петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2875 прочитания

    В палитрата на дизайнера: 5 предимства на професията графичен дизайнер

    Кои са те, споделя Катрин Креовска (Кити) - цветният и вечно усмихнат графичен дизайнер на SoftUni Creative
    07 април 2023, 16:00 a+ a- a

    Снимка: Катрин Креовска (Кити) - графичен дизайнер в SoftUni Creative

    Добре изградената визуална идентичност е съществен компонент от присъствието на всеки бизнес на пазара. От начина, по който “опакова” продуктите и услугите си в цветовете и текстурите на своя бранд, в голяма степен зависи как ще се представи дадена компания, когато за първи път попада в полезрението на потенциалните си потребители. Ето защо ролята на графичния дизайнер е все по-ценена и търсена на трудовия пазар.

    Economy.bg реши да надникне в “Палитрата на дизайнера” с новата рубрика, в която да ви срещнем с Катрин Креовска (Кити) - цветният и вечно усмихнат графичен дизайнер на SoftUni Creative. Днес с нейна помощ ще разберем 5 от предимствата на професията графичен дизайнер.

    Предимство 1: Всеки ден е различен и динамичен

    Ежедневната работа на графичния дизайнер е изпълнена с нови и разнообразни предизвикателства. Това им помага непрекъснато да развиват себе си, да провокират творческия си потенциал в търсене на решение за всеки нов казус, пред който ги представят работодатели и клиенти.

    “От принт и пространствен дизайн през social - до уеб дизайн - сблъсквам се с много разнообразни проекти в най-различни сфери.” - споделя Кити.

    Затова, ако обичате динамиката и перспективата всеки ден да се изправяте пред нова творческа задача ви изпълва с ентусиазъм, това е вашата професионална сфера.

    Предимство 2: Кара те да мислиш, измисляш, разсъждаваш

    Работата на графичния дизайнер далеч не приключва с ровене из инструментите на Photoshop или Illustrator. Фактическото създаване на една визия идва едва след своеобразен мисловен кастинг на идеи, от които накрая оцеляват най-добрите, които да бъдат представени пред работодателя или клиента. Именно необходимостта от внимателно обмисляне на дадена задача е още едно предимство за графичните дизайнери според Кити:

    “Аз съм концептуален човек и много обичам да брейнстормвам, да измислям от нищо нещо и да предлагам различни прочити на една и съща идея/концепция.”

    Предимство 3: Шарено е!

    “Още от малка ме привличат цветовите схеми и цветните каталози и нюанси, например магазини за бои, конци, книжарници с шарени моливи - навсякъде, където има цветове, просто ми е хубаво. Дизайнерският свят е един голям каталог с цветове, в които можеш да се потопиш.”

    Действително, както разкрива и Кити, в палитрата на дизайнера е пълно с цветове, които само чакат да ги овладеете. Нещо повече, може да възпита или доразвие чувството ви за естетика.

    Предимство 4: Можеш да направиш света едно по-добро място…

    “Поне визуално... А защо пък не и нещо повече - можеш да създадеш плакат, лого или сайт за някоя кауза. Нещо, което може да бъде видяно, разпространено и да въздейства положително на света около нас.”

    Още една, вероятно неподозирана на пръв поглед, положителна страна от света на графичните дизайнери. Благодарение на тяхната работа, немалко вдъхновяващи каузи са намирали своето визуално изражение и тяхното послание е достигало до немалко хора.

    Предимство 5: Свободен си да изразиш вижданията си

    И за десерт оставихме сладката страна на свободата, на която могат да се радват графичните дизайнери дори когато следва да се съобразяват с изискванията на работодателите и клиентите си:

    “Можеш да създадеш точно колко синьо да е синьото и точно колко жълто да е жълтото. Изправен си пред постоянен избор - коя комбинация от шрифтове, кои цветове, кой стил да използваш, какво да се усеща през дизайна, който създаваш. Свободен си да решиш ти.”

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове