събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2618 прочитания

  HR проектите в България: „Организационна култура“ и „Отвътре навън“, Велея Глобал

  Запознайте се с HR екипа на Велея Глобал, който стана победител в Годишните HR награди на БАУХ 2022, и научете повече за проектите на компанията
  17 май 2023, 11:02 a+ a- a

  HR екипът на Велея Глобал по време на церемонията за връчване на наградите на БАУХ. Снимка: БАУХ 
  В съвременната динамична бизнес среда HR функцията в България се развива изключително бързо и заема своето важно стратегическо място в управлението на компаниите. HR професионалистите и HR екипите вече проектират и изпълняват комплексни проекти, които не просто подпомагат бизнес процесите, но и добавят стойност и изграждат работодателски имидж.
   
  В рубриката „HR проектите в България“ разказваме за конкретните проекти, зад които стоят HR екипите тук, за да покажем, че в България може да имаш интересна и успешна HR кариера, както и че работодателите в България създават условия за такава.
   
  Научете повече за най-новите HR проекти на Велея Глобал („Мебели Виденов“) от Жени Георгиева - HR Бизнес партньор. Велея Глобал стана победител в Категория „Най-добър HR екип“ в Годишните HR награди на БАУХ 2022.
   
   
   
  Жени Георгиева - HR Бизнес партньор. Снимка: Велея Глобал
  Разкажете ни за Вашата кандидатура в Годишните HR награди на БАУХ 2022, категория „Най-добър HR екип на годината“.
  Годишните награди на БАУХ са едновременно най-престижният национален форум и пространство за споделяне и учене в управлението и развитието на хора. Първата награда в категория „Най-добър HR екип на годината“ е изключително ценна за всички нас в HR екипа на Велея Глобал, защото я приемаме като признание, атестация и подкрепа. Процесът на номиниране и оценка ни донесе много позитивни емоции и ни помогна да видим стъпките, които заедно правим напред.  След една година, изпълнена с много нови проекти и предизвикателства, признанието, което получихме, ни дава увереност, че сме постигнали най-важната ни обща цел – да споделяме работата, която обичаме и да се радваме на всяка част от пътя.
   
  Ние сме един много сплотен екип, който постоянно се развива и така хората в него израстват заедно с растежа на компанията. С автентичния принос и силните страни на всеки един  работим по различни проекти, постигаме целите си и ги празнуваме. 
   
  Запознайте ни с Вашия HR екип – колко и какви са HR професионалистите в него, каква е тяхната експертиза? 
  Велея Глобал е холдингова структура от компании зад търговската марка Мебели Виденов, в която работят повече от 1 600 служители в България (в повече от 50 града) и чужбина. Нашият екип работи с всички бизнес направления в шест държави и е разделен на четири основни отдела – „Администриране на персонал, възнаграждения и придобивки“, „ЧР Бизнес партньори“, „Обучение и развитие на хора“ и „Работодателска марка“. Всеки е специализиран в областта, в която работи, а всички сме обединени от нашите ценности – стремеж към развитие, отговорност, грижа за средата и хората и стабилност.
   
  Вярваме, че това, което ни отличава, е силната екипна култура, подкрепата на новите идеи и удовлетворението от съвместната работа, които дават своя резултат в растящия брой успешни проекти и смелостта, с която влизаме в новите предизвикателства. Харесва ни да сме заедно, атмосферата е приятелска, изградено е доверие в екипа и разчитаме един на друг. 
   
  HR екипът на Велея Глобал. Снимка: Велея Глобал
   
  Представете накратко проектите в компаншията.
  През изминалата 2022 г. можем да отличим няколко значими проекта в сферата на дигитализацията, експанзията и работодателската марка. Дигитализацията на процесите по привличане и подбор на таланти в организацията ни помогна да работим по-ефективно и значително улесни процесите. Успешното въвеждане на нов модул беше свързано и с редица обучения, преодолени съпротиви и постигнати измерими показатели за ефективност.
   
  Друг голям проект за изминалата година беше експанзията на компанията в Унгария и Албания. Успешно затворихме заявените позиции за новите пазари до края на 2022 г., без да използваме външна помощ. По този проект работихме с международни агенции за администриране на персонал и посолства в двете държави. Получихме важна подкрепа от колегите ни в чуждоезиковите колцентрове и търсихме алтернативни канали за подбор. Като значителен успех на направление „Човешки ресурси“ през 2022 г. определяме и нашата програма за работодателска марка, насочена към служителите в компанията и включваща календар с повече от 30 вътрешни събития и инициативи, свързани с корпоративни ценности, социални каузи, образование и култура.
   
  С кой от тях се гордеете най-много?
  Гордеем се с всички наши проекти и инициативи, като голяма част от тях създаваме в екипа и развиваме в различните локации на компанията в България и чужбина. 
  През изминалата година стартирахме два свързани проекта с висок приоритет за компанията и автентично създадени от екипа.
   
  Това са проектите „Организационна култура“ и „Работодателска марка“. За работата по културата в организацията си пожелахме лекота с краткото име на проекта ОК. Нашата работодателска марка структурирахме през множество екипни, социални и образователни инициативи и събития за хората в компанията и общността. На база сериозния фокус към служители, партньори и среда нарекохме програмата за развитие на работодателска марка „Отвътре навън“.
   
  Каква е целта му и защо решихте да го стартирате? 
  Проектите ОК и „Отвътре навън“ ни помагат да градим принадлежност и отразяват оригиналния принос на хората в организацията. Културата на устойчиво развитие и събитията, в които творим, помагаме и се забавляваме заедно, са едновременно цел и мотивация за екипа ни.
   
  Проекта ОК, определяме като значима стъпка, защото с работата за идентифициране на корпоративните ценности, стартирахме целенасочена стратегия за трансформация на организационна култура в компанията. 
   
  Този проект даде мощен тласък в работата ни и по стратегия за развитие на работодателската марка. Като подготвителна стъпка разпределихме отговорности по организация и изпълнение на годишния календар със социални, благотворителни инициативи и събития. 
  И двата проекта имат дългосрочни цели, годишно планиране и стратегическа рамка.
   
  Как приеха служителите в компанията този проект?
  Получихме и продължаваме да получаваме много подкрепа за Проектите ОК и „Отвътре навън“ от нашите колеги. След стартовото представяне на проекта за организационна култура формирахме вътрешен Комитет ОК с мотивираното желание за участие и работа по проекта на колеги от основни бизнес направления. Програмата ни за работодателска марка е изцяло дело на екипа и включва много наши идеи, както и такива на колегите ни. Събираме обратна връзка от тях и се стремим да подобряваме съдържанието и преживяването в инициативите, които организираме за служителите – тематични дни, екипни събития, дни на отворени врати, посещения на театрални постановки, срещи с известни личности и др.
   
  Какви ресурси – като време, финансови и други, Ви костваше? 
  Програмата ни за работодателска марка „Отвътре навън“ е изцяло дело на екипа и включва много наши идеи, както и такива на колегите ни. Отчитаме успеха ѝ чрез вътрешни анкети за удовлетвореността след проведени събития, увеличен брой препоръки по търсени позиции и обратна връзка по време на интервюта от кандидати за работа, запознати с облика, който градим като работодател.
   
  Какви резултати искахте да постигнете с проекта и какво реално постигнахте? 
  Основна цел за Проекта ОК за 2022 г. беше измерване на културата в компанията и определянето на корпоративните ни ценности. През настоящата година продължаваме с разширена комуникация на нашите ценности в международните екипи и привличане на посланици на културата в различните бизнес направления.
  Програмата за развитие на работодателска маркацели изграждането на устойчива стратегия за грижа и отношение към служителите на компанията до ниво на отличителна характеристика и конкурентно предимство на компанията. Отчитаме успеха ѝ чрез вътрешни анкети за удовлетвореността след проведени събития, увеличен брой препоръки по търсени позиции и обратна връзка по време на интервюта от кандидати за работа, запознати с облика, който градим като работодател.
   
  Кои бяха най-големите предизвикателства и как ги преодоляхте?
  В проектите за култура и работодателска марка се сблъскваме с предизвикателството да работим с нагласите на хората, по които резултатите са трудно измерими и видими след време. 
  За измерване на организационната култура използвахме методологията Денисън (Denison Organizational Culture Survey) и създадохме вътрешен Комитет ОК, в който взеха участие колеги от различни бизнес направления. Отделихме специално време за персонални сесии за определяне на ценностите на всеки от колегите и общите за Комитета ОК, след което направихме общото проучване, в което служителите избраха ценностите, които ни обединяват и определят.
  Едновременно предизвикателство и възможност е и фактът, че в тези проекти работим без конкретна корпоративна рамка и създаваме автентичен продукт.
   
  Споделете с нас какви нови HR проекти планирате.
  Започнахме 2023 г. с обучителна програма First Level of management, за средния мениджърски състав, в която включихме повече от 70 ръководители на екипи. Надграждаме програмата за въвеждане на нови служители, кариерна страница и подготвяме Стажантска програма за административни и оперативни отдели в компанията. Календарът на събитията за служителите тази година е по-богат и работим активно по структуриране на измерими показатели и обратната връзка.  
   
   
  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ПРОЕКТИТЕ:

  Система за оценка и развитие на хората в Нова Броудкастинг Груп
  „Да обядваме знания“, „Развий се“
  „Как да подбираме и задържаме средно и ниско квалифицирани кадри“, Gi Group
  Подобряване и автоматизиране на процеса на въвеждане на новоназначени служители в Playtech
  4-дневна работна седмица в Менпауър
  Решения за управление на човешките ресурси, IBS
  Синергия в HR екипа - най-добрата предпоставка за удовлетворени колеги, Kaufland България
  Jira4PDR, Endava
  Многообразни проекти за различни предизвикателства, bTV Media Group
  Локалните и регионални проекти на Endava
  Проекти за бизнес, HR и социална ефективност, „Вива Kредит“
  Добротворчеството в „Ейч Пи Инк България“
  Корпоративен уелнес, Playtech
  Империум на CASH CREDIT
  Employee Value Proposition = EVP на „Райфайзенбанк“
  EVN Презареждане
  Contipso Learning

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 23 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 1 ден
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 1 ден
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители