събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3120 прочитания

    HR Лидерите на България: Ангелина Иванова - Бизнес партньор ЧР, Coca-Cola HBC, BSO

    Запознайте се с една от финалистките в категория „HR професионалист на годината“ в Годишните HR награди на БАУХ 2022
    03 май 2023, 12:48 a+ a- a

    Ангелина Иванова - Бизнес партньор ЧР, Coca-Cola HBC, BSO. Снимка:  Coca-Cola HBC

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката "HR лидерите в България" разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Запознайте се с Ангелина Иванова - Бизнес партньор ЧР, Coca-Cola HBC, BSO, и финалист в категория „HR професионалист на годината“ в  Годишните HR награди на БАУХ 2022.

    Какво означава за Вас достигането до финала в Годишните HR награди на БАУХ 2022?
    Да съм сред финалистите в Годишните HR награди на БАУХ 2022 е признание както за мен, така и за екипа ни. От една страна, това е награда за усилията ни, а от друга – стремеж да бъдем вдъхновение както за професионалистите в HR сферата, така и за всички настоящи и бъдещи колеги.

    Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
    Завърших магистратура „Бизнес администрация с човешки ресурси“, с втора специалност „Организационно развитие“ в Икономически университет „Корвинус“ в Будапеща. Първата си работа стартирах в Унгарския телеком в Будапеща като стажант в отдел „Човешки ресурси“, а по-късно и HR специалист в отдел „Организационно развитие“. Имах щастието да уча и черпя опит от компания и екип с добри HR практики, както и редица успешни инициативи.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Първият път, когато провеждах интервю в ролята си на специалист „Подбор“ – беше едновременно плашещо и отговорно. Впоследствие се превърна в сладка рутина да приветствам хората и да ги доближа до света на Coca-Cola HBC и в частност Центъра ни за споделени услуги. Тези емоции ми дадоха увереност и желание да поема координацията на въвеждащите обучения за новите ни колеги – всеки път тяхното отношение и признателност за наученото представлява безценна награда. 

    Когато приех ролята на HR бизнес партньор, разширих палитрата си от отговорности с редица процеси, които определяха усещането на служителите на работното място – въвеждащи обучения, инициативи за ангажираност, оценка на представянето и компетенциите, стъпки за развитие, политика за работа от разстояние и др. Съчетана с първоначалната неувереност, която вярвам повечето хора изпитват, тази роля ми даде поле да променям процеси и практики към по-добро – за компанията и за колегите.  А най-страхотното е, когато те го оценяват – засвидетелстваха ми го с наградата за „HR Бизнес Партньор“ на ежегодната церемония за отличаване на постиженията на нашите служители в края на 2022 и им благодаря от сърце за признанието.

    Как започнахте в Центъра за споделени услуги на Coca-Cola HBC?
    Моят „билет“ за Центъра беше фактът, че говоря унгарски и така започнах в екипа за HR администрация, работейки за Унгария. Така естествено съчетах две любими за мен неща – работата на унгарски и HR практиките.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    В момента съм HR Бизнес Партньор в Coca-Cola HBC, BSO, като основно отговарям за регулярните въвеждащи обучения, ангажираността, координиране на оценката на представянето и плановете, включително инструментите за развитие на колегите, екипната динамика и др.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Най-големите предизвикателства са били свързани с критични ситуации със служители – от личен характер, трудовоправни, защото действията и решенията ми често са определящи за живота, здравето или кариерата на въвлечените хора и понякога това е стресиращо. Но с времето се научих да подхождам със спокойствие и разбиране, тъй като стресът не е добър помощник и съветник, да използвам умело помощ и ресурси от колеги и да вземам най-удачните решения.

    Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Екипът е едно от най-важните неща. Заслугата за подбирането му не е моя, по-скоро приносът ми е в ангажирането му. Ние сме сплотени и си помагаме, без това да предизвиква напрежение и неудобни ситуации, комуникацията тече леко и резултатно за всички. Ценя много техния професионализъм и борбен дух, както и че се забавляваме заедно, докато отмятаме належащите задачи.

    С какво не бихте направили компромис?
    Компромис може да направя при липса на знания или умения, но за мен е важно човек да има съзнанието и готовността да пита и да се учи от грешките си.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    Ключово умение за мен е адаптивността и способността умело да борави с ресурси – до степен, че да може да разпределя задачи спрямо палитрата от компетенции на служителите. Друго ключово умение е да има визия и план за екипа и за развитието на членовете му, както и да бъде вдъхновяващ пример.

    За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    Най-вече се зареждам в компанията на семейството, често с пътешествия със съпруга ми и дъщерите ни, както и с игри и споделени моменти на любими места като ресторанти, терени за каране на кънки, басейни, море. Наскоро заведохме дъщерите ни в Будапеща, за да им покажа къде съм учила и живяла. Явно съм разказвала толкова заразително, че голямата ми дъщеря ме попита: “Мамо, може ли и аз да уча тук, като порасна?“. 

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Вдъхновявам се от успехите и радостите на хората, от моментите, когато всеки от нас успява да превъзмогне себе си и да направи нещо страхотно за другите. 

    От позиция на днешния си опит бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Не, не бих променила нищо. Вярвам, че отчасти съзнателно, отчасти по стечение на обстоятелствата, събитията са се подредили по много правилен за мен начин. 

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    Представям си една динамична и гъвкава HR функция с непрекъснато опростяващи се процеси и технологични решения, която максимално адекватно успява да си сътрудничи с бизнеса и да бъде негов неразделен партньор.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Coca-Cola Hellenic Bottling Company в Jobs.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

    Анна Костова, Brandwatch
    Вяра Конакчиева, Skillo
    Eлена Стоянова, „Латекоер България“
    Лили Коевска, ITGix
    Добринка Йорданова, Access Finance
    Калин Стоянов, Бългериан пропертис
    Марияна Броняр, VSG Bulgaria
    Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
    Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
    Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
    Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
    Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
    Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    Ива Николова, „Анакатек“
    Атанаска Николова, „Бошнаков“
    Даниела Йорданова, VIVACOM
    Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    Надя Михова, EY Bulgaria
    Радослава Кроснева, ДСК

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство