четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3396 прочитания

    Как ChatGPT ще промени професиите и банковата индустрия?

    Хората няма да станем ненужни, а просто ще се наложи да „еволюираме“, казва Калоян Стоянов - Senior Data Scientist в Commerzbank DTC Sofia
    27 март 2023, 12:05 a+ a- a

    Калоян Стоянов - Senior Data Scientist в Commerzbank DTC Sofia. Снимка: Commerzbank 

    ChatGPT провокира възприятията ни за изкуствения интелект още в първите дни след пускането си през ноември 2022 г. Генерираният от чатбота уникален текст, както и скоростните му отговори предизвикаха силно впечатление, но и силно притеснение относно бъдещето на работната сила. Въпреки безпокойството голяма част от потребителите и бизнесите изразиха своята надежда за подобрението на множество процеси с помощта на ChatGPT.

    Как ChatGPT променя света? Какво влияние ще окаже ChatGPT върху хората и какви промени ще наложи в банковата индустрия? 

    Вижте какво прогнозира Калоян Стоянов - Senior Data Scientist в Business Connectivity екипа в Дигиталния технологичен център на Commerzbank в София.

    Накратко за ChatGPT

    ChatGPT е езиков модел, отговарящ на въпроси от различен характер. Разработен е от американската компания OpenAI, чиято цел е „да гарантира, че изкуственият общ интелект – системи за изкуствен интелект, които обикновено превъзхождат хората – е от полза за цялото човечество“.

    Калоян, смятате ли притесненията относно бъдещето на професиите ни за основателни?
    Всъщност ефектът от ChatGPT вече се наблюдава и това, от което хората се притесняват, се случва. Когато ResumeBuilder.com пита 1000 от бизнес лидерите в САЩ дали използват ChatGPT, половината от тях отговарят, че са го интегрирали. А половината от тези дори са заместили част от служителите си. Това обаче не трябва да бъде причина за паника, защото хората няма да станат ненужни, а просто ще се наложи да „еволюираме“. Сега, за да си конкурентоспособен на пазара на труда, трябва да придобиеш нови умения. В същото проучване 90% от участниците заявяват, че опитът с ChatGPT ще бъде полезен на търсещите си работа.

    Какви според Вас са основните предимства на ChatGPT?
    Най-често към момента ChatGPT се използва за създаване на съдържание и генериране на код, но ключов според мен е и фактът, че чатботът показва признаци на емпатия, като така би могъл да бъде използван като помощно средство за подобряване на менталното здраве в бъдеще. За разлика от други модели с изкуствен интелект, ChatGPT не отговаря на въпроси, свързани с насилие и агресия. Друго главно направление за използването на ChatGPT ще бъде образованието. То ще се преобрази изцяло и ще се фокусира върху способността на учениците да създават причинно-следствени връзки вместо върху запомнянето на невъзможен брой факти. С ChatGPT учениците ще имат безплатен достъп до „частен учител“ по всеки предмет и по всяко време.

    А какво виждате като недостатъци?
    Хората стават все по-малко критични към информацията, която получават от ChatGPT, съответно това крие рискове, тъй като той не е безгрешен. 

    Освен това икономическите последици от тази бърза експанзия не са пренебрежими. Под настиска на Chat GPT Google избързаха да пуснат Bard преждевременно и провалът на първото му представяне свали цената на компанията със 100 милиарда.  

    Какво отражение мислите, че ще има ChatGPT в банковата индустрия?
    Тъй като в банковата индустрия secrecy и privacy са теми, които се взимат изключително сериозно, все още не е напълно решено до каква степен ChatGPT би бил имплементиран. ChatGPT е предпоставка за подобряване на чатботовете за съпорт на клиенти. Това, от своя страна, несъмнено ще доведе до оптимизирана и по-добра комуникация с клиентите на банката. Освен това създаването, преглеждането и оценяването на правни документи, норми и регулации ще стане много по-лесно благодарение на GPT4, който минава Унифицирания бар изпит, постигайки около 75% верни отговора, което го нарежда с по-добър резултат от 90% от хората, които полагат изпита. Рутинните процеси също ще претърпят промяна, тъй като ще могат да бъдат автоматизирани с ChatGPT. 

    Въпреки началната си фаза на развитие ChatGPT вече постави основите на бъдещето на изкуствения интелект. Чатботът все още не може да създава нови знания, единствено да учи и преразказва вече наученото. Това обаче вероятно е на път да се промени. Очаквам сериозно развитие на изкуствения интелект, което ще позволи откритието и създаването на нови технологии, лекове, процеси и други.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 4 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 9 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 10 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 10 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам