събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4557 прочитания

    Какво четат HR лидерите: Цанислав Генчев, NOTO – 360 Fraud and Compliance

    „Икигай“ не е типичната и нова концепция за позитивна психология, а един умерен и философски начин да погледнем на живота си отвътре навън, казва Цанислав
    08 февруари 2023, 12:32 a+ a- a

    Цанислав Генчев – HR Manager на NOTO – 360 Fraud and Compliance. Снимка: Личен архив

    Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Цанислав Генчев – HR Manager на NOTO – 360 Fraud and Compliance.

    Вижте какво отговори Цанислав Генчев – HR Manager на NOTO – 360 Fraud and Compliance. НОТО е българска продуктова финтех компания със софутер за мониторинг на финансови транзакции с цел превенция на измами и пране на пари. В България екипът е над 50 души и продължава да расте всяка година. 

    Моята любима и последна книга, която прочетох, се нарича „Икигай“ (книгата има издание и на български език, бел.р.). На японски думата „икигай“ може да се разглежда като „живот“ и „да си заслужава“. 

    Последните години бяха особено турбулентни за личния живот на всеки от нас. Политическите и икономическите кризи, пандемията и войната все повече ни провокираха да се обърнем към собственото си Аз, да се замислим за близките си и да осъзнаем, че нищо в живота ни не е даденост.

    За мен във времената, в които живеем, е все по-трудно да запазим и дори открием автентичното си Аз, своя баланс и нещата, които ни правят истински удовлетворени и пълноценни.

    Тази година открих една от многото рецепти на японците за дълъг и щастлив живот. Отдавна бях чувал за концепцията „Икигай“, но реших да започна годината с по-задълбочен поглед и да прочета една от книгите по темата.

    Икигай е много интересна философска методология, която поставя в центъра смисъла на нашето съществуване – различен за всеки човек. Пресечната точка на икигай се намира между големи въпроси като какво обичам, в какво се чувствам много добър, за какво мога да бъда материално възнаграден, и не на последно място – от какво има нужда светът от мен?

    Един своеобразен модел, с който можем да си дадем равносметка за подходящите професия, мисия, страст и призвание в нашия живот.

    В книгата ще намерите съвети като как да трансформираме работата и свободното време в начини за растеж, с какво се хранят и как живеят дълголетниците по света, как да живеем по-добре като търсим своята същност.

    Това не е типичната и нова концепция за позитивна психология, а един умерен и философски начин да погледнем на живота си отвътре навън. Бих я препоръчал на всеки независимо в какъв етап на живота е.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство