петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7537 прочитания

    Какво ще промени ChatGPT: Виктор Димитров - Data Science Lead, Blankfactor

    Търсенето на специалисти по изкуствен интелект и машинно обучение, както и инженери с експертиза в обработката на естествен език, ще нарасне, казва Виктор
    05 април 2023, 16:41 a+ a- a

    Виктор Димитров - Data Science Lead, Blankfactor. *Снимката е AI генерирана

    С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT, създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

    Как изглеждат тези промени в представите на лидери в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В рубриката на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

    Вижте какво коментира Виктор Димитров - Data Science Lead в Blankfactor.

    Виктор има почти 20 години професионален опит, който стартира в най-голямата логистична компания в света – DHL. В продължение на 5 години там заема различни оперативни длъжности, сред които и Airside Supervisor – организиращ наземното обслужване на Boeing 757 SF. От 2008 година насам работи в областта на обработката и анализа на данни, като в продължение на 7 години заема ръководни длъжности в компаниите HP, HPE и VMware, където води различни по размер и обхват екипи, включително такива разположени физически на три континента. Виктор е преминал различни сертификационни курсове и програми на AWS, TDWI, Microsoft, Snowflake и MIT Professional Education. Има богат опит с платформи за виртуализация на данни, както и интеграцията им с основните облачни складове за данни и инструменти за бизнес разузнаване. През последните две години работи активно в областта на машинното обучение и компютърното зрение.

    През 2022 година става част от българския екип на Blankfactor в ролята на Data Science Lead.

    Кои според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората вследствие на ChatGPT?
    Появата на ChatGPT, както и развитието на езиковите модели като цяло, неминуемо ще доведат до значителни промени в начина, по който функционират организациите, и начина, по който хората взаимодействат с технологията. Тези промени от своя страна ще донесат и доста ползи, като например:

    ●Подобрено обслужване на клиенти: Разговорните агенти, задвижвани от изкуствен интелект, като ChatGPT, могат да се справят с въпроси и оплаквания от клиенти много по-ефективно, като осигуряват поддръжка без прекъсване и намаляват времето за изчакване.

    ●Повишена производителност: Езиковите модели могат да помогнат за оптимизиране на бизнес процеси, като съставяне на имейли, генериране на доклади и създаване на съдържание, освобождавайки време за служителите да се съсредоточат върху по-стратегически задачи.

    ●Персонализиран маркетинг: Т.нар. „генеративен изкуствен интелект” (generative AI), част от който са и езиковите модели, може да създава персонализирани маркетингови съобщения и реклами, адаптирани към индивидуалните предпочитания и демография на клиентите, което от своя страна увеличава тяхната ангажираност с продуктите/услугите и лоялност.

    ●Намаляване на езиковите бариери: Развитите езикови модели могат да превеждат и интерпретират езици в реално време, което улеснява комуникацията на бизнеса с международни клиенти и потребители.

    ●Подпомагане на хора с нарушено зрение: Интеграцията между обработката на естествен език (NLP) и компютърното зрение (Computer Vision) би могла значително да подпомогне ежедневието на хора със зрителни увреждания.

    Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
    С все по-интензивното интегриране на езиковите модели в различни системи, ИТ специалистите ще трябва да се адаптират към променящата се среда. И в това няма нищо лошо, напротив - доказано е, че цикълът проба-грешка и адаптацията в нова среда са основните фактори за развитие и усъвършенстване, както при хората и животните, така и при машините.

    Някои от потенциалните ефекти върху ИТ сектора включват:

    ●Нови възможности за работа: Търсенето на специалисти по изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML), както и инженери с експертиза в обработката на естествен език (NLP), ще нарасне, тъй като компаниите ще се стремят все повече да използват силата на езиковите модели. Тук е мястото да отбележа, че инженерингът на данни и MLOps ще продължат да бъдат ключови фактори във всяка една модерна организация. Да не забравяме, че 80% от работата по един Data Science проект се състои в извличане и подготовка на данните, както и въвеждане на тренираните модели в продукционна среда.

    ●Подобрена и ускорена разработка на софтуер: Езиковите модели могат да помогнат на разработчиците да пишат код по-ефективно, като предоставят предложения, коригират грешки и генерират шаблонен код. Сред най-популярните примери са GitHub Copilot, TabNine и GPT-Code-Clippy (GPT-CC).

    ●Етични въпроси: Разбира се, не всичко е с положителен знак. ИТ секторът ще трябва да вземе под внимание етичните последици от използването на изкуствен интелект, включително потенциални неравнопоставености в езиковите модели, разпространение на неправдива информация и проблеми с поверителността.

    В заключение мога да кажа, че стремглавото развитие на генеративния изкуствен интелект и в частност на големите езикови модели, ще трансформира начина, по който бизнесът функционира, и ще промени значително ИТ сектора.

    С развитието на тези технологии и тяхното все по-широко прилагане, от съществено значение е бизнесът и ИТ специалистите да се адаптират и да приемат потенциалните ползи, като същевременно не подценяват и свързаните предизвикателства. Използвайки възможностите на езиковите модели, компаниите биха могли да подобрят удовлетвореността на клиентите си, да повишат производителността и да останат начело в един все по-конкурентен пазар.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Blankfactor Bulgaria EOOD в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ КОМЕНТАРИ В РУБРИКАТА КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ ChatGPT:

    Красимир Костадинов - Chief Technology Officer, Scalefocus
    Димитър Георгиев - Мениджър „Информационна сигурност“ в Мнемоника
    Виктор Цветков - CTO на Телерик Академия
    Атанас Райков - Вицепрезидент във Viber
    Борис Христов - Основател на 356labs
    Светлин Николаев - Директор „Иновации и UX“ в Progress
    Бьорн Стансвик - Founder & CEO в МенторМейт
    Боян Кроснов - Chief of Product в StorPool
    Веселин Арнаудов - Директор на Advanced Development Center към Office of the CTO във VMware
    Алексей Рубцов - Изпълнителен Директор на Luxoft България
    Боян Шейтанов - Ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions
    Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace
    Стоян Дамов - Съосновател и СТО на Tick42
    Михаил Панайотов - CTO на TechPods
    Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 14 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство