четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3737 прочитания

    MYX: В момента сме над 100 души, ще удвоим екипа си в София през 2023

    Планираме сериозно разрастване в Dev екипите ни – Васил Рабухчиев, съосновател и оперативен директор, и Деан Безлов, директор „Бизнес развитие“ в българския стартъп за дигитални близнаци, пред Economy.bg
    06 декември 2022, 10:53 a+ a- a

    Васил Рабухчиев (л.), съосновател и оперативен директор, и Деан Безлов, директор „Бизнес развитие“

    MYX е български стартъп, основан през 2020 и занимаващ се със създаването и поддръжката на дигитални двойници. С помощта на автономни полети на дронове и специално разработени за целта алгоритми, MYX работи основно в телеком сектора, като събира данни за критичната инфраструктура на телеком мрежите. Това помага на доставчиците на телеком услуги да разполагат с данни в реално време за всички техни съоръжения и им позволява своевременна намеса.

    През 2021 компанията набира 350 хил. евро финансиране от NV3, третия фонд NEVEQ, и частни инвеститори. Преди няколко месеца затварят втори рунд на финансиране от 3,5 млн. евро, предимно от швейцарския телеком гигант Connect44.

    Васил Рабухчиев има над 5 години опит в сферата на капиталовите пазари, заемайки позиции в глобални (Bank of America Merrill Lynch, Citibank) и специализирани (ICBC Standard) инвестиционни банки, както и фондове (Rothesay Life). МYХ е вторият стартъп, в който има роля.

    Деан Безлов е работил като data scientist във Великобритания и България. Той е бил част от екипите за бизнес развитие на няколко компании, а в момента е фокусиран върху привличането на нови клиенти на MYX.

    Какво представляват дигиталните близнаци, в кои индустрии се използват, как се изгражда един дигитален близнак, как MYX навлиза в тази сфера, кои са основните клиенти на компанията, какви са плановете ѝ за развитие – тези и други въпроси коментирахме с Васил Рабухчиев и Деан Безлов.

    Какво представляват дигиталните двойници?
    Дигиталните двойници са много точни, интерактивни триизмерни копия на физически обекти, позволяващи извличането на полезна и подлежаща на действие информация. Дигитален двойник може да бъде създаден за почти всичко – от чаша за кафе през телеком кула, сграда, мост до цял град.

    Колко са типовете цифрови близнаци?
    Дигиталните двойници биват категоризирани по множество различни начини в зависимост от конкретната сфера, в която се използват. Често срещана категоризация посочва 4 основни типа:

    - компонентни двойници – виртуално копие на отделен елемент от актив;
    - двойници на активи – дигитален двойник на съответен актив;
    - системни двойници – представляват взаимодействия между различните активи;
    - двойници на процесите – представляват взаимодействието между различните системи.

    В кои индустрии се използват най-често те?
    Приложенията за подобна технология са на практика безгранични, като огромният ръст в последните години и прогнозите за продължаване на положителния тренд сочат, че все повече индустрии се възползват от преимуществата на дигитализацията. В момента някои от най-активните сектори, използващи технологията „дигитални двойници“, са:
    - автомобилостроене;
    - строителство и архитектура;
    - телекомуникации;
    - инфраструктура;
    - производство;
    - енергетика;
    - авиация.

    Това са само част от примерите, в които те вече играят ключова роля и продължават да затвърждават, и увеличават присъствието си.

    Как се изгражда един дигитален близнак от нулата?
    В случая на MYX процесът по създаване на дигитален двойник започва със събиране на данни за съответния актив/обект. Най-често това става чрез заснемане посредством дрон, като най-бърз и ефикасен начин. Снимки от 360 камера, дигитални камери и/или смартфон снимки, както и вече съществуващи данни също може да бъдат инкорпорирани. След като събраните данни бъдат качени на уеб базираната платформа, специализираният софтуер автоматично стартира процеса на генериране на така наречения „дигитален двойник“.

    Как MYX се насочи към тези иновативни решения?
    Всичко започва със страстта към дроновете. Търсенето на полезни приложения и бизнес възможности в сферата води до развитието на идеята за софтуерно решение, извличащо полезна информация от събраните данни. Разговорите с многобройни компании в различни сфери води до фокус на усилията в сферата на телекомуникациите, където вярваме, че за момента имаме най-голяма добавена стойност и експертиза.

    Преди няколко месеца получихте ново финансиране от швейцарския телеком гигант Connect44. С какво привлякохте интереса на инвеститорите?
    Основна причина беше нашият продукт, който фундаментално променя някои от основните процеси по обслужване и планиране на физическата инфраструктура на телеком компаниите. Освен директни оптимизации във време и човешки капацитет нашата платформа предлага допълнителни функционалности, като моделиране на електромагнитни полета в 3Д среда, които до момента бяха или непознати, или твърде скъпи.

    За какво ще използвате набраните средства?
    Средствата се използват предимно за разширяване на Dev екипа ни, но и цялостно на екипите, които подпомагат развитието на продукта ни и обслужването на нашите клиенти – акаунт и продъкт мениджмънт. В допълнение допълнителният капитал ни дава стабилност на планиране и увереност да развиваме продукта си и за други индустрии извън телко.

    Планирате ли разрастване на екипа в България? Колко е голям той в момента?
    Да, определено. В момента сме малко над 100 души вече, като планираме сериозно разрастване в dev екипите ни. В предстоящата година вероятно ще се удвоим.

    От какъв тип специалисти ще имате нужда?
    Основно софтуерни инженери с опит. Нямаме особено силна технологична предопределеност, но се радваме, когато привлечем хора с добър фундамент и желание да се развиват и подобряват уменията си в контекста на развитието на нашия продукт и технологии.

    Кои са основните клиенти и пазари за услугата, която предлагате?
    Както вече споменахме, основната дейност на компанията е съсредоточена главно в телекомуникационната сфера. Развитието на специфични решения и разбиране в дълбочина на конкретни проблеми, свързани с необходимото, своевременно разрастване на пасивна и активна инфраструктура, позволява на MYX да привлече водещи Tower компании и мобилни оператори от световен мащаб, като те стават основни клиенти и най-голяма част от бизнеса на компанията.

    Какъв е потенциалът на пазара за дигитални близнаци?
    Технологията вече има многобройни приложения в различни сектори, като има потенциала да промени из основи начина, по който много от тях функционират. Дигитализацията на активи и процеси позволява степен на оптимизация и ефективност, която е почти непостижима с настоящи, често остарели, практики.

     Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на MYX AD в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 12 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 13 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 14 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 16 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.