четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3152 прочитания

    Тева стартира подбор за новата си производствена мощност в Дупница

    За проекта, необходимите кадри, условията на работа и новостите около завода на компанията в Троян разказва Маргрет Бързачка – Николова, Директор Човешки ресурси на Тева в България
    20 април 2023, 16:11 a+ a- a

    Снимки: Тева

    Маргрет Бързачка – Николова е Директор Човешки ресурси на Тева в България от 2016 г., а от 2020 г. ръководи и ЧР екипа на Тева в Унгария. Притежава магистърска степен по управление на човешките ресурси от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

    Economy.bg се свърза с г-жа Бързачка – Николова, за да ниразкаже повече за новата производствена мощност на компанията в Дупница.

    Тева изгражда нова производствена мощност в завода в Дупница, докъде е стигнал този проект?
    Вече сме на финала на изграждането на новата мощност за производство на твърди лекарствени форми – таблетки и капсули. Значимостта на този инвестиционен проект се доказва от факта, че той беше отличен от Българската агенция за инвестиции с най-големия приз „Инвеститор на 2021 година“.
    Сградата е готова, голяма част от оборудването е в процес на инсталиране. Започват тестове и подготвителни дейности, а от второто тримесечие на 2023 г. стартираме и с подбор и наемане на служители. И сега заводът е ключов работодател в региона – тук работят около 900 души от Дупница, региона и близки населени места – Сапарева баня, Бобов дол, Кюстендил, Благоевград, Самоков, Перник и Радомир. С новия цех работните места през 2023 г. ще се увеличат с още 70.
    Работната среда в завода е безопасна, чиста, високотехнологична, много от процесите са автоматизирани. Каня всеки, който има интерес, да изгледа кратките видеа за двата завода в България – в Дупница и Троян, за да добие ясна представа за работната среда.
    В допълнение колегите се гордеят с работата си, защото тя им дава възможност ежедневно да имат личен принос за подобряване на здравето и качеството на живот на милиони пациенти по света. Важно е да спомена, че заводът в Дупница е голям производител, чиито продукти се реализират в над 60 страни по света.
    В завода има усещане за общност и екипен дух. При нас работят членове на семейства от различни поколения и това създава среда на приемственост, близост и приятелство, на сигурност и стабилност. Екипът е здрава сплав от колеги, чието професионално развитие е започнало в завода преди повече от тридесет години и млади специалисти, идващи от университета. 

    Тева е международна корпорация, защо компанията е решила да инвестира в разширяване именно в България?
    Заводите на Тева в България са символ на традиции и професионализъм в българската фармация и фармацевтично производство. През годините те са познати като Балканфарма, Актавис, а сега с бранда Тева. Променяме бранда, но това, което не се променя, са знанията и опита, създавани и развивани десетилетия наред; иновативността и енергията за развитие в крак с бъдещето. Инвестиционните проекти са вот на доверие към българския екип от страна на Тева. 

    Лесно ли намирате необходимите кадри?
    Предизвикателствата на пазара на труда определено са налице в почти всяка професионална област, като трудностите са особено сериозни в сферата на производството. Подходът ни към преодоляване на тези ограничения е комплексен и извън стандартните дейности по подбор предприемаме действия в различни направления.
    Отворени сме към кандидати от всички възрасти и не изискваме за позициите като оператор в производство да имат предварителен опит – предлагаме обучение през първите месеци с опитни ментори, които да им помагат и подготвят.
    Гласуваме доверие на млади хора и без предварителен професионален опит и трудов стаж, защото всеки трябва да започне от някъде. Процесите във фармацията са отговорни и сложни и затова имаме програми за подкрепа на млади специалисти, интересуващи се от реализация във фармацевтичната индустрия. Гордеем се с нашата лятна студентска стажантска програма – тя има традиции вече повече от десетилетие и всяка година приемаме между 20 и 25 студенти на стаж в заводите.
    Студенти от специалности в областта на химията, фармацията, инженеринг и др. се докосват до реална работна среда за първи път при нас и тези от тях, които виждат възможност за своето развитие в компанията, се връщат на стаж и следващото лято. В много от случаите Тева става и първият работодател на тези студенти след дипломирането им. Имаме многобройни примери на млади колеги, бивши стажанти, които вече са мениджъри на отдели и приемат стажанти в екипите, които ръководят.


    Разбираме, че отговорният бизнес трябва да участва в изграждането на специалистите, които са му нужни и да влага днес усилия и ангажираност за устойчивост в утрешния ден. Подкрепяме и дуалната форма на обучение в гр. Дупница, където си партнираме с Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии и Професионалната гимназия „Акад. Сергей П. Корольов“. Участниците в програмата още от 11. клас стават част от екипите ни и заедно с нас израстват и се развиват.
    Усилията ни са насочени не само към външните кандидати, но и към настоящите колеги. В последните години очакванията на хората към работодателите се промениха драстично. Да бъдеш отговорен работодател, който спазва законите, е минималният стандарт, който трябва да се спазва, и това вече не е достатъчно. Служителите изискват от организациите да бъдат ръководени от лидери с емпатия, които разбират техните нужди и предизвикателства. Служителите очакват гъвкавост и индивидуален подход, грижа за здравето, баланс между работа и личен живот.
    Въпреки че производствените организации по дефиниция са структурирани, спазват се стриктно графици, правила и процедури, усилията ни в ЧР са да развиваме начини на работа, програми и придобивки, така че да отговаряме на тези нови очаквания и да видим човека в служителя. В последните години значително разширихме здравните застраховки, като добавихме и психологическа подкрепа, въведохме „гъвкава“ придобивка с възможност колегите да избират между различни услуги според конкретните си предпочитания, неколкократно увеличихме заплащането за нощен труд и въведохме добавка за работа на смени.
    Вероятно и поради тези усилия, насочени навътре в организацията, програмата ни „Препоръчай приятел“ е доста успешна – над половината от назначените нови колеги са привлечени на работа в компанията от настоящи служители и се надяваме така да продължи.

    Предвиждате ли други инвестиционни проекти в производствените мощности на Тева в България? 
    Тази година заводът на Тева в Троян чества 70 години от създаването си и именно в тази специална година заводът официално ще открие световното производство на един от топ-продуктите на Тева – Судокрем. В края на 2022 година производството на този продукт беше успешно прехвърлено от Ирландия. С този инвестиционен проект заводът в Троян утвърди позицията си на един от основните работодатели в региона и продължава да увеличава обема и портфолиото на произвежданите продукти.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа наTeva / Тева Фарма ЕАД в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 5 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа