петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3186 прочитания

    Запознайте се със стажантите на IBM и научете повече за стажа в компанията

    За стажантските програми разказва Димитър Баирев, Мениджър на Client Innovation Center в IBM България
    03 май 2023, 10:19 a+ a- a

    Димитър Баирев, Мениджър на Client Innovation Center в IBM България. Снимка: IBM България

    През април IBM България стартира набирането на кандидати за стажантски програми в различни направления. Стажът е с продължителност от 6 месеца, като общо от всички направления компанията планира да наеме над 50 стажанти. За програмите и какво могат да очакват стажантите от тях разказва Димитър Баирев, Мениджър на Client Innovation Center в IBM България. Запознайте се и със стажанти на IBM, успешно преминали програмата, и научете повече за техните впечатления от стажа в компанията, колегите, работната атмосферата и възможностите за развитие.

    Г-н Баирев, разкажете ни малко повече за стажантската програма на IBM – как се ражда идеята за нея, колко издания е имало до момента, колко души са преминали през нея и започнали работа в компанията?
    Стажантската програма в IBM България се ражда от желанието ни да намерим и насърчим млади и талантливи хора да се развиват заедно с нас и да се присъединят към екипа ни. В програмата се предлагат възможности за придобиване на практически умения и опит в технологии, финанси и бизнес управление.

    Имаме множество стажантски програми, които са провеждани в различните центрове на IBM България през годините, като през тях са минали стотици млади хора. Много от тях са започнали да работят в компанията ни след успешното завършване на стажа.  Други са намерили приложение на наученото при нас в други компании.

    Ивайло Русинов, Client Service Manager, IBM България

    Сред най-ценните неща, които предоставя IBM, са сигурността, гъвкавостта и достъпът до множество обучения

    Продавайки начос на фестивал в Пловдив през август 2021, ако някой ми беше казал, че след един месец щe попадна в компания като IBM, щях да реша, че се шегува. Но това беше факт – след успешно преминати интервюта, имах възможността да бъда част от екип на добри специалисти, с които изградих контакти и приятелства. Сред най-ценните неща, които предоставя IBM, са сигурността, гъвкавостта и достъпът до множество обучения.

    Кога стартира следващото издание и как ще протече?
    Набирането на кандидати за участие в тези програми вече тече. Имаме отворени стажантски позиции в различни направления, като планираме студентите да започнат своя стаж при нас в началото на лятото – през месеците юни и юли. Програмата е с продължителност от 6 месеца, като има възможност както за работа на пълен работен ден, така и за почасова заетост. По време на стажа стажантите имат възможност да работят по реални проекти и да се учат от опитни професионалисти в сферата. След успешното завършване на стажа се оценяват получените умения, знания и мотивация на стажантите и се дава шанс за работа в компанията.

    За кого е подходяща стажантската програма?
    Стажантската програма е подходяща както за студенти, така и за млади професионалисти, които имат желание да развият своята кариера в мултинационална компания. Освен това стажантската програма може да бъде подходяща за хора, които желаят да се запознаят с IBM и да разберат повече за културата, стила на работа и ценностите на компанията. Най-важно от всичко обаче e кандидатите да имат мотивация и желание да се учат и да се развиват в своята професионална област. 

    Мирна Хамед, Technical Support Professsional, IBM България

    Имах щастието да работя по сложни технически казуси и да черпя знания от опитни колеги от различни краища на света

    Започвайки стажа си в IBM, получих възможността за задълбочено обучение върху продуктите и технологиите, предлагани от компанията, както и по най-новите инструменти и процеси за тяхната ефективна поддръжка. Изследвайки тази възможност, имах щастието да работя по сложни технически казуси и да черпя знания от опитни колеги, локализирани в различни географски региони. Това, което вярвам, че ми помогна да се развия в личен и професионален план тук, е окуражаването и насърчаването от страна на компанията, предлагайки на служителите си сертифициране в различни модули и направления, както и най-различни и програми и онлайн курсове в и извън областта на техниката. Смело мога да заявя, че IBM е подходящо място за обогатяване и развитие на избрания кариерен път, като в тази насока наблюдаваме усилия и мероприятия, подемани от компанията, тясно насочени към непрекъснато себеобогатяване и растеж, позволявайки ни още веднъж професионално развитие и богат кариерен път.

    В какви технологични направления ще могат да се развиват стажантите?
    Тази година имаме разнообразие от професионални направления, които приемат стажанти. Такива направления са: 

    •Технически – техническа поддръжка и софтуерно разработване

    •Бизнес управление 

    •Финанси

    •Бизнес консултантски услуги.

    Кои са критериите, на които държите най-много при подбора? Трябва ли кандидатите да имат завършен определен курс, или да изучават определени специалности?
    За да могат да се включат в стажантската програма, кандидатите трябва да изучават или наскоро да са завършили специалност, отговаряща на съответния профил. Свободното владеене на английски език на ниво минимум B2 е задължително за всяка интернационална компания като нашата. Много важно е кандидатите да имат мотивация за усвояване на нови знания и умения, която успешно да демонстрират по време на процеса по подбор. Много държим също така на уменията за работа в екип и за така наречените „меки умения“ – работа с клиенти, отлична комуникация.

    Георгос Цветков, Reporting Specialist, IBM България

    Винаги ще бъда благодарен за възможността, която ми дадоха колегите от компанията

    Преди да започна своето висше образование в Стопанския факултет на Софийския университет, бях наясно, че моята мечта е да работя в областта на математиката и информационните технологии. През 2021 година попаднах на стажантската програма IBM Internship Program, която обхващаше точно тези области. Описанието беше изключително интригуващо и като че ли излезе пред очите ми в точния момент. IBM е компания с неограничени кариерни възможности, която предоставя голям професионален растеж, възможности за придобиване на нови знания и умения. Благодарение на екипа от професионалисти, непрекъснатите качествени обучения и ресурси успях да завърша стажа си и да продължа кариерата си в IBM. Винаги ще бъда благодарен за възможността, която ми дадоха колегите от компанията, защото тя помогна на един съвсем неопитен стажант да развие и докаже своя потенциал.

    В момента работя като Reporting Specialist, позиция, която е много обширна. Тя включа изготвянето на всички видове доклади – дневни, седмични и месечни, които представят множество важни показатели за компанията. Тези доклади биват използвани от мениджърите, за да анализират текущите тенденции и да предприемат необходимите действия за своя екип.

    Как ще се формализират отношенията със стажантите? Програмата платена ли е?
    Всеки стажант ще бъде назначен на срочен трудов договор и разбира се, стажът ще бъде заплатен.

    Колко души ще могат да се включат в новото издание на програмата и колко време продължава тя?
    Програмата е с продължителност от 6 месеца, като общо от всички направления планираме да наемем над 50 стажанти. 

    Какви са сроковете за кандидатстване и какви са очакванията на компанията?
    Програмата вече е отворена за кандидатстване, като имаме няколко публикувани обяви съобразени с професионалното направление. Всички са обявени на кариерния сайт на IBM. Очакваме те да бъдат отворени за кандидатстване до края на месец май. 

    Снимка: IBM България

    Какви ще бъдат стъпките за подбор? Какво могат да очакват кандидатите?
    За да кандидатстват, заинтересованите лица трябва да попълнят своите кандидатури онлайн през кариерния сайт на IBM. Ще се свържем с кандидатите, които отговарят на критериите за кандидатстване, за да направим валидация на английски език и да разкажем детайлно, какво включва програмата. Успешно преминалите ще бъдат поканени за втората фаза на оценяването, след което най-добре представилите се кандидати ще бъдат поканени за стаж в компанията.

    Анастасия Йовановска, Accelerated Value Leader, IBM България

    Намерих подходящото място за мен, където мога да продължа да уча и да се развивам

    Стажът в IBM беше невероятно и обогатяващо преживяване. Тази възможност ме подготви за бъдещото ми развитие в рамките на организацията. Стажът ми позволи да се запозная с културата на компанията и технологиите на IBM, да изградя отношения с клиенти в работна среда. Намерих подходящото място за мен, където мога да продължа да уча и да се развивам. Виждам себе си като по-опитен професионалист в моята текуща роля, като се изправям пред предизвикателства и участвам в нови инициативи. Очаквам да придобия нови знания, като се включвам в многото програми и обучения, които IBM предлага, и да видя различни перспективи от хора с десетилетия практически опит.

    Какъв съвет бихте дали на кандидатите, на които им предстои интервю за стажантската програма?
    Най-важното от всичко е да бъдат уверени и да покажат ентусиазъм за работата в компанията.

    Да се подготвят за дискусия с интервюиращите и да помислят за примери от предишния си опит (някой проект, по който са работили в университета например), който може да подкрепи техните умения и способности. 

    Проактивността и желанието да развиват и учат нови неща винаги са се считали за предимство. Така че нека ги покажат.

    И на последно, но не по важност място – да не се притесняват и да задават въпроси. Обичаме да работим с любознателни хора, които не спират да учат.

    Създадохме блог със съвети от нашите специалисти по подбор, които помагат на кандидатите да се подготвят за интервюто за работа в IBM.

    Снимка: IBM България

    Какви са плановете на IBM в бъдеще и каква роля играе стажантската Ви програма?
    В IBM винаги се опитваме да останем на „върха на вълната“ и да бъдем най-добрите в своята област. Уменията на екипа са наш основен приоритет и имаме амбициозни планове за развитие в тази област – за да сме сигурни, че нашите хора са най-добрите както от техническа, така и от клиентска гледна точка. Една от основните цели на стажантската ни програма е да допълни знанията, които младите хора са усвоили в училище или университета, с практически знания, опит и умения в решаването на реални бизнес и технически задачи.

    При нас стажантите ще имат възможността да учат и работят с хора от много различни националности и професионални направления. Приемаме индивидуалността на всеки и даваме пространство да я изразяват всеки ден. Отдаваме голямо значение на нашите хора и ги насърчаваме да бъдат себе си на работното място.

    Ние проявяваме целеустременост, любопитство и желание да обучаваме млади таланти – предоставяме им всички инструменти и ресурси, които ще са им необходими, за да успяват, но как ще оформят бъдещето си, зависи от тях самите.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на IBM Bulgaria Ltd. в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 10 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство