сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2455 прочитания

    До 100 хил. може да стигнат заетите в аутомотив сектора у нас до 2 години

    Очакваме до 1-2 години в България да стъпи някой от топ 50 на автомобилните инвеститори в света, заяви Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив Клъстер България"
    25 април 2023, 16:24 a+ a- a

    От 30 до над 350 се е увеличил броят на компаниите в автомобилната индустрия у нас от 2012 до днес. Заетите в сектора за периода са скочили от около 9 хил. до над 75 хил. души.   Автомобилната промишленост отчита оборот от 4,3 млрд. евро, като осигурява 11% от брутния вътрешен продукт на страната. Това заяви Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив Клъстер България" по време на откриването в София на международната конференция Automotive & Battery Forum.

    Станиславов подчерта, че все още очакваме големите автомобилни инвеститори да дойдат в България. "В момента, ако погледнем топ 50 на автомобилните инвеститори в света, в България присъства само един - Bosch. Вярвам, че в следващите 1-2 години това ще се промени", посочи той.

    По думите му автомобилната индустрия е обучила най-много хора у нас през последните 10 години. "Започнахме от 9 хил. души, сега сме над 75 хил., а очаквам до 2 години повече от 100 хил. да работят в тази индустрия", отбеляза Станиславов.

    Станиславов обърна внимание на промените в индустрията. "Не става въпрос само за трансформацията на традиционното задвижване с електрическо, което се случва и в България. Много компании в страната са заети с проекти в електромоблиността, вкл. и с производство на софтуер за електрическата мобилност. Тя ще промени индустрията, но идват и други големи революции. Например при софтуера за автономното шофиране България е един от лидерите в Европа, а София може да бъде един от най-важните центрове за разработване на подобен софтуер".

    По думите му следващата голяма вълна ще бъде автоматизацията, тъй като Индустрия 4.0 идва към България.

    По време на форума Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, отбеляза, че трябва да се постави фокус и върху батериите, които се превръщат в една от водещите индустрии в Европа. "Това е сектор, който се очаква да расте и да генерира годишни приходи на стойност 250 милиарда евро от 2025. Вярваме, че България ще играе значима роля в това".

    Богданов припомни, че вчера бе подписана декларация за присъединяването на България към Европейския алианс за батерии.

    По думите му освен новия индустриален парк край София, изцяло посветен на автомобилната индустрия, предстоят да бъдат изградени още подобни специализирани зони у нас.

    "България има уникална възможност за внедряването и разработването на технологиите за батерии. Имаме всички предпоставки за процъфтяваща индустрия за батерии". Това посочи вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. 

    "Нужно е да се свърши много работа - да насърчим веригата от добива на суровини за батерии и до рециклирането им, да се олекоти нормативната уредба за изграждането на зарядни станции и на инфраструктура за балансиращия товар. В момента модернизираме електропреносната мрежа и електроразпределителната мрежа", добави Пеканов.

    В рамките на форума министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов отбеляза, че "България е третият най-голям производител на мед в Европа. Тук се намира и най-голямото находище на манган в Европа. Обсъждаме и нови стъпки в проучването на находища на литий у нас, защото вероятно в България има подобни находища".

    "България има специалистите и суровините, за да заеме полагащото й се място в тази трансформация на целия сектор", заключи Стоянов.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 9 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 10 часа
    преди 10 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 13 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 13 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд