четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3225 прочитания

    HR Лидерите на България: Eлена Стоянова, „Латекоер България“

    Вярвам, че един лидер е успешен, когато хората, които ръководи, постигнат успехи, задминаващи неговите собствени постижения, казва Елена
    02 март 2023, 13:06 a+ a- a

    Eлена Стоянова – Ръководител Човешки Ресурси на „Латекоер България“. Снимка: Личен архив

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Представяме ви Eлена Стоянова – Ръководител Човешки Ресурси на „Латекоер България“. „Латекоер“ е световна компания, пионер в авиацията, която води началото си от далечната 1917 г. „Латекоер“ стъпва в България през 2017 и е единствен производител в сектор самолетостроене с основен клиент Airbus.

    Елена се присъединява към екипа на „Латекоер България“ през август 2022. В ролята си на Ръководител Човешки Ресурси тя отговаря за цялостното управление на процесите, свързани с хората в компанията, изграждането на работодателска марка и стратегическото планиране. Елена има над 13 години опит в сферата на човешките ресурси, като по-голямата част от него в производствени компании. 

    Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
    Аз съм възпитаник на Френската езикова гимназия „Aнтоан дьо Сент-Екзюпери“ в град Пловдив. Продължих образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“, педагогически профил с френски език. Имам завършена магистратура „Управление на европейски проекти“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, гр. Пловдив. 

    Веднага след завършване на бакалавърската ми степен започнах работа като учител в едно от частните училища в град Пловдив. Тази работа ми позволи да изградя себе си като професионалист, който държи на точността, на откритата комуникация, отговорността и грижата за хората и обществото. Осъзнах, че всяко действие сега има своята проекция в бъдещето, което днес ми помага да изграждам и реализирам успешно стратегиите, свързани с хората. Впоследствие надградих своите лични и професионални умения, работейки в различни сфери, свързани с подкрепа и развитие на хората. Имам опит като социален работник, който ми даде още една перспектива на грижата към хората. Следващата професионална стъпка беше ролята на експерт Международни програми и проекти в Медицински университет – Пловдив, където имах възможността да бъда и обучител „Управление на проекти“ за обучаемите по проект „Здравни медиатори“. Паралелно с това работех като представител на европейска НПО, реализирайки проекти от обществено значение в град Пловдив и региона. По-късно поех поредното си кариерно предизвикателство и започнах кариерата си в корпоративния свят като част от екипа за въвеждане на ERP (SAP) система в „Каменица“ – една компания със 140-годишна история и опит, от които имах възможност да се уча и надграждам уменията си. Там открих своето призвание в сферата на човешките ресурси. Започнах от стажант и достигнах до позицията Бизнес Партньор. Последните няколко години съм заемала последователно позициите – Мениджър Човешки ресурси, Мениджър Подбор в едни от най-големите компании в региона на Пловдив и София, от август 2022 съм в ролята на Ръководител Човешки ресурси за „Латекоер България“.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Повратен момент в моята кариера е присъединяването ми към екипа на Каменица АД. В продължение на 10 години аз имах възможността да работя с невероятни професионалисти и хора, ментори и колеги, които имат важен принос за моето развитие като лидер и човек. Срещнах безброй предизвикателства, участвах пряко и непряко в промени и проекти от стратегическо значение за компанията и за свързаните с нея хора и екипи. Имах възможността да уча и прилагам най-добрите практики в областта на ЧР и да придобия увереността, че няма невъзможни неща, стига намеренията да са добри и хората – сплотени.

    Как започнахте в „Латекоер България“?
    Присъединих се към в „Латекоер“ преди малко повече от шест месеца. Свързаха се с мен директно и аз приех предложението. Убедена съм, че управлението на човешките ресурси в производствена среда е това, което искам да работя и в тази работа влагам сърцето си. За мен промените са жизненоважни и вярвам, че ние хората сме призвани да вървим напред и да ставаме все по-добри в това, което правим. Обичам своята работа, един поглед към производството е достатъчен да ме зареди позитивно и да ме накара да се почувствам горда, че съм част от екипа на „Латекоер“, компания пионер в авиацията и компанията, чийто служител е бил Антоан дьо Сент-Екзюпери, авторът на „Малкият принц“ – любима моя книга.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Като Ръководител Човешки ресурси отговарям за цялостното управление на процесите, свързани с хората в компанията, за изграждането на работодателската марка, за привличането, подбора и задържането на таланти в организацията, за стратегическото планиране по отношение на човешкия капитал, за развитието и обучението на хората, управлението на възнагражденията и придобивките, трансфера и адаптирането към местните специфики на корпоративните политики, процедури и добри практики. 

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Всеки ден за мен е предизвикателство, защото винаги съм работила с хора и за хора и въпреки че работните дни изглеждат по стандарт еднакви, всеки един нов ден носи своя уникален колорит и ситуации, които изискват бърза реакция, способност за вземане на решения, съпричастност и грижа към екип и колеги.

    Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    За мен е изключително важно екипите да се свързват на личностно ниво с ценностите на компанията. За „Латекоер“ това са смелост, ангажираност, съвършенство, това са и общочовешки ценности и морал, които търся в хората, с които работя и общувам. Важна е експертизата в направления, които се допълват взаимно.  От изключително значение са личностните качества – те опосредстват способността за учене, надграждане и мотивация за постигане на високи резултати. Приветствам, търся различията в гледните точки, които осигуряват възможности за развитие.

    С какво не бихте направили компромис?
    Не правя компромис по отношение на взаимоотношения, които не са основани на доверие. Не толерирам демонстрацията на егоцентризъм и липсата на разбиране на другия, и приемане на неговата автентичност. Държа изключително много на спазването на законовите и корпоративните правила.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    Всеки лидер трябва да умее да се свързва с хората, с които работи, и да даде възможност те да демонстрират своите най-добри качества – и лични, и професионални. Вярвам, че един лидер е успешен, когато хората, които ръководи, постигнат успехи, задминаващи неговите собствени постижения.

    За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    Не разделям времето си на лично и професионално – целта ми е да постигна балансирано цяло, което да ме кара да се чувствам удовлетворена и щастлива.  

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Обичам да пиша, да чета, да шофирам и да слушам музика. Разходките със семейството и срещите с приятели ме зареждат позитивно. Признавам си, не съм спортна натура, не бих заменила чаша кафе и хубава книга на чист въздух с тренировка в спортна зала. 

    От позиция на днешния си опит, бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Не, всичко, което съм постигнала досега, се е случило естествено, без напрежение. Благодарна съм за пътя, който извървях, и съм готова за още. Това ме вдъхновява да очаквам бъдещето с вяра и оптимизъм.

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    HR функцията е в процес на трансформация в последните години. Бизнес лидерите са тези, които носят отговорността за управлението на човешкия капитал. HR лидерът е ключова фигура в бизнес лидерските екипи. В основата на HR ролята е консултирането, подкрепянето и контролирането на процесите, свързани с хората в една компания. HR функцията предоставя средства и механизми за ефективното управление на работната сила, аналитични инструменти и системи, с които оптимизира дейностите, свързани с хората, привлича таланти и подпомага развитието им, създава условия за изграждането на среда на разнообразие, включване, равнопоставеност, принадлежност и култура, която да ангажира хората в работния процес за постигането на изключителни резултати.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на ЛАТЕКОЕР БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

    Лили Коевска, ITGix
    Добринка Йорданова, Access Finance
    Калин Стоянов, Бългериан пропертис
    Марияна Броняр, VSG Bulgaria
    Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
    Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
    Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
    Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
    Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
    Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    Ива Николова, „Анакатек“
    Атанаска Николова, „Бошнаков“
    Даниела Йорданова, VIVACOM
    Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    Надя Михова, EY Bulgaria
    Радослава Кроснева, ДСК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа