петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2198 прочитания

    Как се прави ефективен ИТ подбор и какви грешки най-често допускат ИТ рекрутърите?

    Бих насърчила ИТ рекрутърите да си отговорят на няколко въпроса, за да оценят за себе си подбора като ефективен или не съвсем, казва Лили Панайотова – Съосновател на Green Path и Консултант в областта на HR функцията
    11 октомври 2022, 16:37 a+ a- a

    Лили Панайотова – Съосновател на Green Path, Консултант в областта на HR функцията и Треньор. Снимка: Личен архив

    ИТ секторът е един от най-динамично развиващите се в България и се характеризира с голямо търсене на пазара на труда. С оглед на бързото разрастване на компаниите специалистите по подбор в сферата, или т.нар. ИТ рекрутъри, много често са изправени пред предизвикателството за кратки срокове да намерят необходимите специалисти. От друга страна, предвид големите възможности за реализация квалифицирани ИТ професионалисти трудно вземат решение при избор на нов работодател. Всичко това се свежда до повишаване на ефективността на ИТ подбора.

    „Ако погледнем голямата картина, потенциалният ефект от качествен ИТ подбор е мащабен: развитие на компанията, на пазара на труда, правилно консултирани кандидати, изградено доверие в експертността и коректността на ИТ рекрутъра“, казва Лили Панайотова – Съосновател на Green Path, Консултант в областта на HR функцията и Треньор. 

    С мисията да подкрепи развитието на качествения ИТ подбор Лили и нейният екип създават обучението „Ефективен ИТ подбор“. Свързахме се с Лили, за да ни разкаже повече за обучението, какво стои в основата на ефективния подбор и какви грешки най-често допускат ИТ рекрутърите. 

    Лили, какво е важно, за да бъде ефективен подборът в ИТ и какво го прави неефективен?
    Подобно на другите видове подбор, много е важно да се говори и действа професионално, с разбиране за процесите. Да се уважава времето на кандидатите, да се действа с такт и дипломатичност. Всичко това на практика е предизвикателно за изпълнение в контекста на динамичен ИТ пазар, в който наред с всички изисквания към рекрутърите, те са поставени пред необходимостта да действат бързо, а често и елегантно да напомнят за нуждата от вземането на спешни решения. В тази действителност специалистът по подбор трябва да съумее да запази нивото на качество в своята работа. Също така е нужно познаване на техническите аспекти. Никой не изисква от специалистите ИТ подбор да добиват умения на програмист, но все пак е необходимо да имат по-задълбочено разбиране за основни принципи на софтуера, владеене на техническа терминология за системи, архитектура, програмни езици, процеси, както и за видовете роли.

    И ако се върнем на въпроса, бих казала, че ефективността има своите нюанси и когато категоризираме ИТ подбора за ефективен или не, бихме насърчили ИТ рекрутърите да си отговорят на няколко прости въпроса, които ще им помогнат да оценят за себе си подбора като ефективен или не съвсем:

    • Имам ли добро разбиране за търсения профил кандидат и същността на неговата бъдеща роля?

    • Имам ли стратегия за подбора – кои са правилните канали за търсене, как да комуникирам с потенциалните кандидати?

    • Спечелил ли съм доверието на Hiring Manager/Заявителя на проекта – мога ли да защитя или подкрепя дефинирането на реалистични очаквания от подбора?

    • Колко време съм инвестирал в процесите – има ли какво да автоматизирам / търси се бърза и качествена работа?

    • Следвам ли етични стандарти в своята работа – достатъчно ясно и открито ли комуникирам с всички участници в процеса на подбор?

    И на финала на отговора на този въпрос нека честно си признаем, че в живия живот ситуациите не са само черни и бели и зад оценката как се справяме, стоят доброто познаване на пазара с неговите специфики и динамика и опитът ни да планираме, предвидим и управляваме рисковете чрез открита и честна комуникация. 

    Кои са най-големите грешки, които според Вас допускат ИТ рекрутърите?
    Ако по-горните критерии за добра и ефективна работа на консултанта не са посрещнати, това е фундаментален проблем. Трудно е да се спрем конкретно на най-големите грешки, защото те могат да бъдат във всякаква форма и вид. Гореизброените въпроси до голяма степен дават яснота в какви посоки са и грешките. Те могат да са комбинация от незнание, неоправдано доверие, което е гласувано на ИТ рекрутъра, било то от потенциални кандидати, вече наети служители, или заявители на проекта за подбор.

    Намираме за уместно да споменем, че в тази професия не бива да се разчита на красиви профилни снимки в социални мрежи като LinkedIn, а на „красиви“ умове.

    Какво Ви накара да създадете новото си обучение „Ефективен ИТ подбор“?
    Проектът с обучения за HR, който развиваме вече трета година в Green Path, има свой живот и динамика. И в тази връзка ние не търсим трескаво теми, които да добавим в програмата, но оставаме сензитивни кои са въпросите в практиката на HR експертите, които търсят своите конкретни, работещи и актуални отговори на разбираем език.

    За конкретната тема това, което ни насърчи да разработим програма за обучение, е свързано с отразени нужди от самия пазар. Забелязахме все по-осезаемото търсене и от страна на компаниите, и от кандидатите, от добри и опитни професионалисти. И ако погледнем голямата картина, потенциалният ефект от качествен ИТ подбор е мащабен: развитие на компанията, на пазара на труда, правилно консултирани кандидати, изградено доверие в експертността и коректността на ИТ рекрутъра. 

    Важно е да добавя, че това е поредното обучение, което е създадено от колеги за колеги и е още едно пространство, в което изградени професионалисти с опит и желание да предадат своите научени уроци и препоръки биха искали да подкрепят развитието на качествения ИТ подбор, а защо не и позитивния му имидж.

    Считате ли, че се налага специфична подготовка на IT рекрутърите?
    Специфична подготовка се налага винаги и не е валидно единствено за ИТ рекрутърите. Да познаваш в детайли бизнеса, в който си ангажиран, какви са неговите специфики, хора, „език“,  не е просто препоръчително, а много важно, отнема време и фокус, за да се развие това знание. Тук не изключваме компетенциите, които специалистите вече са развили за процесите на подбор и воденето на интервю – те продължават да са полезни, но е необходимо да се профилират, най-общо казано.

    Вярваме, че експертите по подбор е добре да получават стабилна основа с конкретни и практически насоки, за да развиват успешна кариера в ИТ сектора. Само така  ще се ориентират в мащаба, правилно идентифициране на изискванията към тях и къде потенциално е възможно да се „счупи“ комуникацията им с техническите хора, а оттам и доверието към тяхната работа.  Нашето впечатление е, че HR професионалисти, които имат интерес да развиват кариера в ИТ подбор на кадри, имат нужда от подкрепа, за да добият знания и увереност, за да направят плавен и успешен кариерен преход. Сигурни сме, че ще го докажем с реализиране на първото ни издание на обучението „Ефективен ИТ подбор“ през ноември.

    Какви теми ще покриете в обучението?
    Темите подбрахме, след като направихме анализ, какво е важно да знае всеки, който иска да развие успешна кариера в областта на ИТ подбор.

    Когато дефинирахме темите в обучението, си мислехме за всички колеги, които вече имат известен опит в подбор и привличане на кандидати в други сектори, но биха искали да навлязат в полето на технологичния сектор и търсят стабилната основа за това. Всички етапи на качествения подбор, терминологията и спецификите, с които биха се сблъскали, са основен акцент в обучението, но сме оставили пространство за комуникативните и оперативни умения, важни за справяне с бизнес нуждите, както и с потребността на кандидатите да намерят подходящата за тях работа. 

    Ще говорим за спецификата в ИТ подбора, какви роли вероятно ще търсят и каква е разликата с останалите видове подбор на кадри. Няма да пропуснем да идентифицираме кои са ключовите умения за навигиране на трудовия ИТ пазар и как можем да ги развием.

    Спираме се на конкретни канали за успешен подбор и тяхното комбиниране, платформи за sourcing, инструменти за автоматизиране на процеса по подбор.

    Обръщаме специално внимание на комуникация с кандидати и hiring мениджъри, като поканихме Hiring Мениджър от водеща технологична компания, за да сподели гледна точка и какво е важно по време на съвместната им работа с ИТ рекрутърите.

    И разбира се, кои са ключовите стъпки в брандиране на подбора, изискване, зададено от спецификата на този пазарен сектор.

    Какво е съотношението теория/практика, което ще предложи Вашето обучение?
    30/70 в полза на практиката. Интернет е пълен с материали по темата. Обучението дава нещо много различно и ценно – споделен опит , аргументирана гледна точка, конкретни насоки какво е добре да се направи и кое да се избягва, подводните камъни в процеса, ресурси, които да подкрепят участниците да продължават да учат. Програмата е разработена на база трудностите и откритията, с които са се сблъсквали нашите треньори и какво им е помогнало да бъдат успешни в своята работа.

    Целта e знанията, придобити по време на обучението, да могат да бъдат от полза и да могат да се ползват с увереност в практиката.

    Само за IT рекрутъри ли е подходящо обучението?
    В това обучение би било от полза за HR специалисти, които имат интерес да развият нови знания конкретно за ИТ подбор или вече са започнали работа по такива проекти, но имат нужда от подкрепа да структурират, валидират знания и почерпят опит от други колеги.

    Какво е Вашето мнение относно бъдещето на рекрутърите (IT и изобщо) – ще се запази ли тяхната важна роля, ще продължи ли тяхното активно търсене? 

    До момента това, което наблюдаваме, е, че нуждата от специалисти по подбор все повече нараства. На глобално, както и национално ниво наблюдаваме един сложен и динамичен пазар, в който има нужда от опитни навигатори. 

    Тези смели професионалисти са именно експертите по подбор. Те трябва да се справят с проблеми като дефицита на кадри и често с разминаванията между очаквания на компании и очаквания на кандидати.

    Предвиждате ли промени в пазара на труда в близко бъдеще?
    По отношение на пазара на труда добре знаем всички, че твърдението „промяната е най-сигурното нещо“ е валидно с пълна сила за пазара на труда и е нормално така да бъде.

    Тук бихме били предпазливи да правим категорични прогнози, но бихме могли да споделим някои впечатления, които открояваме:

    • Несигурната икономическа и политическа обстановка с противоречиви послания са условия, които карат бизнеса да е предпазлив в планиране и вземане на решения. С интерес ще следим следващите месеци и доколко ще се оправдаят икономическите прогнози, респективно как те ще повлияят на пазара на труда.

    • Това, което търси пазарът сред HR гилдията, личното ни наблюдение е за все по-голямо търсене на оперативно ниво HR – специалисти по подбор, анализ на данни, HR операции. 

    • Предизвикателно балансиране между нуждите на компаниите и тенденциите сред пазара на труда за гъвкавост на работно време и място на работа. Този баланс е много интересен, особено в ИТ сектора, в който традиционно има очакване за дистанционна работа при гъвкаво работно време от страна на кандидатите за работа. Става все по-голям делът на консултантската и гъвкава икономика, състояща се от работещи на фрийланс база, или хора, които работят на непълно работно време и др. Работодателите трябва да обмислят своята стратегия спрямо тази вълна или рискуват да изостанат и да изпуснат голяма част от таланта на пазара. Последното съвсем не включва само финансовата част, а и баланс между свободно време и работа, гъвкавост на пространство и време и т.н.

    Какво би било следващото HR обучение, което бихте създали? Или по друг начин зададен въпросът – кои са най-важните, но най-дефицитни компетенции на днешните HR-и, които са им необходими за близкото бизнес бъдеще?
    Започвам от последния въпрос, защото той е основната причина да създадем Обучителната програма за HR през 2020. Не бихме могли да предоставим съвсем точен отговор тук, защото не сме правили проучване зад твърдението кои са най-дефицитните компетенции на колегите от HR областта, но можем да споделим нашето впечатление и формирано мнение от ежедневните ни разговори с колеги.

    HR експертите независимо от заеманата от тях роля и йерархия са предпазливи по теми, свързани с трудовоправни казуси, пейрол въпроси, на чисто практично и базово ниво, правилно моделиране на бизнес процеси и извличане на изискванията към тях, управление на взаимоотношенията със заинтересованите страни и съответните рискове. По отношение на близкото бизнес бъдеще, а защо не и настояще, HR експертът е добре да може да бъде ефективен партньор на бизнеса, да има увереността и да бъде подплатен с практично знание, да има куража да носи отговорност и да излезе от сянката на просто добър администратор или „снабдител“ на CV-та.

    Тук бих искала да направя уточнението, че обученията, нашите включително, не са панацея за развитие на суперекспертност в HR. Но са добра основа, задават посока, която вече е изпитана, на практично ниво, изясняват въпроси, на които участниците да стъпят в ежедневната си работа, в текущи или бъдещи проекти. Неслучайно казваме, че всеки, преминал през наше обучение, има какво да приложи в работата си още на следващия ден. И в това е същността на обученията на Green Path – споделяне на конкретен опит, защото е важно какво работи на практика, а не, какво някой е написал, че би трябвало да работи. Да имаш необходимите ресурси е супер, но е добре да знаеш как да работиш с тях, как да извлечеш правилната полза от тях в работата си, да разбираш логиката, да бъдеш комбинативен и автор на решенията в твоята бизнес действителност. В тази връзка както досегашните, така и всяко следващо обучение в програмата  ще кореспондират с тези цели.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 17 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам