вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2846 прочитания

  HR Лидерите на България: Цветелина Данчева, Бизнес партньор ЧР, BILLA България

  Запознайте се с една от финалистките в категория „HR професионалист на годината“ в Годишните HR награди на БАУХ 2022
  09 май 2023, 12:26 a+ a- a

  Цветелина Данчева - Бизнес партньор ЧР, BILLA България. Снимка: BILLA България

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката "HR лидерите в България" разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

  Запознайте се с Цветелина Данчева - Бизнес партньор ЧР, BILLA България, и финалист в категория „HR професионалист на годината“ в  Годишните HR награди на БАУХ 2022. 

  Цветелина, какво означава за Вас достигането до финала в Годишните HR награди на БАУХ 2022?
  Достигането до финала на Годишните HR награди за мен е огромно признание за досегашната ми работа и усилия в областта на човешките ресурси и несъмнено ме мотивира да продължа да развивам уменията и качествата ми на професионалист, за да бъда от полза на служителите на компанията и бизнеса. В тази връзка съм благодарна на ръководителите на BILLA, които ме подкрепят в работата ми, на колегите ми, с които рамо до рамо реализираме голяма част от проектите, както и на всички външни партньори, с които имам удоволствието да си сътруднича.

  Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
  Завършила съм бакалавърска степен по икономическа психология в УНСС и магистърска по трудова и организационна психология в СУ „Св.Климент Охридски“. Наред с тях имам редица завършени курсове в областта на продажбите и мениджмънта, както и придобита степен като семеен консултант. Първата ми работа беше през далечната 2006 година като застрахователен агент, а няколко години по-късно в същата компания поех ролята на мениджър продажби.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Несъмнено дълбок спомен е оставил у мен моментът, когато получих шанс да поема управлението на хора и процеси в областта на застраховането, и това беше голяма крачка напред в кариерата ми. Тогава се изправих пред голямо предизвикателство, но с подкрепата и куража, който ми вдъхна тогава моят ментор, успях да науча изключително много неща за лидерството и да ги приложа на практика. Вторият такъв значим момент за мен е присъединяването ми към екипа на BILLA, където получих възможност да доразвия уменията си, като отговарям за редица HR проекти в голяма международна организация с над 4700 служители и доказано име на пазара, каквато е BILLA България.

  Как започнахте в BILLA България?
  Започнах работа в BILLA, след като кандидатствах по обява. Като HR професионалист обръщам внимание на всяка една подробност в процеса по кандидатстване и преживяването ми като кандидат. Тогава екипът, понастоящем моите колеги, ми направиха изключително добро впечатление с внимателното си отношение и професионализма си и така взех решението, че тъкмо това е средата, в която ще мога да разгърна потенциала си.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Работата ми като бизнес партньор с фокус в логистиката е свързана с познаване в дълбочина на настоящите предизвикателства на пазара в областта на човешките ресурси, което ми помага да консултирам информирано и по най-добрия начин ръководителите в на процеси, свързани с подбор на кадри, обучения и управление на талантите, участие в събития и комуникация с външни партньори.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Едно от най-големите предизвикателства в моята професия е да се научиш как да подхождаш към различни хора, така че да ги мотивираш и да насърчаваш техния растеж. Това е умение, което се развива ежедневно. Всеки човек носи своята история и извървян път и има нужда от добронамерена дума, признание, благодарност за свършената работа и разбиране в труден момент.

  Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  За мен е важно колегите, с които работя, да имат желание за развитие и постоянно учене на нови неща, както и да не се страхуват от промяната, когато е необходимо да бъде направена.

  С какво не бихте направили компромис?
  Не бих направила компромис, когато виждам, че се поощрява посредствеността или се неглижират талантът и постиженията на даден човек.

  Кои са Вашите източници на вдъхновение?
  Изключително много обичам да пътувам както в България, така и на други места по света. Срещата с нови места и хора от различни етноси ми дава друг поглед върху света и неговото многообразие и ме провокира да уча нови неща постоянно. Вдъхновение намирам още в разходките сред природата и досега с морето. Също така от хубавите книги и общуването с успешни хора, както и от историите на мои клиенти, с които работя като психолог в свободното си време.

  От позицията на днешния си опит бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
  Не бих променила нищо до момента, тъй като през годините срещнах изключителни хора, от които научих много. Смятам, че всяка моя професионална роля и всяко едно поето от мен предизвикателство са ме довели до мястото, на което съм днес. 

  Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
  Вярвам, че ролята на HR професионалиста в следващите години ще става все по-значима и ключова за компаниите поради динамичните промени на пазара на труда и нарастващите очаквания на служителите и потенциалните кандидати за работа. Смятам, че ролята на всеки HR лидер е да бъде стратегически партньор на бизнеса. Да има своето заслужено място на масата за преговори и вземане на решения в компанията, помагайки на служителите да израстват и да дават най-доброто, на което са способни.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Билла България ЕООД в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

  Мартин Димитров, Партньор Човешки ресурси за Декатлон България
  Ангелина Иванова - Бизнес партньор ЧР, Coca-Cola HBC, BSO
  Анна Костова, Brandwatch
  Вяра Конакчиева, Skillo
  Eлена Стоянова, „Латекоер България“
  Лили Коевска, ITGix
  Добринка Йорданова, Access Finance
  Калин Стоянов, Бългериан пропертис
  Марияна Броняр, VSG Bulgaria
  Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria

  Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
  Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
  Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
  Ива Николова, „Анакатек“
  Атанаска Николова, „Бошнаков“
  Даниела Йорданова, VIVACOM
  Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
  Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
  Надя Михова, EY Bulgaria
  Радослава Кроснева, ДСК

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 6 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 8 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 8 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 11 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 12 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители