понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11003 прочитания

  Какво е да си студент, предприемач и преподавател на 20?

  За да успееш, трябва да работиш здраво, да опитваш, да грешиш, да търсиш своето, вярва Валери, който от 14-годишен работи и развива разнообразни проекти и бизнес начинания
  08 февруари 2023, 11:18 a+ a- a

  Валери Андреев. Снимка: Личен архив

  Валери Андреев е на 20 години. Учи, работи, развива множество успешни проекти и бизнес начинания, а от тази година преподава програмиране. Възпитаник е на Американския колеж в София и на Първа частна математическа гимназия. В момента е студент втори курс в University of Twente. На 14 години се присъединява към маркетинговия екип на Уча.се, а на 16 години създава тенис уеб медия заедно с най-добрите си приятели, където работи като редактор, ИТ и основен организатор на бизнеса. Създаването на сайтове и съвместната работа с хора запалва интереса му и започва да се развива в тази област. Намира съдружници и днес има над 50 уебсайта, включително няколко европейски проекта и онлайн магазини. Казва, че харесва разнообразието и предизвикателствата и се определя като „проблем солвър“. Обича да разрешава дигитални проблеми и почти никога не се отказва, защото вярва, че винаги може да бъде открито решение. В портфолиото си в момента има онлайн платформа за изготвяне на CV-та, малка дигитална агенция и започва нов проект за поддръжка на уеб сайтове.  

  „Обичам всичко, което правя, и често си мисля, че го предпочитам пред университета и ходенето на изпити, но все пак знам за ролята и смисъла на образованието и заради това се старая да не поставям ученето на заден план.“, споделя Валери. В момента следва Бизнес и ИТ в Технически университет в Нидерландия, който е сред водещите предприемачески училища в Европа. Обучава се и в класа по предприемачество на Програмата за таланти, а от тази година е асистент по програмиране в университета.

  Валери, ти си толкова млад, а имаш впечатляваш опит зад гърба си. Кои са твоите най-успешни проекти в твоята лична класация?
  Не бих поставил всички проекти под един знаменател, но ако трябва да го направя, може би бих избрал тенис уебсайта като най-успешното ми начинание до момента. След много безсънни нощи и усилена работа успяхме да го продадем на втората най-голяма медия за тенис у нас. Помня първия път, когато видях 1 000 000 прочитания за един месец. Не можех да повярвам. Никога не съм си представял, че е възможно да постигнем подобни резултати. Фактът, че беше комбинация от любимото ми хоби и съвместна работа с приятели, го направи толкова специално. В крайна сметка благодарение на него имах възможност да участвам в пресконференции на Рафаел Надал, Стефанос Циципас и куп други звезди в тениса и да им задам въпроси на живо. Посетих също така големи професионални турнири в ролята си на акредитиран журналист като Madrid Mutua Open. Именно в Мадрид успях да застана отчасти на мястото на професионалните играчи, защото взех участие в надпреварата за журналисти и завърших на трето място. Това приключение, както най-точно бих описал нашия тенис блог, ме научи да управлявам хора и да комуникирам с потребители, което винаги е голямо предизвикателство.

  Какво те мотивира да започнеш толкова рано и какво беше най-трудното в началото?  Имаше ли някой, който ти помогна или оказа голямо влияние?
  Винаги съм имал страхотен пример в лицето на семейството ми. Те са ме научили, че за да успееш, пътят е един, а именно да работиш здраво. Така и започна всичко. На 14 години се озовах в маркетинговия екип на Уча.се, където се запознах с много млади и интересни хора. В началото не бях наясно какво се случва, но бях убеден, че няма да се откажа и опитвах да бъда максимално полезен. Беше трудно да вляза в „обувките на потребителите“. Постепенно се научих да комбинирам работата с училище и да организирам добре задачите си, които за мен беше важно да съчетавам и със срещи с приятели и спорт.

  „Моята рецепта за успешно спряване с толкова задачи е много лесна - не отлагам“, казва Валери. Снимка: Личен архив

  За последните 6 – 7 години ти си успял да покриеш разнообразен спектър от дейности - от предприемач през ИТ до журналист, който е интервюирал Рафаел Надал... Продължаваш да добавяш нови и нови дейности и проекти. Защо?   
  Отговорът е простичък – все още не съм намерил онова едно нещо, което искам да правя всеки ден. Обичам динамиката, променящия се график, новите задачи и предизвикателствата. Харесва ми да съчетавам работа и учене с море или ски, затова искам да намеря печеливша формула, която ще ми даде свободата да работя от всяка точка на Земята. 

  Какво правиш в момента?
  Основно уча. Макар че доста време се двоумях между това дали искам само да работя, или и да следвам, взех правилното решение, като сега успявам да съчетавам и двете безпроблемно. Тази година добавих нова дейност в портфолиото си – станах асистент по програмиране в университета. Много ми харесва да преподавам и да помагам на първокурсниците. Разбира се, паралелно продължавам и да се занимавам с моите си проекти, като дори наскоро наех приятелка, за да ми помага, защото задачите са твърде много дори за мен. Точно в момента разработвам информационна система за кариерния център на един български университет. Разликата е огромна между техните ресурси и тези, които се използват тук в Нидерландия. Преди седмица кандидатствах по програмата за мобилност, която имаме за догодина, и очаквам с нетърпение да разбера къде ще ме приемат да уча, може би в Мелбърн.

  Би ли споделил твоята „рецепта“ за успешно справяне с толкова мултидисциплинарно ежедневие?  Как успяваш да се фокусираш върху няколко проекта едновременно?
  Проблемът не е фокусът, а твърде малкото часове в денонощието. Ако то беше 36 часа, щеше да е перфектно. Шегата настрана, моята „рецепта“ е доста лесна, а именно да не отлагаш. Имам много просто правило, което важи както за работните ми задачи, така и за тези в университета – ако имаш нещо за вършене независимо от неговия краен срок, направи го още сега.  

  Какво според теб беше най-важно в процеса на изясняване на твоите интереси и насоки на учене и кариера? Кое считаш за най-полезен опит и кое за губене на време?
  Не смятам, че мога да назова конкретно събитие, което е било загуба на време. Откривам позитиви във всичко. Ключов е приносът на моята майка. В началото ми купуваше хостинги и домейни, даваше ми критична обратна връзка и ме изслушваше, помагайки ми да намеря правилния път, докато в момента по-скоро бих казал, че ролята ѝ е да ме подкрепя да изпробвам. Най-полезен опит е възможността да се докосна до различни клиенти и да менажирам екип от 10 души. Успях да се науча как да подхождам в различни ситуации, кога е време за мотивираща реч и кога трябва да бъдеш по-строг. Смятам обаче, че най-доброто тепърва предстои, защото има още много да науча.

  „Винаги ще има кой да ви критикува, но това далеч не е причина да спрете по пътя“, съветва Валери. Снимка: Личен архив

  Какво би посъветвал твои връстници, които са в процес на оформяне на своите кариерни планове?
  Не се страхувайте да опитвате! Знам, че не е толкова лесно, но само така можете да успеете. Живеем в свят, в който за 10 долара можеш да се научиш как да правиш много неща. Затова моят съвет е: не се притеснявайте да грешите, бъдете максимално продуктивни и иновативни, търсете своето и не позволявайте някой да ви спре. Винаги ще има кой да ви критикува, но това далеч не е причина да спрете по пътя. Не пречете на себе си да се развивате.

  Ти си направил много, имаш собствени постижения и продължаваш да се развиваш. Кои са твоите източници на информация, идеи и вдъхновение?
  Информацията не е проблем. В днешно време всичко може да се намери, просто трябва да се търси и да не се отказваш. Светът около мен е най-големият източник на вдъхновения. Денонощно ми хрумват нови потенциални „бизнес идеи“. Когато измисля поредната, я споделям със сестра ми и майка ми и на базата на техните коментари, преценявам първоначалния потенциал. Нужно е да бъда наблюдателен и постоянен и съм сигурен, че ще успея да стигна до моето призвание.

  Какви са твоите очаквания за технологичното развитие на света и какви по-точно проекти би желал да управляваш в близко (или по-далечно) бъдеще?
  Технологиите нямат лимити, всички го виждаме ежедневно. Вече 5 години работя като фрийлансър, през последното лято бях стажант в една малка фондация, където създадох платформа за кариерно ориентиране. Полезна е за завършващи училище, които търсят своя път, несигурни накъде да продължат и какво точно да учат. За моя радост Фондацията спечели награда в ежегодния конкурс „Сайт на годината“ с този проект. Това лято планирам да си потърся стаж в голяма технологична компания в България или някъде по света, отворен съм за предложения:) . Ще кандидатствам за позиции, свързани с управление на проекти или продукти.

  Сега си на 20. Как си се представяш след още 20? :)
  Надявам се със семейство и деца, на които ще мога да дам това, което аз съм получил до момента. От професионална гледна точка си представям да работя в голяма международна компания, в която да имам участие. Бих искал да бъде създадена на базата на някоя от тези идеи, които постоянно изпробвам. Ще се радвам, ако разполагам с повече време за любимия ми спорт – тениса, който да играя в компанията на моите баща и дядо. Сигурен съм, че ще продължа да опитвам различни неща, не спирайки да се развивам, защото човек не спира да се учи, докато е жив.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  ЕС отпуска на България 65,2 млн. евро за възобновяема енергия
  Брюксел инвестира приходи от търговия с емисии за по-чисти енергийни системи в 10 държави, сред които и България
  преди 9 часа
  Нова програма подкрепя дигитализацията на близо 200 фирми у нас
  Те могат да получат 2000 евро субсидия за дигитализация на дейността си чрез DIGITRANS
  преди 11 часа
  Проучване: Над 2/3 от шефовете няма да наемат служители без умения за работа с AI
  През 2024 година изкуствения интелект ще се утвърди като ключов елемент на работното място
  преди 12 часа
  Moody's повиши дългосрочния депозитен рейтинг на Пощенска банка
  Към края на 2023 г. банката отчита коефициент на базовия собствен капитал от първи ред в размер на 19,0%
  преди 14 часа
  Сирма Груп ще придобие 51% дял от румънска софтуерна компания RoWeb
  Сделката ще осигури на Сирма достъп до румънския пазар