петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2563 прочитания

    HR проектите в България: Академията за жени лидери в IBM

    Научете повече за проекта, който стана победител в Годишните HR награди на БАУХ 2022, категория „Най-добър проект на голяма компания”
    31 май 2023, 12:10 a+ a- a

    Дамите от екипа, разработил Академията за жени лидери в IBM. Снимка: Economy.bg

    В съвременната динамична бизнес среда HR функцията в България се развива изключително бързо и заема своето важно стратегическо място в управлението на компаниите. HR професионалистите и HR екипите вече проектират и изпълняват комплексни проекти, които не просто подпомагат бизнес процесите, но и добавят стойност и изграждат работодателски имидж.

    В рубриката „HR проектите в България“ разказваме за конкретните проекти, зад които стоят HR екипите тук, за да покажем, че в България може да имаш интересна и успешна HR кариера, както и че работодателите в България създават условия за такава.

    Научете повече за Академията за жени лидери в IBM, която стана победител в Годишните HR награди на БАУХ 2022, категория „Най-добър проект на голяма компания”. За проекта разказват Бойка Дочева - Мениджър Човешки ресурси, Антония Додева - Старши мениджър, Александра Кишишева - Ръководител екип, Обучител и фасилитатор, Александра Аюби - Лидер на екип „Контрол на качеството“ и Виолета Караначева-Цветанова - Ръководител на политиките на приобщаване и многообразие, академична програма и обучения. 

    Разкажете ни за Вашия проект.
    Антония: Академията за жени лидери в IBM, която нарекохме Rise Up Women Leadership Accelerator, е изключително ценен и вдъхновяващ проект за нас. Вложихме много мисъл, усилия, сърце и душа, за да го осъществим. Благодарни сме на БАУХ за признанието, както и за възможността да споделим добри и работещи практики от бизнеса. Това ни мотивира да продължаваме да създаваме иновативни проекти.

    Създадохме Rise Up Women Leadership Accelerator с екипа ни тук, в IBM България. Програмата стартира през 2021 г. с 15 участнички от IBM Client Innovation Centers в България и в Хърватия. Благодарение на успеха на първото издание през 2022 г. обхватът се разшири значително и вече покрива жени от 6 държави. Програмата има три основни цели – развитие на лидерски умения на жените в IBM, осигуряване на по-добра видимост на талантите и не на последно място – създаване на общност, която дългосрочно да служи като мрежа за подпомагане и обмяна на опит.

    Rise UP е с продължителност 6 месеца и представлява комбинация от практически обучения, семинари с гостуващи лектори и работа по актуални бизнес проекти. Разнообразните дейности и събития дават възможност на участничките да изградят широка мрежа от контакти с хора от различни нива и отдели в организацията, както и да получат индивидуализирана обратна връзка и насоки за развитие. В програмата се включват IBM лидери, вицепрезиденти и директори на глобално ниво, както и външни гост-лектори, които в семинари или практически сесии споделят опита си. Целта е да се получи синергия между опита, практиката и теоретичните познания, тъй като всички тези компоненти са неизменна част от изграждането на един лидер.

    Антония Додева - Старши мениджър в IBM. Снимка: Economy.bg

    Каква е целта му и защо решихте да го стартирате?
    Бойка: Програмата отговаря на реален проблем, припознат в световен мащаб. Призивът за равенство между половете е в глобалния дневен ред от десетилетия. В много страни са направени големи крачки за предоставяне възможност на жените да заемат повече лидерски роли и да осъществят своя потенциал. Доказано е, че когато има разнообразие между хората на лидерски позиции и се инвестира в повече жени лидери, се постигат ускорени бизнес резултати. Затова нашата програма е ценна както за компанията, така и за обществото. 

    IBM има над стогодишна история по отношение на политиките на разнообразие и приобщаване и прилагането им. Имаме установена практика служители да се обединяват около каузи и да работят заедно в т.нар. ресурсни групи и/или общности. В България пример за това са Women at IBM Bulgaria, Parents Club, Voices + LGBTQ, Доброволчески комитет, Runners at IBM, които работят по важни теми като равнопоставеност, родителство, развитие на жени в сектора, подкрепа на добри каузи и др. Благодарение на вече съществуващите култура и стимулираща среда за развитие на жени лидери имахме възможност да направим една крачка напред и да надградим усилията в тази област. Чрез Rise Up ние даваме практическите инструменти и ускоряваме представянето на жени на ръководни позиции.

    Бойка Дочева - Мениджър Човешки ресурси в IBM. Снимка: Economy.bg

    Как приеха служителите в компанията този проект?
    Александра Кишишева: Проектът се прие с голямо вълнение както в България, така и сред глобалната общност на компанията. Подкрепата от колеги, ръководители и съмишленици е важна за нас. Тази година стартирахме Rise Up за трета поредна година. Вълнуваме се, че програмата се разраства и развива във всяко едно отношение. Обратната връзка, която получаваме от участничките, е изключително важна за нас и ни показва, че това, което правим, е значимо за тях, както споделя Надежда Георгиева, Ръководител проекти: „Успешното завършване на програмата ми дава сили да поемам по-значими и комплексни проекти, както и уверено да търся реализация в кариерното си развитие“.

    Александра Кишишева - Ръководител екип, Обучител и фасилитатор в IBM. Снимка: Economy.bg

    Какви ресурси – като време, финансови и други, Ви костваше?
    Александра Аюби: За да стане реалност, в програмата са вложени много усилия и часове работа от страна на екипа, който се занимава с управлението на проекта. Ангажирахме вътрешни лектори, успешни колеги с вдъхновяващи истории, както и мениждмънта  на всички нива в компанията. Можем да кажем, че сме инвестирали повече от 250 човекочаса. Финансирането на годишна база варира, но вложихме средства основно в наемането на външни експерти, които да изнесат практически насочени семинари и сесии по определени теми.

    Какви резултати искахте да постигнете с проекта и какво реално постигнахте?
    Александра Аюби: Щастливи сме да споделим, че 17 дами участваха за 2022 г., 15 дами завършиха програмата през 2021 г. като около 40% от тях вече направиха следваща крачка в кариерното си развитие. Участниците имат възможността да черпят опит от лидери на високо ниво в компанията, като вицепрезиденти и директори. Така те подобряват множество умения и стават по-видими. Създадохме рамка за обучение на жени лидери, която сега работи на глобално ниво в компанията. Приобщихме към нашата кауза вдъхновяващи личности от и извън компанията. Изградихме ентусиазиран екип с опитни IBM експерти от различни сфери. Така ние ангажираме и нашите служители да бъдат активни и да помогнат на жените в сектора да се развиват. Програмата помага и на нашата вътрешна ресурсна група Women at IBM Bulgaria – това е общност от мъже и жени в компанията, която помага за развитието на жени таланти в сектора. 

    Александра Аюби - Лидер на екип „Контрол на качеството“ в IBM. Снимка: Economy.bg

    Кои бяха най-големите предизвикателства и как ги преодоляхте?
    Александра Кишишева: Имахме доста предизвикателства по пътя на изграждане и прилагане на програмата. Вложихме много време и мисъл, за да я направим интерактивна и полезна, да успеем да постигнем баланс между практическата част и теоретичните сесии, да успеем да привлечем изявени и вдъхновяващи личности, които да споделят своя опит.  Същевременно трябваше да убедим и висшия мениджмънт, вицепрезиденти и директори на глобално ниво, че това е проект, в който си струва компанията да инвестира. Всеки нов цикъл на Rise Up ни дава повече опит и увереност, че можем да постигнем целите си. На база на споделената обратна връзка от участничките, както и на изискванията на бизнеса адаптираме съдържанието, така че да е винаги актуално, релевантно и да адресира конкретни нужди.

    С какво най-много се гордеете с този проект?
    Антония: Успяхме да вдъхновим над 30 жени да следват целите си и да бъдат смели. Облякохме този стремеж в реални умения, които те получиха заедно със своите сертификати. Успяхме да приобщим към каузата повече жени лидери, наши служители и лидери от различни звена и държави. Почерпихме опит от експерти и вдъхновяващи личности в и извън компанията, давайки различна перспектива. Вярваме, че програмата е начинът да създадем следващото поколение от жени лидери. 

    Запознайте с екипа зад Академията  – колко и какви са HR професионалистите в него, каква е тяхната експертиза?
    Бойка: За да създадем работеща програма за жени лидери, ни трябваха хора с различен профил и опит. В проекта заедно с мен участваха вдъхновяващата Антония Додева, която е Старши Мениджър в IBM TLS Client Innovation Center Sofia, Александра Кишишева - Мениджър и Опитен обучител, Александра Аюби - Лидер на екип по контрол на качеството, Виолета Караначева-Цветанова, част от HR екипа, която ръководи политиките на многообразие и приобщаване, както и академичната програма на компанията, носител на наградата „HR професионалист“ за 2021, БАУХ.

    От ляво надясно: Александра Аюби, Александра Кишишева, Бойка Дочева, Виолета
    Караначева-Цветанова и Антония Додева. Снимка: Economy.bg

    Спонсор на проекта е Кели Раян, Вицепрезидент IBM Technology Lifecycle Services, а неизменна част от програмата е и Браян Еверет, Директор IBM Technology Lifecycle Services Client Innovation Centers, който е активно включен в процеса. 

    Споделете с нас какви нови HR проекти планирате.
    Виолета: Тази година планираме да усъвършенстваме и подобрим Rise Up Women Leadership Accelerator, като през март месец стартирахме третото издание на програмата за нови 18 дами. Продължаваме да работим активно, създавайки проекти и събития, които подобряват работната среда в офиса, чрез нашите вътрешни групи и клубове като събитията за деца и родители, развитие на жени, ЛГБТ+ и равнопоставеност, маратони с кауза и др. Влагаме нови усилия и време в нашата Академична програма, чрез която изграждаме следващото поколение от млади таланти в сектора. Работим усилено с водещи университети в страната, предоставяме множество безплатни квалификационни програми за студенти, като сме горди и с нашата мащабна стажантска кампания, която в момента тече с пълна сила.

    Виолета Караначева-Цветанова - Ръководител на политиките на приобщаване и многообразие,
    академична програма и обучения в IBM. Снимка: Economy.bg

    Очакваме и старта на вътрешната ни програма за мениджъри, Алфа Академия в центровете ни в София, Загреб и Кайро, която цели да изгради новото поколение от лидери в компанията. Продължаваме развитието в локален и глобален мащаб на нашата програма SEED (Skills Essential Employee Development), която дава широк спектър от обучения, сертификати и кариерни пътища на нашите служители. Не можем да скрием колко сме горди с палитрата от програми, инициативи и събития, които IBM организира благодарение на отдадените ни служители и ръководители с цел да изгради креативна, приобщаваща и мотивираща среда на работа, като помага на нашите служители да придобиват нови умения и знания ежедневно.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на IBM Bulgaria Ltd. в JOBS.bg

     

     ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ПРОЕКТИТЕ:

    Училище за енергетици на ЕСО
    „Организационна култура“ и „Отвътре навън“, Велея Глобал
    Система за оценка и развитие на хората в Нова Броудкастинг Груп
    „Да обядваме знания“, „Развий се“
    „Как да подбираме и задържаме средно и ниско квалифицирани кадри“, Gi Group
    Подобряване и автоматизиране на процеса на въвеждане на новоназначени служители в Playtech
    4-дневна работна седмица в Менпауър
    Решения за управление на човешките ресурси, IBS
    Синергия в HR екипа - най-добрата предпоставка за удовлетворени колеги, Kaufland България
    Jira4PDR, Endava
    Многообразни проекти за различни предизвикателства, bTV Media Group
    Локалните и регионални проекти на Endava
    Проекти за бизнес, HR и социална ефективност, „Вива Kредит“
    Добротворчеството в „Ейч Пи Инк България“
    Корпоративен уелнес, Playtech
    Империум на CASH CREDIT
    Employee Value Proposition = EVP на „Райфайзенбанк“
    EVN Презареждане
    Contipso Learning

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 11 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство