събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    951 прочитания

    Изкуственият интелект е просто още един инструмент, който трябва да овладеем

    Откога и защо ERP.BG вгражда ИИ в софтуерните си решения, какво е значението на технологията, как тя ще промени работата и пазара на труда, разказва Иван Аржентински, основател на „И Ар Пи България“ ООД
    15 май 2023, 11:00 a+ a- a

    Иван Аржентински е основател на „И Ар Пи България“ ООД и е един от първите български разработчици на ERP системи. Като технологичен предприемач и опитен софтуерен специалист той има ключова роля в създаването на редица бизнес софтуерни продукти като ERP системата ERP.net (EnterpriseOne®) и InfoStar®. Професионалните му интереси са в сферата на разработката на бизнес софтуерни решения, мобилните технологии, управлението на бизнес процеси и BPM системите, както и технологиите за управление на проекти. Иван Аржентински е главен идеолог с ключово участие в създаването на всички софтуерни продукти на компанията. Той е и в основата на визията на ERP.BG за развитието на една многофункционална, адаптивна и изцяло мобилна ERP платформа на световно ниво, оптимизирана за всякакъв тип устройства. Иван Аржентински е консултант и участник в множество работни групи, свързани с важни реформи като промените по Наредба Н-18 и въвеждане на еврото в България.

    Наскоро ERP.BG съобщи, че вгражда изкуствен интелект (ИИ) в софтуерните си решения за управление на бизнес процеси. Защо компанията взима такова решение, за какво е най-добра тази технология, как ще промени работата, за Economy.bg разказва Иван Аржентински, основател на „И Ар Пи България“ ООД.

    Откога ERP.BG вгражда ИИ в софтуерните си решения?
    Вграждането на ИИ в нашите решения е приоритет и работим по него от дълго време. Разработваме решения, които най-добре биха отговорили на нуждите на клиентите ни. Те са различни по мащаб и сектор, в който оперират. Затова е важно да разработим и предложим най-добрата версия за тях. Вярваме, че най-добрата версия на настоящето е бъдещето, затова ИИ е неотменима част от продуктите ни. 

    Защо взехте това решение? 
    Определени стъпки от бизнес процесите могат да бъдат много добре подпомогнати от ИИ. Могат да бъда улеснени, така че да спестят време и да направят работата още по-ефективна. Това е логично продължение на усилията за дигитализиране и автоматизация на процесите, които текат през последните години. 

    ChatGPT ли използвате или друг чатбот и защо се спряхте точно на него?
    Основно се използва ChatGPT, но определено наблюдаваме бурното развитие на open source моделите. Най-вероятно ще предложим възможност за избор, тъй като ChatGPT може да бъде доста скъп. А нашата основна цел е да разработваме, предлагаме и внедряваме решения, които са съобразени със специфичните нужди на клиентите ни, но и са финансово конкурентоспособни. 

    При какъв тип задачи най-добре се справя тази технология?
    Считаме, че ИИ може да бъде добър помощник на хората при изпълняване на творческите задачи. Може да освободи тяхното време, да облекчи процеса на работа и да направи хората още по-ефективни. 

    Споделихте, че вграждате ИИ там, където има най-голям елемент на творчество – може ли да дадете пример за това?
    ИИ се справя добре в няколко класа задачи:
    Класификация
    Например, ако имаме сайт за гаранционни ремонти на мобилни телефони, ИИ може да прави първоначална преценка дали симптомите отговарят на изискванията за гаранционен ремонт.

    Оформяне на кореспонденция
    Например, ако искаме да изпратим писмо на контрагент, описвайки конкретна ситуация и какво искаме да постигнем, ИИ може да помогне. Може лесно да зададе тона, твърдостта и въобще параметрите на писмото.

    Обобщаване
    Например, ако има дълъг договор, ИИ може да обобщи нашите задължения точно и накратко.

    Търсене
    Например при взаимодействие на потребител с телеком услуга, ИИ може да бъде от голяма помощ. Потребителят може да зададе казус и да попита ИИ какво следва в този случай съгласно общите условия на телекома.

    Разбиване на подзадачи
    Ако имаме голяма, главна цел, ИИ може да предложи списък от неща, които трябва да извършим, за да постигнем целта.

    Казвате, че ИИ е най-полезен като асистент – къде и каква ще бъде ролята на човека в работния процес?
    Сегашните поколения ИИ са „генеративни“ и страдат от недостатъци, които ги правят недостатъчно надеждни. Поради тази причина, ИИ може да бъде само помощник, който подобрява производителността на хората.

    Как ИИ ще промени работата в бъдеще?
    ИИ е новият инструмент, на който всички хора и компании трябва да обърнат внимание. Хората трябва да се научат да го използват. А фирмите трябва да започнат да мислят как да го вграждат в своите бизнес процеси.

    Технологията все още „халюцинира“, предстои усъвършенстване. В същото време влиятелни личности в технологичния сектор призовават за временно спиране на разработките. Какво е Вашето мнение по този казус?
    Да, технологията не е съвършена. Халюцинирането е присъща черта на генеративния ИИ и едва ли лесно ще може да бъде решен този проблем. Засега просто трябва да се съобразим с тази особеност. В същото време е абсурдно да се говори за спиране на разработките. Това няма как да стане. Повечето ИИ модели, които се разработват, са open source и търпят бурно развитие. Няма смисъл от търсене на сензационни, апокалиптични сценарии. ИИ е просто още един инструмент, който трябва да овладеем.

    Как ще изглежда работата след 10 години?
    ИИ ще бъде интегриран в бизнес процесите. Това е новото ниво на автоматизация, което ще подпомогне творческата страна на работата. Този процес ще направи компаниите по-производителни. В същото време, ще направи хората още по-ценни. Защо? Процесът е подобен на този при традиционната автоматизация. Първоначалните опасения от огромни групи хора, които няма да имат работа, се замениха с постоянната и все по-нарастваща нужда от хора. Включително и по-нискоквалифицираните. Нещо подобно ще се случи при вграждането на генеративен ИИ в нашето ежедневие и бизнес.
    Не трябва да се страхуваме от ИИ, а трябва да започнем да се готвим за него. Това е новото умение, което всички трябва да придобият.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство