понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2772 прочитания

  Как ChatGPT ще промени професиите и банковата индустрия?

  Хората няма да станем ненужни, а просто ще се наложи да „еволюираме“, казва Калоян Стоянов - Senior Data Scientist в Commerzbank DTC Sofia
  27 март 2023, 12:05 a+ a- a

  Калоян Стоянов - Senior Data Scientist в Commerzbank DTC Sofia. Снимка: Commerzbank 

  ChatGPT провокира възприятията ни за изкуствения интелект още в първите дни след пускането си през ноември 2022 г. Генерираният от чатбота уникален текст, както и скоростните му отговори предизвикаха силно впечатление, но и силно притеснение относно бъдещето на работната сила. Въпреки безпокойството голяма част от потребителите и бизнесите изразиха своята надежда за подобрението на множество процеси с помощта на ChatGPT.

  Как ChatGPT променя света? Какво влияние ще окаже ChatGPT върху хората и какви промени ще наложи в банковата индустрия? 

  Вижте какво прогнозира Калоян Стоянов - Senior Data Scientist в Business Connectivity екипа в Дигиталния технологичен център на Commerzbank в София.

  Накратко за ChatGPT

  ChatGPT е езиков модел, отговарящ на въпроси от различен характер. Разработен е от американската компания OpenAI, чиято цел е „да гарантира, че изкуственият общ интелект – системи за изкуствен интелект, които обикновено превъзхождат хората – е от полза за цялото човечество“.

  Калоян, смятате ли притесненията относно бъдещето на професиите ни за основателни?
  Всъщност ефектът от ChatGPT вече се наблюдава и това, от което хората се притесняват, се случва. Когато ResumeBuilder.com пита 1000 от бизнес лидерите в САЩ дали използват ChatGPT, половината от тях отговарят, че са го интегрирали. А половината от тези дори са заместили част от служителите си. Това обаче не трябва да бъде причина за паника, защото хората няма да станат ненужни, а просто ще се наложи да „еволюираме“. Сега, за да си конкурентоспособен на пазара на труда, трябва да придобиеш нови умения. В същото проучване 90% от участниците заявяват, че опитът с ChatGPT ще бъде полезен на търсещите си работа.

  Какви според Вас са основните предимства на ChatGPT?
  Най-често към момента ChatGPT се използва за създаване на съдържание и генериране на код, но ключов според мен е и фактът, че чатботът показва признаци на емпатия, като така би могъл да бъде използван като помощно средство за подобряване на менталното здраве в бъдеще. За разлика от други модели с изкуствен интелект, ChatGPT не отговаря на въпроси, свързани с насилие и агресия. Друго главно направление за използването на ChatGPT ще бъде образованието. То ще се преобрази изцяло и ще се фокусира върху способността на учениците да създават причинно-следствени връзки вместо върху запомнянето на невъзможен брой факти. С ChatGPT учениците ще имат безплатен достъп до „частен учител“ по всеки предмет и по всяко време.

  А какво виждате като недостатъци?
  Хората стават все по-малко критични към информацията, която получават от ChatGPT, съответно това крие рискове, тъй като той не е безгрешен. 

  Освен това икономическите последици от тази бърза експанзия не са пренебрежими. Под настиска на Chat GPT Google избързаха да пуснат Bard преждевременно и провалът на първото му представяне свали цената на компанията със 100 милиарда.  

  Какво отражение мислите, че ще има ChatGPT в банковата индустрия?
  Тъй като в банковата индустрия secrecy и privacy са теми, които се взимат изключително сериозно, все още не е напълно решено до каква степен ChatGPT би бил имплементиран. ChatGPT е предпоставка за подобряване на чатботовете за съпорт на клиенти. Това, от своя страна, несъмнено ще доведе до оптимизирана и по-добра комуникация с клиентите на банката. Освен това създаването, преглеждането и оценяването на правни документи, норми и регулации ще стане много по-лесно благодарение на GPT4, който минава Унифицирания бар изпит, постигайки около 75% верни отговора, което го нарежда с по-добър резултат от 90% от хората, които полагат изпита. Рутинните процеси също ще претърпят промяна, тъй като ще могат да бъдат автоматизирани с ChatGPT. 

  Въпреки началната си фаза на развитие ChatGPT вече постави основите на бъдещето на изкуствения интелект. Чатботът все още не може да създава нови знания, единствено да учи и преразказва вече наученото. Това обаче вероятно е на път да се промени. Очаквам сериозно развитие на изкуствения интелект, което ще позволи откритието и създаването на нови технологии, лекове, процеси и други.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  29 септември 2023, 12:21
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  29 септември 2023, 09:41
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  29 септември 2023, 09:16
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост