петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5000 прочитания

    Women in IT: Силвия Дичева, Development Manager, SAP Labs България

    Ако искате да работите в сфера, която много често изпреварва времето си, то ИТ секторът е за вас, убедена е Силвия
    02 март 2023, 13:21 a+ a- a

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се със Силвия Дичева, Development Manager, SAP Labs България.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Средното си образование съм завършила в езикова гимназия, френска паралелка. Поради тази причина, когато се насочвах към висшето си образование, избрах възможност, която да ми помогне да поддържам езиковите си знания и да го съчетая с образование в сферата на информационните технологии. Така станах студент във Френския факултет на Технически университет. Там изучавах информационни технологии на френски език.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    Ако трябва да посоча някого, който е повлиял на избора ми да се насоча точно към ИТ сферата, това ще бъде учителката ми по информатика в езиковата гимназия. Г-жа Милчева, с която и до днес имаме контакт, успяваше да ни преподава изключително увлекателно, с практически примери. Аз се увличах много по алгоритмите и блок схемите, по това време пишехме на Pascal. Това беше първият ми досег с тази професия. Привлече ме идеята да решавам на компютър практически проблеми от ежедневието.

    Каква беше първата Ви работа?
    Първата ми работа беше в белгийска телекомуникационна компания, моите задължения бяха да предлагам по телефона нови абонаментни услуги, като се обаждам на личните домашни телефони на хора в Белгия. Тази работа ме научи, че да бъда търговец на продукт, в който не вярвам, не е мое призвание. Аз съм изключително практичен човек и не желаех да убеждавам хората да си купуват услуга, от която нямат нужда. Това продължи за по-малко от година, работех в часовете след лекции и упражненията в университета. Не се задържах много.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Започнах в компания, която се занимава с разработка на софтуер за автомобилната индустрия. Аз бях втори курс, когато кандидатствах, повечето кандидати бяха завършили или пред дипломиране. Бях много приятно изненадана, когато ми предложиха работа на пълен работен ден и пълно заплащане. Можех да отработвам часовете си гъвкаво, така че да съчетавам обучението си с работата. По това време този модел на работа не се предлагаше толкова често, както е сега. Започнах в екип с колеги, които имаха много опит, и аз се учех от тях всеки ден. Както става обикновено в тази възраст, завързах и приятелства, които ми останаха и след като напуснах. Това беше безценен за мен опит в разработка на софтуер, процеси за подсигуряване на качество. Освен това научих и за какво служат всички лампички на автомобилното табло, което ми е полезно и до днес.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
    В момента съм мениджър Софтуерно развитие в SAP. Екипите, които ръководя, разработват част от нашата облачна платформа – SAP Business Technology Platform. За човек, който е извън ИТ сферата, бих казала, че работата ми се състои основно в това да помагам на колегите в моя екип заедно да постигаме целите, които сме си поставили и които нашите клиенти очакват от нас. Платформата, която разработваме, предоставя възможност на нашите клиенти, които са едни от най-големите компании в световен мащаб, да разработват нови или да допълват вече съществуващи процеси, с които ръководят бизнеса си. В облачните услуги едни от най-важните аспекти са подсигуряване на наличност на услугите, устойчивост, сигурност на данните. Проблемите, които решаваме с екипа ми, са предимно в този контекст.

    Какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Най-мотивиращи за мен са контактите ми с хората, с които работя. През годините в компанията съм имала и имам удоволствието да работя със страхотни специалисти, които също така са и изключителни хора. Заедно се развиваме, удовлетворяващо е да виждам как колега, на когото съм помогнала, постига целите си. Също така много удовлетворяващо е да виждам доволни клиенти, които решават собствените си проблеми благодарение на нашите решения. Много от решенията, които нашата компания предлага, адресират проблемите на бъдещето – като например в сферата на устойчивостта и кръговата икономика, опазването на околната среда, дигитализацията на бизнес процесите. Това също е много мотивиращ фактор за мен.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    Аз лично се уча от всеки човек, с когото общувам в живота си. Като цяло обичам да наблюдавам поведението на хората, техните решения, динамиката на взаимоотношенията им в група. Имала съм изключителни лидери в кариерата си, от които съм се учила чисто в професионален план. Обичам много да чета, уча се и от книгите, историите на велики хора, от историята. Наистина вярвам, че от всеки човек и ситуация може да се научи нещо полезно.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Личното ми мнение е, че в наши дни или поне в средата, в която аз работя, предизвикателствата пред човек, работещ в сферата, до голяма степен не зависят от пола му. Имало е ситуации в миналото, в началото на кариерата ми, в които съм била подценявана. Може да е било заради това, че съм жена, не мога да твърдя със сигурност. Но това винаги е било стимул за мен да се развивам, да ставам по-добра в това, което правя. Смятам, че индустрията ни се адаптира изключително много през последните години, все по-често се говори за ползите от различията ни, има все повече жени, които са на ръководни или на водещи инженерни позиции. Мнението ми е, че в ИТ сектора, има голям прогрес в това отношение.

    Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Че има много клишета за жените в ИТ индустрията. Предпочитам да не разказвам, за да не им давам гласност.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Много обичам да чета книги, всякакви жанрове и на всякаква тематика. Обикновено имам повече от една започната книга и според настроението си избирам коя да чета. Със семейството ми обичаме да пътуваме и обикновено съчетаваме пътуване с някой концерт или фестивал, който да посетим. За релаксиране предпочитам спорт или каквато и да е двигателна активност. Опитвам се да практикувам йога редовно. В нашата сфера работим с ума си предимно, така че, когато релаксирам, аз избирам дейности, които занимават тялото ми, за да търся баланс.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Скъпи момичета, ако искате да работите в сфера, която много често изпреварва времето си, в която всеки ден e различен, динамичен и работата ви да има благоприятно въздействие върху живота на хората и начина им на живот, то ИТ сферата е за вас!

     Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на SAP Labs Bulgaria Ltd. в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Станислава Славова - Senior Data Engineer в Blankfactor

     
    Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
    Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
    Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
    Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
    Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 9 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 10 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 17 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 17 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава