четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3294 прочитания

    HR проектите в България: 4-дневна работна седмица в Менпауър

    Научете повече за 4-дневната, 32-часова работна седмица в компанията от Мария Ангелова - People & Culture Lead, и Мария Стоева - Head of Sales & Business Development
    25 април 2023, 10:23 a+ a- a

    Мария Ангелова - People & Culture Lead в Менпауър (вляво), и Мария Стоева - Head of Sales & Business Development. Снимка: Менпауър

    В съвременната динамична бизнес среда HR функцията в България се развива изключително бързо и заема своето важно стратегическо място в управлението на компаниите. HR професионалистите и HR екипите вече проектират и изпълняват комплексни проекти, които не просто подпомагат бизнес процесите, но и добавят стойност и изграждат работодателски имидж.

    В рубриката „HR проектите в България“ разказваме за конкретните проекти, зад които стоят HR екипите тук, за да покажем, че в България може да имаш интересна и успешна HR кариера, както и че работодателите в България създават условия за такава.

    Научете повече за 4-дневната, 32-часова работна седмица в Менпауър от Мария Ангелова - People & Culture Lead, и  Мария Стоева - Head of Sales & Business Development. Проектът стана победител в Годишните HR награди на БАУХ 2022 в категория „Най-добър проект на малко/средно предприятие“. 

    Разкажете ни за Вашия проект.
    Щастливи сме, че спечелихме награда от БАУХ с един от най-важните вътрешни проекти, по които сме работили досега – 4-дневната, 32-часова работна седмица. В последните години, в които всички знаем каква е действителността на пазара на труда, фокусът ни на работа с нашите клиенти по естествен път отива все повече към грижата за човека, ангажирането му, осигуряването на качествена интеграция между работа и личен живот, развитието на професионалиста в него. И за да не бъдем голословни, счетохме, че наш ангажимент като водеща HR консултантска компания в ЮИЕ регион е не само да разказваме за добрите практики, но също и да ги случваме, да проправяме път към тях, да ги пробваме, адаптираме, а след това да водим онези организации, които ни се доверяват, към случването на това новаторство. 4-дневната работна седмица е само един от многото проекти в тази посока, но безспорно е най-трудният, онзи, който води най-много въпроси със себе си, който очаква най-много друга работа, че да бъде случен, и не на последно място, най-смисленият от всички. 

    Каква е целта му и защо решихте да го стартирате?
    С въвеждането на 4-дневната работна седмица реагирахме категорично на повишените нива на „прегряване“ и текучество, на което пазарът ни става свидетел през последните години. Едно от HR решенията, което предприехме за съхраняване на благосъстоянието на първо място на нашия екип, е въвеждането на 4-дневна, 32-часова работна седмица, запазвайки всички плащания и осигуровки преди намаляването на работните часове като минимум. Работата в четири дни от седмицата и почивката в три дава съвсем различно качество на живот на хората от екипа ни, а продуктивността и ефективността им в работните четири е категорично по-висока отпреди. 

    На второ място, целта ни е да бъдем иноваторите, които привнасят този привидно „западен“ модел на работа в Източна Европа – тук, където продуктивността на труда обикновено е по-ниска, а на новите практики се реагира с малко повече притеснения.

    В допълнение 4-дневната работна седмица е поредната наша стъпка в посока зелена политика, а именно по-малко хора, които пътуват всеки ден до работното си място.

    Как приеха служителите в компанията този проект?
    В днешния забързан и до голяма степен стресов начин на живот, е от изключително значение как нашите колеги да се чувстват спокойни на работните си места, да бъдат фокусирани и отдадени в работата си, но също да намират време да поставят себе си на първо място. Приеха го като възможност да имаш един свободен ден, в който да се самоусършенстваш, да учиш и да се развиваш, да отделиш време на интересите си, да спортуваш активно или да прекараш с близките си.

    Равносметката е – това, което е ценно за талантите в екипа ни, е да бъдат удовлетворени техните потребности от интегриране и преплитане на личен и професионален живот, без да е необходимо да избират кое да бъде приоритет. В екипа ни повечето хора са родители, всички искат да учат и да се усъвършенстват допълнително, всеки има нужда от допълнително време за себе си. А когато това условие е изпълнено, същите тези хора влияят реципрочно на организацията – с по-висока продуктивност, ангажираност и ефективност, с по-добра концентрация, с по-свежи идеи за други новаторства. 

    Какви ресурси – като време, финансови и други, Ви костваше?
    Преди всичко този проект е дълъг процес. Той не се случва за една нощ и изисква най-вече време. Стартирахме с 5-месечен пилотен проект – време, в което да тестваме концепцията и нейните резултати, както върху хората ни, така и върху резултатите за бизнеса ни. 

    Разбира се, разковничето за успех беше оптимизацията на процеси, на комуникационни канали и матрици, организацията на екипната и междуекипната работа при всички повече от 350 работещи при нас. Бяха необходими разумни системи от ново поколение, технологии и допълнителни обучения, заради което финансовата инвестиция в проекта не е малка. Възвръщаемостта ѝ обаче е мигновена и в този смисъл тя не успя да „натежи“ на бюджетната ни рамка по никакъв начин. Проекта 4-дневната работна седмица не разглеждаме непременно като цел, а по-скоро като начин, чрез който да осигурим по-различно качество на живот за хората си и добър пример на партньорите си. Същото се отнася и за всички ресурси, които впрегнахме в тази посока – те не постигат само 4-дневна работна седмица, а постигат усъвършвестване на процеси, повишаване на резултати, по-добър и отдаден екип. 

    Какви резултати искахте да постигнете с проекта и какво реално постигнахте?
    Постигнахме редица резултати, а сме сигурни, че в бъдеще ни предстоят и още позитиви. На първо място, радваме се на повишена ангажираност и удовлетвореност на хората в екипа си – колегите ни се чувстват привързани към компанията и нейните цели. Това, разбира се, доведе до намалено текучество и по-успешно задържане на ценни експерти в екипа ни. Повишената ефетивност и производителност на работа бяха необходимото условие, за да можем да продължим с проекта – и за щастие, успешно го направихме. Считаме за погрешно схващането, че работата в 4 дни трябва да даде същия резултат като тази в 5. Напротив – компанията ни се радва на по-висок резултат – такъв, какъвто във финансови измерители би бил резултатът на 6-дневна работна седмица.  

    Не на последно място, чрез привнасянето на практиката именно в Югоизточна Европа показваме на западните компании, че и тук можем да бъдем продуктивни и ефективни, че и тук сме смели в новаторството. Това не беше проект с позитиви само върху нашия бранд, а често виждаме, че е позитив и върху бранда на България. Щастливи сме, че вече има няколко други организации, които правят първи стъпки към този модел на работа за своите екипи. С радост и безвъзмездно помагаме на такива работодатели.

    Кои бяха най-големите предизвикателства и как ги преодоляхте?
    Неведнъж казахме, че ако някой си представя, че организацията може без подготовка просто да премине на 4-дневна работна седмица, то това би могло да бъде пагубно за нейния бизнес успех. Автоматизацията на процеси, дигитализацията на всичко, което може да бъде дигитализирано, и внедряването на нова култура на комуникация, ниво на отговорност и самосъзнание у хората са онова, което ни отне най-много усилия, проби и грешки и което беше най-голямото предизвикателство за нас. 

    Да научиш хората как да работят 4 дни, а да постигат резултати за 6, когато самият ти не си опитвал, е, съгласете се, нелека задача.  Смелостта да бъдеш любопитен, непредубеден, отворен към нови иницативи и начини на работа е ключова, а тя за много от нас беше предизвикателство. 

    Благодарение на изключително структурирана и ефективна програма за обучение и развитие обаче успяхме. Нашите вътрешни академии – SEE Leadership Academy, Team Leaders Academy, Client Experience Academy и Young Talents Academy са нашият начин да променим нагласите и очакванията, да адаптираме работата на хората си към новото днес, да споделяме знанията помежду си и да създадем мост между различните държави, поколения, екипи и системи. 

    С какво най-много се гордеете с този проект?
    Тук бихме отговорили с един цитат на Марк Твен: „Тайната на успеха е в това да започнеш“.Въвеждането на 4-дневната работна седмица изглежда като революция, но всъщност е процес, в който отговорно е въвлечен всеки един колега. Гордеем се със засвидетелстваното специално внимание към всеки човек в компанията и поставянето му в центъра, като го защитаваме от различните несгоди на променящия се свят. Гордеем се, че се грижим за благосъстоянието на колегите, за тяхната хармония в личен и професионален план и поставяме основата на стабилна кариера в нашата компания.

    Гордеем се с това, че 100 години след като Хенри Форд въвежда практиката за 5-дневна, 40-часова работна седмица (впрочем това също е изглеждало невъзможно на повечето хора към онзи момент), сме новаторите, които правят следващата крачка напред, при това в България.

    Гордеем се, че вече има компании, които ни следват, а новите – които се интересуват от България като потенциална нова дестинация за своите инвестиционни намерения, гледат на нас по различен начин. България отдавна не може да се рекламира като дестинацията за евтина работна ръка в ЕС. С нас като доказателство вече можем да кажем, че това е дестинация, в която се работи умно и ефективно.

    Запознайте ни с Вашия HR екип – колко и какви са HR професионалистите в него, каква е тяхата експертиза?
    HR екип за нас може да се разгледа от две перспективи. Едната е оперативно действащият екип „Хора и култура“, който на местно ниво се състои от двама професионалисти – Мария Ангелова и Петя Павлова, а другата са нашите колеги, по-голямата част от които са HR практици в различни направления – екипите ни „Обучение и развитие на хора“, „HR Проучвания“, „Оценка на таланти“, „Привличане на хора“, „Бизнес развитие“, „Лизинг на персонал“ и „Финанси, администрация и ТРЗ“.  

    За всички нас това е най-важният проект, по който сме работили през последната година за вътрешния екип на Менпауър България. Подарихме на екипа най-важната придобивка – ресурс от време, а според редица наши проучвания то е най-ценното ни в този променящ се свят.

    Другата е, че като водеща компания за цялостни HR решения е задължително не само да говорим за актуалните тенденции, а да ги изживяваме чрез новаторство. Всеки колега е добре дошъл в екип „Хора и култура“ като посланик от разказването на истории в тяхното създаване. Заложили сме задължителни условия за това да бъдеш посланик. Част от тях са да подобряваме уменията си за осмислено и осъзнато вземане на решения, като ценим експериментирането и различните гледни точки; да познаваме себе си; да поставяме под съмнение досегашните си знания и опит.

    Какви нови HR проекти планирате?
    Планирането на HR проекти поради спецификата на нашата дейност е наше ежедневие. Често планираме сходни неща за нашия екип и за доверилите ни се клиенти и партньори. Бихме искали да оставим възможност за доза любознателност и не бихме искали да разкрием изцяло планираните проекти, но въпреки това ще загатнем, че предстои „Сътрудничество за благополучие“ за нашия екип, където позабравените вярвания ще се превърнат в ново знание, където е необходимо да имате цялата информация за решение и същевременно за въпросителна на имунитета към промяна. Работим активно също по нов проект за привличане и онбординг на хора, водени от максимата hire for potential, train for skills. За нашите клиенти в момента работим най-активно по няколко нови цялостни решения - програмите ни First time manager (за специалисти, повишени в ръководители на екипи за пръв път), Embrace the uncertainty (за управление на промяната) и Customer experience journey (цялостна програма за търговски и маркетинг резултати).

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ПРОЕКТИТЕ:

    HR проектите в България: Решения за управление на човешките ресурси, IBS
    HR проектите в България: Синергия в HR екипа - най-добрата предпоставка за удовлетворени колеги, Kaufland България
    HR проектите в България: Jira4PDR, Endava
    HR проектите в България: Многообразни проекти за различни предизвикателства, bTV Media Group
    HR проектите в България: Локалните и регионални проекти на Endava
    HR проектите в България: Проекти за бизнес, HR и социална ефективност, „Вива Kредит“
    HR проектите в България: Добротворчеството в „Ейч Пи Инк България“
    HR проектите в България: Корпоративен уелнес, Playtech
    HR проектите в България: Империум на CASH CREDIT
    HR проектите в България: Employee Value Proposition = EVP на „Райфайзенбанк“
    HR проектите в България: EVN Презареждане
    HR проектите в България: Contipso Learning

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 5 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 6 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 6 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 23 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 23 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.