четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2069 прочитания

    Защо инвестициите са важни?

    Можем ли да запазим стойността на парите си и в какво трябва да инвестираме, разказва Момчил Луканов, Popular Investor в eToro
    23 септември 2022, 15:35 a+ a- a

    Момчил Луканов е Popular Investor в най-голямата платформа за социално инвестиране в света - eToro. Към днешна дата той е в Tоп 200 от над 20 милиона потребители в платформата по критерий пари, които копират неговите инвестиционни решения. Заемал е мениджърска позиция в Карол, а в момента ръководи международен екип от 6 човека, грижейки се за ключови глобални бизнес клиенти на една от най-успешните софтуерни компании в България – Chaos. Той беше и сред лекторите на финансовата конференция FinX, организирана от Finance Academy и SofUni

    Защо инвестициите са важни и полезни?
    Най-вече заради това, че в някакъв момент ще спрем да работим и ще трябва да разчитаме на друг доход. На първо място, защото пенсионната система покрива само 40% от това, което всъщност е необходимо. На второ място, защото можем да имаме втори начин да изкарваме пари извън работата или извън бизнеса си. 

    В какво трябва да инвестираме?
    Във всичко, което може да създава парични потоци във времето. В това число бих могъл да включа акции, имоти, дори човек, който е решил да опита да направи собствен бизнес, защото в крайна сметка това нещо създава парични потоци и той е собственик на тези дялове. Но със сигурност каквото и да правим, трябва да бъде свързано с възможността да генерираме паричен поток във времето.

    Надеждни ли са криптовалутите за инвестиции?
    По принцип вярвам в криптовалутите и смятам, че има много добавена стойност в някои от идеите, които стоят зад тях. Те са много по-спекулативни инструменти спрямо всички други неща, които бихме могли да правим, например акции и имоти. На този етап не могат значително да създават паричен поток във времето и поради тази причина гледам с една идея по-голямо недоверие, въпреки че харесвам някои от идеите и смятам, че икономически следващите 20 години ще се развият най-вероятно като стойност.

    Не са ли твърде волатилни, за да е оправдан риска?
    Със сигурност са доста по-волатилни от акциите и имотите. Пак казвам за мен, това по-скоро е разумно спекулиране, не толкова дългосрочно, ориентирано инвестиране. Ако някой иска да се занимава в тази посока, според мен просто трябва да е с доста по-малък процент от нетното му богатство, за да може съответно общият резултат от всичко, което прави да е по-скоро позитивен и по-скоро да не страда като максимална потенциална загуба, на която се излагаме.

    Как да преценим в какво да инвестираме?
    Според мен всеки човек, който няма намерение да става портфейлен мениджър или трейдър, би трябвало да гледа анюализирана доходност и коефициент за качество на управление на риска, който се нарича коефициент на Шарп. Би могъл да гледа различни инвестиционни портфейли и техните данни по тези критерии, да ги сравни дали това е добър фонд по тези два критерия или може би има по-добри възможности. Но като цяло вярвам, че това е един рационален начин със сигурност да се осведомим дали взимаме добър избор за това, което правим с парите си.

    Как да запазим стойността на парите си?
    Може би най-важното, което трябва да направим, е свързано именно с това да имаме дългосрочен план за това какво ще правим, да го следваме, било то месечно, тримесечно или годишно, да инвестираме регулярно в такъв тип активи, които именно са давали и продължават да дават паричен поток във времето. Това би могло да е както казвам инвестиционен портфейл, би могло да е и имот, който се дава под наем. Така че за мен това са може би два от най-популярните и най-близки до хората инструменти, с които могат да осъществят един такъв план.

    Как според Вас можем да се предпазим от ефектите на инфлацията и възможно ли е това изобщо?
    Възможно е. Но ако разгледаме историческите данни, за да сме сигурни, че ще се предпазим от ефектите на инфлация, трябва да имаме стратегия за 25 години напред и да го правим регулярно. Пак казвам инвестиции, най-вече в посока на активи, които имат паричен поток. Ако имаме план как можем разумно във времето да продължаваме да инвестираме в тези посоки, горе-долу на всеки 25-годишен период би трябвало да сме победили значително или поне да сме посрещнали инфлацията доста добре.

    Кои са най важните неща, които инвеститорите трябва да имплементират в начина си на мислене?
    Да са дългосрочни, да не действат емоционално, а да взимат, доколкото е възможно, разумни решения, да гледат данните, защото данните също ни дават възможност да правим това, и да не се страхуват толкова от конкретните етапи, в които се намират днес. Защото това, което човечеството е виждало във времето, всъщност не е толкова уникално. То се повтаря. Циклично е и трябва малко повече да мислим за това, че тези по-трудни моменти ни правят по-силни и да гледаме напред. 

    Настоящата статия има единствено информационна цел, като не представлява инвестиционен съвет и не следва да бъде приемана като препоръка или предложение за сключване на сделки с конкретни финансови инструменти или други активи, нито като предлагане на друг вид инвестиционни услуги. Статията отразява личното мнение на автора/интервюираното лице, като не обвързва екипа на Economy.bg.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа