четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2833 прочитания

    ИТ екипите в България: DCoE екипът на МенторМейт

    Запознайте се с професионалисти от DCoE екипа на МенторМейт и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие
    16 март 2023, 09:43 a+ a- a

    Снимка: МенторМейт

    В рубриката на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

    Запознайте се с професионалисти от DCoE екипа на МенторМейт и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие.

    Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
    Росен Ранков: Ние сме Data Center of Excellence (DCoE), един от най-новите отдели в МейторМейт. Станахме част от организацията през 2021 г., след като тя придоби компанията Data Cloud Solutions (DCS). Текущо сме 25 специалисти, занимаващи се с извличане, обработка, анализ, съхранение, моделиране и визуализация на данни. Нашата цел е от информацията да извлечем стойност, полезна за бизнес потребителите, под формата на machine learning алгоритми, подобряване качеството на приложения и услуги, отчети, справки и др. 

    Росен Ранков

    Data & Analytics Manager

    Росен има дългогодишен опит в управлението на големи обеми от данни, оптимизирането на бази данни, създаването на архитектури и мигрирането към публичните cloud доставчици.

    Отговорен е за развиването на бизнес отношенията на МенторМейт с нейните партньори, изграждането на екипи от експерти, разширяването на предлаганите от отдела услуги и разучаването и тестването на нови технологии. Притежава множество Oracle и AWS сертификати.

    Какви технологии използвате?
    Людмил Кирилов: В работата ни е необходимо да имаме широка гама от познания и умения. Трябва да можем както да извлечем данните, така и да ги анализираме в контекста на съответния сектор. Технологиите, които използваме, варират според проектите, но основните са big data и data warehousing, които най-често се комбинират в публичния cloud. В зависимост от нуждите на дадения проект използваме платформи, базирани на Spark (Databricks), или различни системи за управление на бази данни. Най-силно застъпените програмни езици са Python, PySpark, SQL и PL/SQL, а за да затворим цикъла на данните, използваме също различни инструменти за визуализиране на информацията (PowerBI, Tableau и др.).

    Людмил Кирилов

    Senior Data Engineer

    Людмил отговаря за създаването и поддръжката на богати и релевантни информационни структури. Създава автоматизирани системи за събиране, обработка и моделиране на данни и също така поддържа високите стандарти за качество, сигурност и ефективност на информационната инфраструктура.

    По какви проекти работите?
    Росен Ранков: Проектите ни са свързани с различни сфери на бизнеса – здравеопазване, застрахователни услуги и др., но от гледна точка на целта им ги разделяме на два основни типа. Първият тип са проекти, за които трябва да извлечем и моделираме данните, за да извадим от тях определена стойност за бизнеса – изпълнение на изисквания от регулатор, бизнес доклади и др. При втория тип въз основа на предоставените ни данни подобряваме качествата на дадена услуга или приложение.

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Розалина Захариева: МенторМейт предлага гъвкав работен модел. Част от колегите комбинират работа от офис и от вкъщи. Други, като мен например, работят 100% дистанционно, т.е. има подходяща опция за всеки. Предимството е, че всеки от нас си запазва правото на работа от офис, когато е необходимо. 

    Розалина Захариева

    Database Architect

    Розалина разработва изчерпателни и лесни за използване бази данни. Водена от нестихващо желание да разширява хоризонтите си, тя използва всяка свободна минута да доразвие своите знания и да натрупа нови.

    Води обучения, усъвършенства се чрез различни курсове и следва най-новите тенденции в сферата.

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Людмил Кирилов: Денят ни започва с оперативна среща, където всеки споделя върху какво е работил предишния ден, какво планира и дали среща някакви затруднения със задачите си. След това започваме работа. В обедните почивки използваме времето да обсъдим теми, различни от служебните. 

    Златка Стайкова: Важно е да се отбележи, че работим по Scrum методологията, доколкото светът на данните позволява. Често работата се върши в часовете от 14:00 до 17:00, след което времето е „резервирано“ за срещи с клиенти и колеги в САЩ.

    Златка Стайкова

    Data Scientist

    Златка взема активно участие в анализа на данни и извличането на практически полезни изводи.

    Отговорна е за идентифицирането на проблеми и определянето на правилните набори от данни и променливи.

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Розалина Захариева: Нашият екип попада в „центъра на събитията“, имайки предвид, че се занимаваме с данни, които могат да са както вход, така и изход в една data-driven среда. Работим с широк спектър от екипи, занимаващи се с разработка, софтуерно тестване и инфраструктура, независимо дали става дума за колеги в МенторМейт, или екипи на наши клиенти. Също така всекидневно си сътрудничим с колегите, които управляват проектите, поради необходимостта от синхронизация по отношение на задачи, зависимости между екипи, срок, бюджет, качество и т.н. Не на последно място е работата и със самите клиенти. Дефинираме бизнес изискванията, превръщаме ги в техническо изпълнение и управляваме очакванията, а всичко това са важни етапи, необходими за добре свършена работа и доволни клиенти.

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Мартин Диманов: Екипът ни се развива стремглаво, като всеки подобрява уменията си, трупа знания и е полезен в проектите, в които работи.

    Людмил Кирилов: Гордеем се, че сме млад и задружен екип. Успяваме да преодоляваме трудностите заедно и да черпим от експертизата на по-опитните колеги дори когато не са въвлечени пряко в проблема.

    Розалина Захариева: Постигнали сме добър синхрон, работим лесно заедно, допълваме се, а и ръководителите на екипите ни оказват голяма подкрепа.

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    Златка Стайкова: Обичаме да си разказваме вицове и да се шегуваме с ChatGPT.

    Мартин Диманов: Приятелството в екипа е нещо, на което държим. И въпреки хибридния модел и възможността за 100% работа от вкъщи намираме време да споделяме моменти.

    Мартин Диманов 

    Senior Data Engineer

    Мартин участва в изграждането на добрите практики в екипа. За да бъде в крак с най-новите и модерни технологии в света на данните, не спира да развива уменията си и да трупа нови знания в сферата, като същевременно подобрява процесите в отдела.

    Какво сплотява екипа Ви?
    Розалина Захариева: Страстта към работата ни, приятната среда, добрата комуникация и разбирателството.

    Людмил Кирилов: Сплотява ни умението да си помагаме и да посрещаме предизвикателствата заедно, както и споделянето на опит от предишни проекти. Освен това прекарваме време заедно на различни фирмени мероприятия – събирания, партита, тиймбилдинги и др.

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Мартин Диманов: Всеки в екипа е готов да помогне и отдели от времето си, за да бъде полезен не само на новите хора в екипа, но и на всеки, който има нужда.

    Людмил Кирилов: Отворени сме към новите колеги и се стремим да ги въведем възможно най-бързо и гладко в екипа и да ги запознаем с технологиите и практиките в дадения проект. Също така организираме дистанционна обучителна програма за хора, които искат да стартират своята кариера в data engineering сферата. Участниците работят по реални проекти и получават стипендия, докато развиват уменията си. Повече информация тук: https://bit.ly/3Fkfmtw

    Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Мартин Диманов: Ако ти си отговорен, решителен и отворен към предизвикателства, заповядай в нашия екип!

    Людмил Кирилов: Ако ти си позитивен, обичаш данните и новите технологии, заповядай в нашия екип!

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Розалина Захариева: Невероятни специалисти, които се допълват и си помагат, и най-вече добри хора.

    Людмил Кирилов: Енергични и талантливи специалисти. Всеки има уникален набор от компетенции и знания, които допринасят за успешното изпълнение на нашите проекти. Като екип сме успели да постигнем много и имаме високи стандарти за качество и ефективност. В бъдеще ще продължаваме да се развиваме и да постигаме още по-големи успехи. 

    Вижте по какви проекти работи МенторМейт в България

    Вижте профила и актуалните позиции за робата на МенторМейт в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Екип Technical Support, SEEBURGER
    Екип Mobile Team, Scalefocus
    Back-end екипът на SiteGround
    Екипът на Funding Circle в Questers
    Екип DATA, Blankfactor
    Екип QA, SiteGround
    Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
    Екип DevOps, Scalefocus
    Екип Внедряване SoftOne ERP
    Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
    Екип Data Quality, Experian България
    Екип Front-end Development, Scalefocus
    Екип SPA/front-end, SiteGround
    Екип RSM, Tek Expert
    Екип Engineering, Nexo
    Екип GetHelp, Tek Experts
    Екип Java, Scalefocus
    Екип QA, МенторМейт
    Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
    Екип CritSit, Tek Experts
    Екип Scagile, Блубито
    Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 6 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 22 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 23 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 23 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място