четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5839 прочитания

    Women in IT: Станислава Славова - Senior Data Engineer в Blankfactor

    Най-важното, за да бъдете добри в работата си, е да правите това, което ви кара да се чувствате щастливи и удовлетворени, казва Станислава
    28 февруари 2023, 13:11 a+ a- a

    Станислава Славова - Senior Data Engineer в Blankfactor. Снимка: Blankfactor

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се със Станислава Славова - Senior Data Engineer в Blankfactor.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Завършила съм специалност „Информатика“ в Софийския университет. От 2012 г.  насам се развивам като специалист в областта на данните. Работила съм като Implementation Engineer, Data Warehouse Консултант и ETL Developer в големи международни компании с интересни клиенти в банковата сфера и областта на телекомуникациите.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи Ви спечели?
    Още в гимназията бях в паралелка с профил „Информатика“. Винаги съм имала интерес и съм се чувствала по-силна в точните науки и това наклони везните към тази специалност и след това в университета. 

    Другата ми голяма страст е музиката, но все пак това си остана просто едно приятно хоби и до днес. 

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    В гимназията, също както и в началото на студентските ми години, ходех на уроци по пиано и синтезатор. Именно в школата на моите преподаватели започнах и първата си лятна работа като учителка по синтезатор. 

    Работата с децата ми доставяше изключително удоволствие, чувствах се истински полезна, тъй като успявах да им помогна да развиват таланта и творческия си потенциал.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    През последната си година в университета започнах да работя като Implementation Engineer в една израелска компания. Именно там се запали и интересът ми към данните. Разработвах разнообразни ETL решения, а също така се занимавах с и BI частта - репорти, дашборди и т.н.

    Още на третия месец в компанията бях изпратена в командировка при клиентите ни в Южна Африка. Директно скочих в дълбокото, но това ми помогна да развия доста бързо както техническите, така и меките си умения и да натрупам опит. Там поставих едно наистина добро начало на кариерното си развитие.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента заемам длъжността Senior Data Engineer в Blankfactor. Дейта Инженерът е специалист, който се занимава със събирането, обработката и анализа на данни, идващи от различни източници. За да стигнат до крайната си цел, данните преминават през различни трансформации, като изчистване, унифициране на формати, агрегиране, сортиране и т.н. 

    Работим с различни системи и инструменти за управление и обработка на данни като Snowflake, Hadoop, Spark, Microsoft SSIS, SnapLogic, Informatica и други.

    Работата ни е изключително важна за компаниите, които оперират с големи количества от информация, тъй като ние осигуряваме наличността на тези данни, за да могат те да бъдат използвани за различни анализи и последващо вземане на важни бизнес решения.

    Станислава на пътешествие в Сардиния. Снимка: Личен архив

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Най-важният и мотивиращ фактор за мен са хората, с които работя. Когато преди около година бъдещият ми мениджър ми зададе въпрос на интервюто: „Кое е нещото, което би те накарало да дойдеш да работиш с нас?“ отговорът беше лесен - „Един мотивиран и задружен екип!“.

    За мен основната движеща сила на една компания са хората в нея, а тук намерих един невероятен екип от професионалисти, с които успяхме да се сработим и сприятелим изключително бързо. 

    Но за да се развива успешно компанията, е много важно и същите тези хора да се чувстват ангажирани и удовлетворени - като започнем от технологии и възможности за развитие, интересни проекти, финансова обезпеченост, материални придобивки, обстановка…

    Нашият екип работи по разнообразни проекти с най-съвременните клауд технологии. Blankfactor предлага възможност за участия в световни конференции (като Snowflake Summit например), сертификации и други.

    Разбира се, и тук невинаги всичко е подредено. Но смятам, че точно когато има неизвестни по пътя, това дава възможност за инициатива и всеки от нас може да помогне за определяне на посоката, по която да вървим напред. Точно тези възможности и ежедневни предизвикателства харесвам и се мотивирам да ставам все по-добра в работата си.

    Също така за мен е важно да виждам, че проектите, по които работя, носят стойност на клиентите и да усещам, че моят принос за това е високо ценен. 

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    В работата си винаги се старая да вземам по нещо мъничко от колегите си, без значение мениджър, ментор или другарчето на съседното бюро... Всеки от нас има разнообразни знания и интереси и от всеки може да се научи много независимо дали става въпрос за технически познания, или меки умения.

    Разбира се, най-важният пример в живота ми са моите родители - именно те са ме научили да не се страхувам да се изправям пред трудностите, да бъда търпелива и да се боря за постигане на целите си.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Лично аз не вярвам, че има разлика между мъжете и жените, когато става въпрос за кариера в ИТ индустрията. Жените сме също толкова способни и можем да бъдем толкова успешни, колкото и мъжете в тази сфера. Полът не трябва да бъде определящ при избора на кандидат за дадена позиция, а компетенциите.

    Мъжете и жените можем да се допълваме взаимно и да работим заедно като екип, като се фокусираме върху качеството на работата и постигането на общите цели.

    В своята практика аз винаги съм имала късмета да работя с невероятни колеги и професионалисти, имала съм добри примери за мениджъри, за служители и за ментори - и жени, и мъже. Никога самият пол не е бил поставян под въпрос и никога не съм се чувствала подценявана по какъвто и да било начин.

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Всички сме чували клишетата, че жените не сме толкова технически подготвени като мъжете, че не сме достатъчно амбициозни или че сме твърде емоционални и не можем да се справим със стреса и интензивността на работата в IT сектора. Смятам, че ежедневно жените в IT индустрията разбиваме на пух и прах тези грешни представи.

    И за щастие, забелязвам, че в днешно време тези предразсъдъци все повече остават на заден план и се гледат основно знанията и умението да се справяш в различни ситуации.

    „Поставила съм си за цел всяка година да посещавам поне едно място по света, където не съм била никога преди“, казва Станислава. Снимка: Личен архив

    Какви са вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    В свободното си време обичам да разпускам с неща, различни от професията ми.

    Обичам да свиря на пиано, да чета, да излизам с приятели, а най-голямата ми страст са пътуванията - поставила съм си за цел всяка година да посещавам поне едно място по света, където не съм била никога преди. За мен пътешествията са синоним на щастие и гледам да си го осигурявам възможно най-често.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    На всички момичета, както и на всички млади хора, които сега започват своя професионален път, бих казала: Ако не се притеснявате от предразсъдъци, ако сте мотивирани, упорити и имате страст към технологиите, ако сте готови ежедневно да учите нови неща, за да сте в крак с най-съвременните технологии, ако не се страхувате да правите грешки и да се изправяте след това, то IT сферата може да ви предостави увлекателна и успешна кариера. Това е динамична индустрия, която постоянно се развива и предлага големи възможности за кариерно развитие. 

    В края на краищата, полът не е важен, когато става въпрос за професионален успех.

    Най-важното, за да бъдете добри в работата си, е да правите това, което ви кара да се чувствате щастливи и удовлетворени.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Blankfactor Bulgaria EOOD в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT
     
    Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
    Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
    Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
    Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
    Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк