вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3070 прочитания

    Women in IT: Кръстина Манолова – Мениджър бизнес операции в Intelligent Systems

    Всеки човек може да е добър в това, което прави, стига да е намерил своето амплоа, да има желание да учи и да се развива, убедена е Кръстина
    04 април 2023, 09:26 a+ a- a

    Снимка: Кръстина Манолова – Мениджър бизнес операции в Intelligent Systems

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Кръстина Манолова, Мениджър бизнес операции в Intelligent Systems.

    Кръстина, разкажете ни за Вашето образование.
    Завърших Националната природо-математическа гимназия в София, в паралелка с профил „Математика и информатика“, което логично ме отведе до Софийския университет и едно от най-добрите места за следване на технологични специалности – Факултета по математика и информатика, със специалност „Информатика“. След това във връзка с работата ми имам завършени различни курсове и сертификации в посока софтуерни решения за управление на бизнеса, защото в нашата сфера се налага да учим и надграждаме постоянно, за да сме в крак с технологиите. 

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    Това е история за важността на преподавателите и менторите в живота на всеки човек. Учителката ми по математика в основното училище запали в мен страстта към задачите и търсенето на решение и това се превърна в движеща сила за мен. По-късно, по време на магистратурата в специалност „Електронен бизнес“ в Софийския университет, ми преподаваха и водеха практически упражнения много специалисти, работещи в ИТ сферата в България. Тогава реално се докоснах за първи път до динамиката и тръпката в ИТ индустрията като бизнес процеси, софтуерни системи и пазарно позициониране. Така ИТ браншът се превърна в естествен избор за мен веднага, след като завърших.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше като продавач-консултант в магазин на известна спортна марка във Флорида, като част от Work&Travel програма. Това пътуване и работата там бяха истинско предизвикателство за мен, защото освен отдалечаването от семейството и приятелите ми, трябваше да изляза много рязко от зоната си на комфорт. Преодолях редица вътрешни бариери и се впуснах в ежедневното общуване с клиенти, и то на чужд език. И до днес оценявам огромната полза и опит, които тази работа ми донесе.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Бях с ясното съзнание, че програмирането не е за мен. Харесваше ми симбиозата между ИТ, софтуер и организация на бизнес процесите. Избрах компания с фокус върху софтуерните системи за управление на бизнеса. Спечелиха ме темпераментът и хъсът на хората, които ме интервюираха и така се озовах в отдел „Маркетинг“ в Intelligent Systems. Бях един от първите служители в компанията и тя израсна пред очите ми до водещ Microsoft партньор и внедрител на ERP, CRM и BI системи. Днес сред повече от 200 колеги в офиси в 5 държави и преминала през различни предизвикателства и позиции в Intelligent Systems, съм изключително щастлива, че имах възможността още в самото начало на професионалния си път да открия „моето място“.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
    В момента ръководя R&D (Research and Development) проектите на Intelligent Systems и разработката на нови приложения към софтуерните системи за управление на бизнеса. Отговорностите ми обхващат организирането и проследяването на целия процес от брейнсторминга около идеята за ново приложение през планиране и управление на проекта по разработка, сертификация и публикуване в Microsoft AppSource (marketplace за бизнес решенията на Microsoft) до пазарното позициониране на приложението.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Това, което ме вдъхновява, е динамиката и тръпката към иновациите и технологиите. ИТ сферата никога не спира да се променя – съвременната ера на дигитализация преобразява изискванията и очакванията на клиентите, което обуславя и бурното развитие на бранша като цяло. За да следваме вълната и да отговорим на очакванията, трябва да бъдем гъвкави и иновативни в продуктите, които разработваме и в услугите, които предоставяме. За последната година и половина сертифицирахме и публикувахме над 40 Microsoft базирани бизнес приложения. За мен е много мотивиращо да виждам как продуктите, които разработваме, оживяват. Още по-вълнуващо и удовлетворяващо е, когато виждам как реално те помагат на клиентите да оптимизират и развиват бизнеса си.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    В нашата сфера винаги има какво ново да научиш, така че в професионален план се вдъхновявам, уча и надграждам от всеки човек, с когото работя или общувам, както и от бизнес лидери на световни компании в индустрията.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Мисля, че предизвикателствата, пред които можеш да се изправиш, когато избираш да работиш в ИТ компания, не зависят от това дали си мъж, или жена. Всеки човек може да е добър в това, което прави, стига да е намерил своето амплоа, да има желание да учи и да се развива. В средата, в която работя, никога не е имало такова разделение и съм убедена, че всички компании трябва да се стремят към това. 

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Чувствам се прекрасно. Половината ми колеги са жени и на много от ключовите позиции в компанията работят дами. Някои от тях са истинско вдъхновение и пример за мен и съм сигурна, че в определени ситуации точно това, че са жени, им позволява да вземат изключително прецизни решения.

    Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Клишетата за жените в ИТ индустрията са отживелица. Да, чувала съм такива, основно за позициите, свързани с кодиране и програмиране, но днес търсенето на таланти в бранша е толкова динамично и не се определя от пола, а от знанията, уменията и желанието за развитие на конкретния човек.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Постоянно съм в търсене на work-life балансa, който не съм сигурна, че успявам винаги да открия. През свободното си време се стремя да съм навън със семейството си, караме ски, разхождаме се сред природата или пътешестваме.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Следвайте мечтите си, намерете своето призвание и ако то ви отведе в IT бранша – бъдете любознателни, мотивирани и готови за динамиката и предизвикателствата на дигиталната ера, в която живеем.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на INTELLIGENT SYSTEMS BULGARIA EOOD в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
    Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
    Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
    Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
    Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 2 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 3 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 3 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 4 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 4 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес