че е много по-лесно да изградиш кариера в чужбина, отколкото в България, нямат основание. По мое мнение завършването на висше образование в Германия или САЩ изисква повече усилия и ангажираност, отколкото това в България. Много студенти трябва да защитят бакалавърската или магистърската си работа под ръководството на дадена компания и трябва да кандидатстват, за да им бъде разрешено да напишат дипломната си работа, което може да се окаже много проблематично, ако нямат професионален опит, защото тогава никоя компания няма да ги приеме да напишат дипломна работа с нея. Освен това броят на конкурентите, които трябва да пребориш, когато кандидатстваш за работа, е несравним. Добрите работодатели изискват наистина много, а високите оценки не са достатъчни и са абсолютният минимум дори когато кандидатстваш само за стаж.

    Какво би посъветвал другите като теб, които са в дилема дали да се завърнат в България?
    Самият факт, че някой се е изправил пред дилемата да направи или да не направи нещо, предполага, че този някой иска да направи това нещо или че не е доволен от сегашното си положение - според мен това важи за всички области на живота. Моят съвет е да завършите образованието си в чужбина и да се опитате да натрупате колкото се може повече опит, защото като доказал се професионалист ще имате свободата да решите къде искате да живеете и да продължите кариерното си развитие. Ако мислите да се върнете в България, бих казал да опитате и да пробвате как ще се получи, защото най-лошото, което може да се случи, е да се върнете там, където сте сега, ако не ви хареса. Мисля обаче, че вероятността да не ви хареса тук е малка, защото много от приятелите ми зад граница се върнаха в България през последните години, аз също съм вече почти 8 месеца тук и никой не се е върнал в страната, в която е бил, или не планира да го направи за момента. Нещо повече, почти всички мои познати, които все още са в чужбина, планират да се върнат в България в близко бъдеще.

    Как си представяш кариерата, пътя и развитието си занапред в България?
    Аз искам да усъвършенствам уменията си и да разширя сферата на компетенциите си, и вярвам, че кариерният успех и развитие на човек, макар и строго индивидуални, не са капсулирани и зависими само от личните качества и заложби на индивида, а са функция на взаимодействието му с огромен кръг от хора, като започнем от семейство и приятели, минем през състуденти и преподаватели и стигнем до колеги на работа и мениджъри. Според мен примерът - бил той добър или лош - е заразен и поради това средата е от решаващо значение за мотивацията и успеха. За себе си знам, че се вдъхновявам от обстановка, в която съм заобиколен от контрастни, мотивирани и изобретателни хора. Мисля, че това е основен фактор за създаване на благоприятна среда, в която човек има възможност да прогресира, а аз най-много ценя и се радвам, когато виждам прогрес в себе си и в хората около мен.

    Почитател съм на сравнението, че успехът е като дърво - трябва да го поливаш, да го наторяваш и да се грижиш за него, за да порасне здраво и голямо, така че и други да се възползват от сянката му и съм оптимист, че бизнес средата в България ще продължи да се подобрява и да разкрива нови възможности пред младите и целеустремени хора. Мисля, че модерният човек има крещящата нужда от професионална екосистема, в която не само високото ниво на професионализъм и добрите резултати, но и добрият пример и човешките ценности са основата в развитието както на индивидуално, така и на групово ниво и искам да съм част и да допринеса за развитието на такава. 

    Вижте по какви проекти работи Блубито 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 16 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство