петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2626 прочитания

    Milestone продължава да расте, разширява офисните си площи в Garitage Park

    Компанията, която накара камерите да си „говорят“, стана на 25 години - за историята, иновациите и ролята на офиса в България разговаряме с Десислава Табакова - Site Manager за България на Milestone Systems
    18 май 2023, 12:15 a+ a- a

    Десислава Табакова - Site Manager за България на Milestone Systems. Снимка: Economy.bg

    Тази година датската Milestone Systems, която разработва софтуер за видео наблюдение, отбеляза 25 години от основаването си. В България компанията стъпва през 2011 с малък тестови екип от 7 души, който трябва да разработи мобилно приложение към основния ѝ продукт XProtect. През годините компанията расте устойчиво и в момента има над 220 души екип в България, а офисът в София отдавна вече е надхвърлил функцията си само да разработва продукта. По какви други проекти работят екипите в страната, как се развива офисът в София и какво ново предстои?

    По повод 25-годишнината на компанията се срещнахме с Десислава Табакова - Site Manager за България на Milestone Systems. Вижте какво разказа тя за историята на компанията, развитието през годините, настоящите и бъдещите предизвикателства.

    Деси, разкажете ни как се ражда идеята за компанията, с какво се занимава и каква е равносметката за четвърт век на пазара?

    Преди да разкажа, ще цитирам моя много любима мисъл: „Ние стоим на сянка днес под едно дърво, защото някога някой е посадил това дърво.“ И това важи в пълна сила за Milestone. През 1996 година е измислена първата IP камера. Преди това те са били само аналогови. Две години по-късно двама инженери, които имат опит с мениджмънт на финансови данни, решават, че могат да приложат същия принцип в имидж мениджмънта. Това са нашите основатели Джон Блем и Хенрик Якобсен, които през 1998 г. правят опит да революционализират аналоговите дотогава записи на камери. Така се ражда Milestone Systems. Те имат опит в Майкрософт, където маркирали всяко постижение с ромбче. Наричали го Milestone. Оттам идват логото и името на компанията, които имаме днес. Това наистина е един Milestone (от англ. – важно събитие) за нас.

    В момента в компанията работят 1300 души в 26 офиса в целия свят. За разлика от 1998, когато има много малко на брой камери, сега са изключително много. Едно от предизвикателствата, с които те са се сблъскали е, че камерите тогава не са си говорили. И това е революцията, която прави Milestone. А именно да създаде отворена платформа, която е способна да свърже камерите и те да могат да си общуват една с друга. Пред 25 години стартира с една камера, а в момента Milestone има интеграция с 13 000 различни видове устройства. Основният продукт, който компанията предлага, се казва XProtect и неговата първа версия излиза през 2002 г.

    Кога и как стартира компанията в България? Каква е ролята на българския офис за бизнеса на компанията?

    Преди две години в България празнувахме десетгодишнината, т.е. компанията стартира тук преди 12 години. Тогавашният Vice President Research and Development на Milestone през 2011 година телефонира на тогавашния Сайт Мениджър, с когото са работили заедно в Майкрософт. Така се наема първият мениджър продажби в България, който отговаря за Източна Европа. Сформира се и първият тестови екип, който трябва да развие мобилно приложение към основния продукт. Той е съставен от седем души, като петима от тях все още работят при нас, с което много се гордеем. В началото екипът се занимава с мобилното приложение, после с уеб приложението. Впоследствие през годините екипът се разраства и в момента сме близо 220 души, като сайтът в България отдавна вече е надхвърлил функцията си да разработва само продукта. Има много и най-различни функции, катоcustom development , интеграция на устройствата и др.

    Едно от най-големите предимства на нашия софтуер е фактът, че може да работи с всякакъв вид камери, включително и с най-старите, и може да ги накара да си говорят. В България се развива мобилният ни и уеб клиентът. Имаме Sustaining Engineering екипи, които се грижат да поправятбъгове. София е инкубатор на нашия бъдещ Cloud Solution, имаме голям екип проджаби, technical support  екип от висококвалифицирани инженери, както и много важно звено, което се грижи за инфраструктурата на Milestone в целия свят и е на линия 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината.

    Ще продължите ли да разраствате екипа си в България?
    Активно в момента не се разрастваме и не гоним конкретен брой хора, който трябва да запълним. По-скоро растем органично, което за нас е здравословното. Смятаме, че по този начин може да се изгради стабилен екип, който да помогне на компанията да пребъде в бъдещето.

    Иначе от гледна точка на развитие - да, развиваме се и през тази година ни предстои да наемем още един етаж в Garitage Park. Там подготвяме много интересна обстановка, която много се надяваме да увеличи креативността на хората, да ги накара да се чувстват по-добре и по-продуктивни.

    Как успявате да привличате и задържате специалисти на висококонкуретния ИТ пазар на труда?

    Когато аз се присъединих в компанията преди седем години, над нас тегнеше мантрата „Няма хора“. И това се чува общо взето в целия технологичен сектор в България, тъй като той расте главоломно през последните години. Но, благодарение на усилията на административния екип в България, смея да твърдя, че сега ние се намираме на едно много по-добро място. И аз много се гордея с това и с нашата култура. Спомням си как един от последните колеги, които се присъединиха към компанията, даде много интересна обратна връзка. Чакайки за интервю в офиса ни, човекът наблюдавал как хората се смеят, как си говорят, приготвят пуканки в кухнята... Това много трудно можеш да го разкажеш и да убедиш публиката, че е така. Зад това стоят невероятно много усилия на HR екипа. А пък вече зад самата култура стоят също много усилия и то на всички хора.

    Всъщност ние сме тук, където сме, благодарение на усилията на много хора по пътя и на много предизвикателства. Нещата, които казваме, че ще направим наистина да ги правим. Това се случва и много мотивиращо да работя с хора, които гонят целите си и искат да успяват, но не на всяка цена. Хора, които ценят баланса работа-живот. 

    Какъв модел на работа следвате в момента?
    Ние сме скандинавска компания и дълбоко в нашите ценности стои скандинавският дух, който е доста свободолюбив. И преди ковид ние давахме гъвкавостта всеки сам да решава откъде да работи и това не се промени драматично или генерално след пандемията. Всеки човек, съвместно с екипа си и с мениджъра си се разбират какъв да бъде моделът на работата. Дали сме пълна свобода, за момента това работи и не смятаме за необходимо да го променяме. В тази връзка нямаме 100% remote позиции. Имаме колеги, които предпочитат повече време да прекарват вкъщи, но те също идват в офиса от време на време в зависимост от динамиката в екипите им.

    Какво отличава Майлстоун от останалите ИТ компании в България?

    Както споменах вече - културата, въпреки че това е модерна думичка в момента. Неслучайно петима от първите седем души продължават да работят тук, има хора, които празнуват 5, 10 години в компнията. Другото, което е много ключово, е продуктът. Ние сме изключително интересна компания от гледна точка на това какво доставяме на обществото. Нашият основен продукт XProtect и съответно видео мениджмънт технологията в последните години е доста противоречива, но тя има невероятно много приложения. Безопасността вече не е единствениятфокус. Фокусът на Milestone се измества в посока отвъд сигурността. Като пример за това мога да дам проектите, по които хората работят. Те „Карат света да види“. И нещо, което наскоро добавихме и с което описваме нашата култура, е „Накарай светът да види отвъд видимито за очите“.

    Какво означава това? Какви други приложения има вашият софтуер?
    Нашият софтуер например може да идентифицира аутизъм в начален стадий при децата по определени симптоми или показатели. Друг пример е Монреал в Канада, където имало много набези от бели мечки в града през годините. Слагат датчици и камери и в момента, в който мечките тръгват да влизат в града, дава се сигнализация и ги прогонват. Така не се налага да ги убиват. Друго интересно - София също е един от градовете, който е осигурен със софтуера на Milestone XProtect. Работим с Министерство на вътрешните работи. Може да се предотвратяват престъпления, да се намали замърсяването, като се оптимизира трафика и т.н.

    Това са нещата, които задържат хората. Неща, които имат смисъл. Това е начинът хората да бъдат удовлетворени и да се чувстват щастливи на работното си място. Разбира се, в сплотен екип, където да усещат подкрепа.

    Нещо друго, с което много се гордеем, е активното подхранване през последните две години на културата на учене. Това е едно от нещата, които вярваме, че хората не само оценяват, а и искрено търсят. Искат да се развиват, да учат нови неща и точно такива хора ние наемаме при нас. Търсим както млади, така и по-опитни специалисти. Миналата година например успешно интегрирахме два екипа от студенти  под менторство на колеги, които в момента са пълноправни членове на екипа и вече са страхотни професионалисти. Това е друго нещо, което правим и с което много се гордеем - развиваме хората си. Всеки в компанията има индивидуален план за развитие и неограничен достъп до множество акредитирани курсове от университети във всяка една сфера, които предлагаме в партньорство с голяма онлайн платформа. 

    Какво не знаят хората за Майлстоун? 

    През последните три години ние сме доста активни на българския трудов пазар. Има едно нещо, което може да се каже, че описва както културата ни, така продуктът ни. Това е лего град, който се намира в нашия офис в първия по рода си Concept Center, който ни помага да покажем на нашите партньори какви са възможностите на софтуера и как работи с различните наши партньорски аналитики. Специалното на този град е, че той е построен от нашите служители като тиймбилдинг активност, а колегите от custodevelopment екипа написаха специален код, за да работи. Този мини град има пътища, пешеходци, болница, училище и т.н. Той показва как операторът, който има достъп до всичките устройства, комуникиращи си посредством нашата платформа, може да управлява града по интелигентен начин.

    Как си представяте бъдещето на ИТ работата и на технологичните компании в свят, в който все повече започва да доминира изкуственият интелект и иновации като ChatGPT? Вие, като компания, възползвате ли се и как от тези технологии?

     Ние сме пионери в това да революционизираме индустрии и следващата ни крачка е и да минем отвъд security частта. Например по време на ковид имаше недостиг на медицински персонал. Посредством нашия софтуер и възможностите на нашите партньори, нуждата от физическа намеса може да бъде намалена с различни аларми. Те могат да сигнализират, когато пациентът е паднал на земята или има нужда от медицинска помощ. Това намалява необходимостта от медицински персонал. Друг пример е полицията в Хюстън, която открива наркодилъри на база т.нар. heat mapping. Наблдава човекопотокът и ако между две къщи например е свръхголям и свети в червено, това е възможен сигнал за дилърска мрежа. 

    Вече отиваме на друго ниво, където се предсказва поведение и ние работим в тази посока от доста време. Тук възниква и въпросът доколко това е безопасно и за благото на хората. И в това отношение ние отново сме пионери. При закупуване на нашите лицензии и подписване с  партньори още от 2006-та година присъства клаузата за човешките права, а именно, че наш софтуер не може да се използва за дейности, които са в противовес с тези права. Ние сме съавтори на Copenhagen Letter от 2017, което развива посоката за т.нар. отговорност в технологиите

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Milestone Systems Bulgaria EOOD в JOBS.bg

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 5 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 21 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 21 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 22 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство