петък, 12 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2706 прочитания

  Women in IT: Никоела Вълчева – Business consultant в SoftOne Technologies Bulgaria

  Пътят за развитие в ИТ сферата започва, когато ти решиш – няма нищо невъзможно, просто за някои неща е необходимо повече време, смята Никоела
  10 април 2023, 12:00 a+ a- a

  Снимки: SoftOne, Личен архив

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Никоела Вълчева – Business consultant в SoftOne Technologies Bulgaria.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Преминах през многопластовата 5-годишна програма за обучение в Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София, която ми позволи да се адаптирам бързо и лесно в технологичния сектор.
  Освен специализирания учебен материал важна роля в професионалното и личностното ми израстване оказаха преподавателите и начинът, по който те реализираха своите задачи и осъществяваха по един различен начин от другите програми взаимовръзката учител и ученик. Поднесените казуси и задачи ме научиха на екипност, ефективна комуникация, боравене с информация, логическо мислене. Написаният код „съживяваше“ печатните платки.
  Контактът с живия човек обаче е далеч по-сложна задача – да разбереш отсрещната страна и да бъдеш разбран, носи по-голямо удовлетворение, отколкото изпълнената без грешки задача. Въпросите „защо“, „какво“ и „как“ и желанието да получа отговорите им, ме отведоха към полето на философията в Софийския университет, където се оказа, че тази наука може да даде много повече, отколкото можем да си представим. Отново благодарение на невероятните преподаватели започнах да откривам нови хоризонти. А в същото време да преоткривам, че всичко онова, което е модерно, в голямата си част почива върху нещо отдавнашно и познато, но днес го доразвиваме и „обличаме с нови дрехи“.
  Последва магистратура в сферата на бизнес администрацията в Нов български университет, която успя да надгради погледа и познанието ми.
  Когато си придобил умения за работа, и то целево, когато имаш опита за взаимодействие с околните, то анализът на процесите в организациите, методиката на работа, откриването на слабите звена, подобряването на ефективността са онова, което към днешна дата намирам и в себе си като умения и се стремя да подобрявам. 

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
  Животът ме срещна с професионалисти в ИТ сферата от най-високо ниво. В света на нулите и единиците се оказа, че когато знанията и уменията са налични, няма нищо невъзможно – просто за някои неща е необходимо малко повече време. Гениалните програмисти успяваха да реализират всяка желана функционалност.
  Имах възможност да наблюдавам и да бъда част от различни начинания и започнах да виждам слабите места, едно от които беше именно проблемът в комуникацията между клиента и реализиращия технологичния продукт. Страните просто говореха на различни езици. Успешното управление на процеса по реализиране на продукт/услуга предизвика интерес за мен. Единици бяха технически компетентните лица, които можеха да реализират ефективна комуникация с клиента.

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Реализиране на електронни учебници беше първият по-мащабен проект, в който взех участие. Екипът предложи иновативно решение за учебници от „ново поколение“. След дискусии с възложителя се стигна до базово решение, което също беше конкурентоспособно. Проектът приключи с представяне на дигитализирания продукт пред аудитория от преподаватели. Интересна бе ситуацията, в която хората бяха отегчени от поредното представяне на електронен учебник. В момента, в който усетих, че започвам да губя аудиторията, реших да трансформирам тази своеобразна загуба в полза. Обърнах темата от представяне на продукт в получаване на обратна връзка – какво не се харесва на тези, които се очаква да работят със съответното решение, какво биха искали да включва дигитализацията на образованието. И се получи една наистина ефективна дискусия.
  Да насочиш вниманието на отсрещната страна към твоята тема, да предизвикаш размисъл по нея, точно това носи удовлетворение от добре свършена работа.

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период
  Търсене на налични решения и тестове бяха основните ми задачи. Онова, което изниква в съзнанието ми, е, че като счупиш нещо, е добре да запомниш как си го счупила и че няма нищо невъзможно. Дори философски погледнато мога да кажа, че тези две наставления са се превърнали в лайтмотив в живота ми.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В SoftOnе, най-общо казано, отговаряме на следните три въпроса:
      • Какво прави клиентът?
  Проследяване начина на работа на нашите клиенти, т.е. през какви стъпки преминава работният им процес. 
     • Защо процесът е утежнен, има ли и ако да, къде са слабите звена?
  Следва настройка на системата, съобразена с техните потребности и желания за по-добра организация на работния процес, както и повишаване на ефективността му. 
     • Как да подпомогнем по-бързата адаптация с новия продукт?
  Завършващата фаза е обучение на клиента за работа с новата ERP система. 

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Всеки клиент е уникален посвоему. Сблъскваме се с различни сфери на дейност. От всеки един научаваме по нещо ново. Позицията на бизнес консултант ме привлече именно поради тази си същност – лишена е от рутина и еднообразие. Имаш възможност да управляваш задачите си сам – можеш да стартираш деня си с писане на документация, след това да разнообразиш с обучение на клиент и да приключиш с настройка и тестване.
  Всяка една фаза от проектите ни е мотивираща, тъй като целите за отделните етапи са различни. Имаме възможност да виждаме резултатите от положените усилия поетапно – както успехите, така и грешките, разбира се. 

  Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
  SoftOnе се оказа не само организация, предлагаща система за дигитализация на бизнеса. SoftOne е екип. Не бих могла да посоча един човек за еталон.
  Моделът, от който се уча, е именно екипността. В изпълнението на задачите си ние сме като органично единство. Онова, което получава клиентът, е реализирано благодарение на ансамбъла от знания и умения на всеки един от нас.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Естеството на работа, предлагано в ИТ сферата, и възможността за отдалечена работа, са предимства за голяма част от жените, които в един момент попадат в ситуация да съчетават работната позиция и тази на майка. Като представител на групата работещи родители съм щастлива, че мога да изпълнявам успешно и двете позиции. Не бих използвала понятието задължение, тъй като и двете носят невероятен положителен заряд. В нашата компания не се наблюдава подобно разделение – ние сме една добре смазана работеща машина. Предизвикателство е да се прибереш усмихнат у дома след края на работния ден. Разковничето за постигането на този баланс е именно да правиш онова, което носи удовлетворение за теб самия и да си заобиколен от хора, с които се чувстваш добре.  

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  В екипа на SoftOnе, подобряваме личните и уникални умения, подпомагаме един друг с опит и експертиза, независимо от пола поощряваме талантите, помагайки им в по-нататъшното им развитие в компанията.

  Кои са най-големите клишета, които вие сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Не съм почитателка на клишетата и отчитам важността, идентичността и уникалността на всеки.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Старая се да посветя свободното си време на семейството, съчетавайки го със страстта ми към пътуване до близки и далечни дестинации.

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  Да послушат вътрешния си глас и да помислят какво би донесло удовлетворение за тях самите. ИТ сферата дава множество възможности за реализация, така че не изключвайте никоя. Открийте силните си страни, но заедно с тях признайте пред себе си слабостите си. Опитайте различни предизвикателства и изберете най-доброто за себе си.
  Следвайте мотото: „Пътят за развитие в ИТ сферата започва, когато ти решиш – няма нищо невъзможно, просто за някои неща е необходимо повече време“.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на SOFT ONE TECHNOLOGIES EOOD в JOBS.bg

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 40 минути
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 3 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 4 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство
  преди 5 часа
  България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности
  През 2035 трябва да заработи 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", а 8-ми през 2037
  преди 23 часа