събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3828 прочитания

  Какво четат HR лидерите в България: Милена Хаджииванова, Булсатком

  Книгата, която чета в момента и харесвам, е: Dare to Lead от Брене Браун, казва HR Директорът на компанията
  16 февруари 2023, 11:35 a+ a- a

  Милена Хаджииванова - Chief HR Officer на Bulsatcom и Основател на H-Vision. Колаж: Economy.bg

  Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Милена Хаджииванова - Chief HR Officer на Bulsatcom и Основател на H-Vision.

  Препоръчвам Dare to Lead на Брене Браун. Чета я във връзка с дисертацията, която пиша за Authentic Leadership, но мисля, че може да е полезна в контекста на всяко развитие.

  Ето кои са силните моменти според мен.

  В последните години Брене Браун е доста популярна – като социален изследовател и автор на бестселъри. В книгата тя обяснява как да създадем организационна култура, изградена върху принципите на уязвимост, връзка и смисъл. В продължение на 20 години Браун изследва уязвимостта и Dare to Lead включва нейните обширни данни за срама, емпатията; освен това тя преплита резултатите от седемгодишен образователен проект за уязвимостта и лидерството, който е проектирала и реализирала.

  Някои акценти:

  1. За да успеят в един сложен и променлив свят, организациите се нуждаят от смели лидери и смели култури. Има 4 умения за изграждане на смелост, които могат да се възпитават във всеки индивид и организация. Те са: 

  -  уязвимост;

  -  да живеете според вашите ценности;

  -  доверие (абревиатурата BRAVING, с която да превърнете доверието в конкретни поведения, които можете да адресирате);

  -  да се научите да се издигате (да се възстановите след провали).

  2. Във всяка организация страхът от провал и срамът могат да накарат хората да се въздържат от идеи, да избягват рискове и трудни разговори. Това задушава ученето и креативността и възпрепятства успеха в свят, който изисква непрекъснати иновации.

  3. Противоотровата срещу страха и срама (въз основа на 2 десетилетия изследвания и опит от реалния живот на Брене Браун): смели лидери, които желаят и са способни да се изправят лице в лице с несигурността и уязвимостта и да учат своите екипи да правят същото. Тази книга съчетава прозрения от предишните книги на Браун (включително The Gifts of Imperfection, Daring Greatly и Rising Strong), с най-новите ѝ открития.

  4. Уязвимостта е суперсила. Да бъдеш смел, означава да покажеш уязвимост.

  5. Уязвимостта е чувството, което изпитваме, когато сме изправени пред несигурност и риск от емоционално нараняване. Споделянето е разговор, при който хората си позволяват да бъдат уязвими, за да служат на по-висша мисия и един на друг (вместо да се крият зад маски и броня, за да защитят себе си и личните си интереси; егото)

  6. Не можете да изградите новаторска култура, без да се излагате на рискове и провали. Така че е изключително важно да се изправите срещу страховете и дискомфорта си.

  7. Имайте смелостта да служите.

  8. Преминете от „бронирано лидерство“ към „смело лидерство“. Често лидерите се опитват да държат емоциите далеч от работното място, смятайки, че това ще ги направи по-ефективни. В действителност е точно обратното – когато заключите чувствата си, вие заключвате и възможността за емпатия. Това води до откъсване от себе си и другите, до намаляване на любопитството, ангажираността, смелостта и ефективността.

  9. Вместо да се опитвате да скриете чувствата си, за да се защитите, искреността е свързана с интегрирането на вашите мисли, чувства и действия. Става въпрос за приемане на всички аспекти от себе си – както добрите, така и лошите – които заедно ви правят това, което сте.

  10. Срамът е чувството, че не сме „достатъчно добри“. Срамът е универсален, т.е. всеки го изпитва. На всички ни е неудобно да говорим за това. И все пак колкото повече го избягваме, толкова по-голяма власт има над нас.

  11. Емпатията е обратното на срама. Това е и най-добрият антидот срещу срама. Емпатията не е да предлагаш съчувствие, съвет или да се опитваш да поправиш нещата. Става дума за свързване с чувствата на някого.

  12. Да живееш според ценностите си, означава да практикуваш това, което проповядваш, т.е. да правиш това, което смяташ за най-важно. Това, от своя страна, изисква да разберете своите ценности и да мислите/действате в съответствие с тези вярвания.

  13. Нашето его често ни влияе и ни прави нервни и тревожни за представянето ни. Търсенето на съвършенство ни спира да опитваме, защото сме твърде уплашени от провал или грешки.

  14. Лидерите трябва да насърчават работна култура, при която служителите не се страхуват да опитат и да се провалят.

  15. Заменете учтивите разговори с честни разговори.

  16. Изключително важно е да гледате на критиката и решенията като на действия, които се случват едновременно.

  17. Доверието е жизненоважно за смислените взаимоотношения и сплотеността на екипа. И все пак е трудно да се говори за доверие – в крайна сметка се въртим на зигзаг около него или говорим с неясни думи, които не водят до никъде. Tрябва да сте конкретни.

  18. Може да ползвате акронима BRAVING, за да идентифицирате силните страни и областите за подобряване на работните взаимоотношения с екипа си:

  B (boundaries) означава граници. Този елемент включва зачитане на границите на другите.

  R (reliability) означава надеждност или да правим това, което казваме, че ще направим.

  А (accountability) означава отговорност. Приемаме грешките си, извиняваме се за тях и правим всичко възможно да ги поправим.

   V (vault) означава трезор. Ние сме хранилище на информация, която други хора са споделяли с нас с течение на времето. Доверието означава да знаеш какво да не споделяш.

   I (integrity) превеждаме го като почтеност: избиране на смелост вместо комфорт и правене на това, което е правилно, а не лесно, забавно или практично.

   N (non-judgment) означава неосъждане, което означава, че хората знаят, че могат да ни кажат как се чувстват или да поискат помощ, без да се притесняват, че ще ги съдим за това. 

   G (generosity) означава благородство – в нашето тълкуване на думите, действията и намеренията.

  19. Преди да се гмурнете в уязвимостта, снабдете се с уменията и системите, за да се възстановите от провали. 

  Тази книга е написана в непринуден, разговорен стил, с много лични анекдоти и истории, за да ви даде представа за това какво Брене Браун мисли и чувства относно срама, страха и уязвимостта. 

  И все пак най-добрият начин да учим за уязвимостта е чрез практика! :)

  Приятно четене!

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Булсатком ЕООД в JOBS.bg

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 1 ден
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 1 ден
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 1 ден
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители