понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1517 прочитания

  Планираме удвояване обема на трансакциите до €500 млн. до края на годината

  Каква бе първата година на iBanFirst в България, какъв е профилът на клиентите, какво планира за в бъдеще, разказва Деан Тодоров, директор на българския клон на компанията
  04 април 2023, 09:29 a+ a- a

  Деан Тодоров е професионалист с доказан опит във финансовите технологии, продажбите и управлението на търговски екипи. Започва кариерата си в сектора на финтех през 2017 г. в Лондон (Обединеното кралство) и се завръща, за да допринесе за установяването и растежа на финтех компаниите на българския пазар. Деан е завършил финанси и инвестиции в университета в Ковънтри (Обединеното кралство), а по линия на програма „Еразъм“ специализира международен бизнес в Хайделбергския университет SRH (Германия). (Снимки: Economy.bg)

  С г-н Тодоров коментираме как премина първата година на iBanFirst в България, какви бизнеси най-често се възползват от услугите ѝ, ще се разширява ли екипът и какви са плановете за бъдещето.

  Г-н Тодоров, iBanFirst откри първия си офис в България преди една година. Каква е равносметката?
  Започнахме обещаващо, така виждаме и бъдещето. През първото тримесечие не само оправдахме собствените си очаквания, но и ги надминахме с 20%. Продължихме да надвишаваме заложените си цели през всяко едно от тримесечията и завършихме годината с 10% над бюджетираните приходи. Благодарение на това българският офис успя да се наложи като един от най-динамичните в региона.

  Трудно ли беше началото?
  Нито едно начало не е лесно, но с правилните хора и продукти всичко е постижимо. Геополитическите фактори оказаха неблагоприятно влияние и предизвикаха несигурност за компаниите в региона. В тези турбулентни времена нашите валутни специалисти подходиха индивидуално към всеки клиент. Някои имаха нужда от по-конкурентни условия за международните си преводи, а други – да запазят своите маржове на печалба. Нашите услуги помагат и в двата случая. Така успяхме да се установим като доверен партньор за редица от тях.

  Какъв е профилът на Вашите клиенти?
  Наши клиенти са компании, които се разплащат във валути, различни от евро и лев, със своите контрагенти. Това са компании с приходи и разходи в най-различни валути – от най-разпространените като американски долар и британска лира до най-екзотичните, включително китайски юан и южноафрикански ранд. Съответно те имат нужда от платформа за нареждане и получаване на тези средства, но и от услуги, които да намалят валутния им риск. 

  Какви компании най-често използват услугите Ви?
  Голяма част от българските ни клиенти са в областта на земеделието, IT сектора, търговията на едро и дребно. Наши клиенти са както МСП с обем от валутни плащания на равностойност над 500 хил. долара, така и едни от най-големите компании в страната с валутни обеми в десетки милиони долари.

  Има ли нещо специфично, с което българският пазар се отличава от останалите, на които компанията оперира?
  Българският лев е във фиксинг с еврото. Нито една от другите валути на останалите пазари, където имаме офиси, не е. В тази връзка нашите услуги не са толкова привлекателни за компании с валутна експозиция единствено в евро. Всяка държава има основни страни, с които търгува. За нашите български клиенти това са страните от ЕС, САЩ, Китай и Турция.

  Спомням си, че стартирахте с 3-ма души екип. Колко е голям екипът в момента?
  В момента сме 5 валутни специалисти в България от над 350 колеги в 10 държави. Бекофис колегите са базирани главно във Франция, откъдето се обслужват всички офиси в Европа с по няколко представители във всяка държава. По този начин услугите, които предлагаме, са унифицирани, а местният екип имаме за цел да разберем нуждите на българските клиенти и да им предложим най-релевантните за тях услуги. Всеки български клиент има предимството да бъде обслужен от специално определен за него местен специалист, към когото може да се обръща за съдействие.

  Лесно ли намерихте специалистите, от които имахте нужда?
  Намирането на правилните хора винаги е предизвикателство, но ние сме късметлии. Екипът ни е изграден от професионалисти в сферата със солиден предишен опит в сектора. На целия екип отдавам и успеха на офиса в България. Установяваме се като доверен партньор на нашите клиенти благодарение на всеки един от нашите специалисти и индивидуалния подход, който имат към всеки клиент.

  Ще го разширявате ли? 
  През следващите месеци планираме разширяване на местния екип от валутни специалисти до 8 души. Местният екип ще остане бутиков, като бекофис функциите ще останат във Франция поне засега. В България имаме колега на място, който ще продължи да им съдейства със спецификите на пазара.

  Планирате ли нови офиси у нас? 
  Към момента обслужваме клиенти от цялата страна от офиса ни в София. Пътуваме често, за да сме близо до нашите клиенти, но те нямат нужда от постоянното наше физическо присъствие в тяхна близост. Като финтех iBanFirst разполага с платформа, през която се извършват всичките операции, а екипът ни е в постоянна връзка с клиентите по имейл и телефон. Бизнес моделът на компанията ни позволява всички дейности да се централизират.

  Какви са плановете за бъдещето?
  Услугите ни са тясно специализирани, но пазарът има огромен потенциал и през следващите години българските компании ще имат все повече нужда от нашите услуги. Това важи за компании от всички сектори, но немалко са и възможностите за IT индустрията. Тези компании често имат търговски взаимоотношения с контрагенти в САЩ. Съвсем скоро ще можем да им предложим нов наш продукт, който може много да ги улесни – откриването на локални сметки в щатски долари в САЩ през нас. Относно обема на извършените трансакции за наши клиенти целим да го удвоим до над 500 млн. евро до края на годината.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  29 септември 2023, 12:21
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  29 септември 2023, 09:41
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  29 септември 2023, 09:16
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост