петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2907 прочитания

    Economy Talks: Пазарът на труда в България днес

    Отражението на инфлацията, енергийната криза, ковид, миграцията и дигитализацията дискутират Златина Кушкиева, Ирена Петрова и Николай Николов - професионалисти с дългогодишен опит в HR сферата
    15 ноември 2022, 09:49 a+ a- a

    Златина Кушкиева - Управляващ Съдружник в HR Consulting Partners, Николай Николов - Съдружник в Хорайзънс България, и Ирена Петрова - Основател и Управляващ Партньор на Toro GroupS. Снимка: Economy.bg

    В новата рубриката Economy Talks на Economy.bg и Jobs.bg професионалисти от различни области обсъждат актуални икономически и бизнес теми. Първата дискусия от поредицата е посветена на пазара на труда в България. Златина Кушкиева, Ирена Петрова и Николай Николов - професионалисти с дългогодишен мениджърски и консултантски опит в HR сферата, обсъждат глобалните и макроикономическите фактори, които влияят на пазара на труда в България. Отражението на инфлацията, енергийната криза, ковид, войната в Украйна, миграцията, дигитализацията... 

    Златина Кушкиева има повече от 22 години професионален опит като Мениджмънт Консултант, Мениджър Човешки Ресурси и Мениджър Продажби в международни компании в България и Югоизточна Европа. Като ЧР Мениджър е работила в компании като Procter & Gamble, Merck Sharp&Dohme, Avon Cosmetics. Като мениджмънт консултант е работила за Deloitte Management Consulting и Adecco Group. Основател е на U МatterCorporate Wellness, която предоставя услуги в областта на благосъстоянието на служителите. Понастоящем е и Управляващ Съдружник в HR Consulting Partners, специализирана в областта на ЧР стратегията, подобряването на ЧР процесите, програми за развитие, обучения, подбор, outplacement, изчисляване на заплати и ЧР администрация. 

    Ирена Петрова е Основател и Управляващ Партньор на HR консултантската компания Toro GroupS и Управляващ Партньор на Friisberg & Partners Bulgaria, която е част от една от най-старите професионални мрежи за директен подбор в света - Friisberg & Partners International. Двете компании заедно имат за цел да създават ефективни решения, свързани с човешкия фактор в организациите. Консултантите в Toro GroupS и Friisberg & Partners Bulgaria влагат позитивното си мислене, енергия, креативност, упоритост и гъвкавост, за да изграждат работещи взаимоотношения с клиентите, които им се доверяват в решаването на конкретни бизнес трудности.

    Николай Николов работи в HR сферата над 20 години с дейности в подбора, обученията, оценката, развитието и мотивацията на служители и мениджъри. Активен е в областите консултиране, предприемачество, изграждане и управление на екипи, бизнес развитието и иновациите, а също и в създаването на нови модели и HR услуги. Член е на УС на БАУХ и на БКЗ. Съдружник е в Хорайзънс България и участва от самото начало в създаването на компанията.

    Кои са глобалните фактори, които влияят на пазара на труда и динамиката на наемане на хора в България? Какво е отражението на войната в Украйна, миграцията, пандемията и какви промени се наблюдават в момента? Вижте дискусията във видеото: 

     

    Как инфлацията се отразява на пазара на труда, възнагражденията и текучеството и какви са последствията за работодателите и служителите? Вижте дискусията във видеото: 

     

    Как енергийната криза се отразява на пазара на труда и как ще повлияе модела ни на работа в бъдеще?  Вижте дискусията във видеото: 

     

    Как технологиите, автоматизацията и дигитализацията на бизнеса влияят върху трудовия пазар и наемането на хора? Какви са позитивите и негативите и бъдещите възможности? Вижте дискусията във видеото: 

     

    Очаквайте и втора част от разговора, в който Златина, Николай и Ирена дискутират новите модели на работа, тенденциите в придобивките, промените в трудовоправните отношения и скритите ресурси на пазара на труда.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 44 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове