петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6827 прочитания

    България става инженерен хъб за цялата група "Аурубис"

    Германската компания открива нов офис в София, разширява лабораторията си в Средногорието с анализи за цялата група, и добавя над 100 нови работни места в следващите 18 месеца – Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“, пред Economy.bg
    24 октомври 2022, 15:07 a+ a- a

    За втора поредна година „Аурубис“ е най-голямата компания в България по приходи, а преди дни влезе в топ 5 на най-големите в Югоизточна Европа. Оборът на преработвателя на мед и един от водещите световни доставчици на цветни метали през 2021 достига 3,8 млрд. евро.

    Как се постигат подобни резултати по време на криза, кои са факторите за успеха на дружеството, какви са плановете на компанията у нас, да очакваме ли нови германски инвестиции у нас и от кои сектори – тези и други въпроси коментираме с Тим Курт, изпълнителен директор на  „Аурубис България“.

    Тим Курт е изпълнителен директор на „Аурубис България“ и президент на Германо-българската индустриално-търговска камара. Присъединява се към „Норддойче Афинери“ (днес Aurubis) през 2006, където е вицепрезидент "Корпоративна логистика" и ръководи групата по иновации на концерна, преди да заеме сегашната си позиция в България през 2014. Започва кариерата си в „Юниливър“ и „Нумико“. Роден е в Бремен, завършил е Университета за приложни науки във Фридберг, Германия.

    Г-н Курт, за втора поредна година „Аурубис“ е най-голямата компания в България по приходи. Как успявате да постигнете подобни резултати в тези кризисни времена? Какво стои зад ръста на приходите Ви?
    Целта ни никога не е била да станем най-голямата компания в България. Това не ни е ключов показател. По-важно за нас е например да сме най-безопасната с нула работни инциденти или най-екологосъобразна компания. Това са показателите, към които се стремим.
    Но сте права, че сега сме най-голямата компания в България по приходи. Основният фактор за постигане на тези високи резултати е, че нашите основни продукти и съпътстващите метали се представят доста добре и са много търсени на световния пазар.
    Последните години не бяха лесни за никого. Така беше и за нас. Като се започне с COVID пандемията, след това проблемите с прекъснатите вериги за доставки, а сега енергийната криза и войната пред вратите ни. Но пандемията ни научи как да реагираме и да се справяме с кризи. Това ни направи доста силни и подготвени за подобни ситуации. Мисля, че това са двата основни фактора.
    Така че, ако трябва да обобщя, фактори за успеха ни са, първо, че продуктите ни вървят много добре на пазара, и второ, че успяхме да се справим много добре с кризата.

    Какъв е размерът на инвестицията на „Аурубис“ в България досега и планирате ли да я увеличите?
    Последната ни инвестиционна програма беше на стойност около 260 милиона лева, която успешно реализирахме.

    Какви инвестиции планирате за следващия период?
    Заради кризата на енергийния пазар ние се концентрираме в посока на производство на енергия от собствени възобновяеми източници и също пестене на енергия. Вероятно знаете, че въведохме в експлоатация най-големия в България фотоволтаичен парк за собствени нужди. Предстои през пролетта изграждането на още две соларни инсталации, както и на четвърта през 2024 година. Това са нашите планове по отношение на фотоволтаиците.
    Проверяваме и дали можем да подобрим работата на нашата водноелектрическа централа, като поставим нова турбина. На трето място, проучваме как допълнително да оползотворяваме отпадната топлина, като инсталираме втора парна турбина. И на четвърто място, преценяваме дали има потенциал за разработване на инсталация за вятърна енергия. Всички тези усилия са свързани с енергийната ефективност.
    Също изпълняваме проект, при който подменяме нашите двигатели с ниско и средно напрежение с такива с по-висока ефективност. Ефектът от такава инвестиция е, че тази подмяна на двигателите се равнява на една фотоволтаична централа.
    През ноември планираме и разширение на офиса в София. Ще се преместим в съседна сграда, където вместо около 15 работни места ще имаме 50.

    Значи откривате нови работни места в София?
    Да, планираме да открием нови работни места.

    Само в София ли?
    Специално този проект, за който споменах, се отнася за София. Целта ни е да създадем в България инженерен хъб за цялата група. Колегите, които търсим за тези позиции, няма да работят по български проекти, а по такива за всички заводи от групата. Ще работят по проекти за САЩ, за Германия, за Белгия, за Италия.
    Планираме да привлечем около 25 души и за друг проект. Тези 25 нови работни места ще са в нашата лаборатория, базирана в завода в района на Средногорие. В нашата лаборатория ще се извършват анализи за българския завод, но и за заводите в Хамбург, в Мюнхен, в Полша и др. Може би знаете, че през 2022 групата "Аурубис" започна инвестиция на зелено в нов завод за рециклиране в САЩ. Тук, в България ще правим всички анализи за този завод. България се превръща все повече в хъб за цялата група.

    Т.е. общо колко нови работни места планирате да откриете в България?
    Планираме общо над 100 нови работни места в следващите 18 месеца.

    Ще търсите основно инженери ли?
    Освен инженери търсим служители и за някои бек офис дейности, които могат да се извършват тук в България, но основно ще са инженери. От юни например сме привлекли 12 инженери. В Средногорие търсим основно експерти – като хора в лабораторията, но също и техници в поддръжката и техници също в производството.

    След толкова години в България, доволна ли е "Аурубис" от инвестицията си тук?
    Много сме доволни. И резултатите го доказват. Доверието и инвестициите, които получаваме от централата, също са показателни. Целият борд в Германия вярва в завода тук.

    Вие сте и президент на Германо-българската индустриално-търговска камара. Как оценявате бизнес климата в България?
    Отговорът на този въпрос има две страни. От една страна, знаем, че България е много привлекателно място, преди всичко заради квалифицираната работна ръка. Също така географското ѝ местоположение е силен фактор. Освен това културата между Германия и България не е толкова различна и си пасва много добре. Но от друга страна, откакто съм тук – от 8 години, говорим за едни и същи предизвикателства: за политическа стабилност, как да се преборим с корупцията, за правова държава, как да спрем изтичането на мозъци.

    Имате ли в "Аурубис" подобни инициативи?
    Сред инженерите, които споменах, има такива, които току-що са се върнали от Германия, за да работят тук. Но това, за съжаление, не е масово явление. Това са единични случаи. Голямо предизвикателство вече е да се намерят достатъчно кадри.
    От друга страна, много от съседните ви държави също се справят доста добре. И ако България просто почива на постигнатото в миналото и не се опитва да прави иновации, не че няма да има нови инвестиции, но компаниите много внимателно преценяват къде да инвестират. И ако нищо наистина не се променя, а и политическите аспекти също излизат все повече на дневен ред, това се отчита от инвеститорите. Смятам, че има голяма нужда България да се обедини и да работи поне върху политическата стабилност, която е важна за бизнеса. Защото, връщайки се към енергийния пазар, с кого да обсъждаме сега, да речем, дългосрочни енергийни стратегии.
    Добре е, че има поне служебно правителство, но тези министри са за определен период. И най-вече те са там, за да подготвят следващите избори. Трудно е да се преговаря с тях, да кажем, за формула или схема на цената на електроенергията за следващите 5 години. Схемата в момента е добра, но тя е валидна само до края на годината. Нашите инвестиционни проекти – от идеята до реализацията – отнемат около 3 до 4 години. И ако не знаем каква ще е цената на електроенергията, такъв проект може се калкулира напълно погрешно и да не осъществим инвестицията. Така че спешно трябва да имаме схемите, валидни за по-дълъг период.

    Като се има предвид всичко това, може ли да очакваме нови германски инвестиции у нас скоро?
    Камарата прави веднъж годишно анкета доколко са доволни германските компании в България и дали биха инвестирали отново. И броят на потвърдилите е доста висок. Това означава, че тези, които са решили да инвестират, ще останат, защото, знаете, германците са склонни да отделят малко повече време за подобни решения. Това е валидно за нашата компания, но също и за други като Lufthansa Technik, Lidl, Festo и др.

    Да, но това са вече установени компании. Можем ли да очакваме нови германски компании да инвестират у нас?
    Вярвам, че винаги има шанс германски компании да инвестират в България. Но конкуренцията става все по-голяма. Със сигурност има страхотни възможности поради прекъснатите вериги за доставки, поради което всички сега говорят за nearshoring. И затова вярвам, че Югоизточна Европа има голям потенциал. Но това не е единственият фактор. Ако много други фактори не са изпълнени, тогава ще бъде трудно да се привлекат инвестиции.

    Напоследък все по-често се коментира, че Източна Европа може да се превърне в "новия Китай" за Германия. Така ли е според Вас?
    Да, определено. Тук говорим за хора със същата култура и ценности. Чисто географски регионът е по-близо. Разполагате с квалифицирана работна сила. И от тази гледна точка вярвам, че Югоизточна Европа има голям шанс. Виждаме големи инвестиции не само в България, но и в Румъния, Сърбия, Северна Македония и т.н.

    Тези съседни страни ли са най-големите конкуренти на България по отношение на привличането на германски инвестиции?
    Зависи от много фактори. Ето например още от 50-те и 60-те години на миналия век има изградени автомобилни клъстери, върху които може да се надгражда. Също важен въпрос е колко голям е пазарът в дадена страна. България с 6,5 млн. души население може би е среден по размер пазар. Има по-големи държави като Румъния или Полша. Но също и Турция. Пропуснах да спомена и Хърватия. Това са все интересни държави, които имат същата амбиция по отношение на Шенген и относно въвеждането на еврото. Това са все важни фактори.

    Кои сектори привличат предимно германски инвестиции у нас?
    Машиностроенето със сигурност е важен сектор и знаете, че Германия е силна в тази индустрия. Доставчиците на автомобилни компании имат голям интерес да работят тук в България. Това са основният тип компании с интерес да навлязат тук благодарение и на факта, че има все още квалифицирана работна сила в тези области. Освен това и ИТ секторът в България е много привлекателен.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Аурубис България АД в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 6 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 22 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 22 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 23 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство