събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6712 прочитания

    2 германски компании избраха България за своя бизнес, още 2 обмислят инвестиции у нас

    Търговията между България и Германия може да достигне рекордните 10 млрд. евро през 2022, продължаваме да изнасяме повече отколкото внасяме – д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, пред Economy.bg
    05 септември 2022, 16:29 a+ a- a

    Предстоят ли нови германски инвестиции у нас и в кои сектори, как германският бизнес в България отговаря на текущите предизвикателства в страната, обмислят ли фирмите намаляване на персонала при влошаване на икономическата ситуация, ще регистрираме ли пореден рекорд в търговията с Германия, какви възможности и предизвикателства отправя темата за „кръговата икономика“ за немските компании у нас – тези и други въпроси коментирахме с д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК.

    Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и ADVANTAGE AUSTRIA София организират конференция на тема „Кръгова икономика“ на 29.09.2022. На събитието ще се представят публични политики и програми, както и ще се посочат добри примери и практики от страна на фирми членове на двете организации.

    Г-н Василев, как изглежда ситуацията в България от перспективата на германския бизнес у нас?
    От 2005 насам Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) провежда проучване сред своите членове относно бизнес средата в България. Информацията от проучването дава представа за предизвикателствата и проблемите, с които се сблъскват компаниите в страната и изтъква предимствата на България като място за инвестиции и бизнес. В отговор на въпроса „Бихте ли инвестирали отново в България?“ 100% от анкетираните през 2022 заявиха, че биха избрали да инвестират отново в България.
    Последните данни за търговията и инвестициите потвърждават положителното отношение на германските предприемачи към България като място за бизнес, но са налице и някои предизвикателства.

    Кои са основните рискове пред германските компании в България?
    Актуалният анализ на специфичните фактори на бизнес средата показва, че германската бизнес общност очаква решителни действия по отношение на цената на електроенергията и газа, справянето с недостига на квалифицирана работна ръка, подобряването на качеството на образованието, повишаването на предвидимостта на икономическата политика и борбата с корупцията.

    Как отговоря германският бизнес на настоящите предизвикателства в страната? Икономическата ситуация в момента създава неясноти и предизвикателства както пред германския бизнес, така и за бизнеса като цяло. Фирмите изпитват несигурност относно липсата на предсказуемост в дългосрочен план в областта на енергетиката и нарастващите цени.

    Възможни ли са съкращения на персонал при влошаване на икономическата ситуация?
    По време на провеждане на нашата анкета за бизнес средата в България през април месец тази година повечето от анкетираните компании посочиха, че не планират съкращения на служители, даже напротив, една част от тях споделиха, че ще наемат нови кадри. През последните месеци ситуацията е динамична и е възможно да има промяна в нагласите на бизнеса. Индикациите за липса на специалисти ни кара да предполагаме, че бизнесът по-скоро ще се фокусира върху тяхното задържане и съкращенията на персонал би било по-скоро крайна мярка.

    Как се развива стокообменът ни с Германия? Достигнахме ли заветните 10 млрд. евро?
    По данни на Федералното министерство на икономиката и опазването на климата външнотърговският оборот между България и Германия през 2021 г. достигна 9,8 млрд. евро, т.е. през 2021 г. имаше увеличение от 19,43% в сравнение с 2020 г.
    Износът от България за Германия възлиза на 5,3 млрд. евро. В обратна посока вносът от Германия в България е 4,5 млрд. евро. За първите пет месеца на 2022 г. износът от България за Германия възлиза на 3,48 млрд. евро, а вносът на 2,49 млрд. евро. Ако продължаваме със същите темпове, ще минем границата от 10 млрд. евро и за 2022 г. отново може да достигнем нов рекорд в стокообмена.

    Каква е ситуацията при инвестициите? Какъв е размерът им?
    По данни на БНБ преките германски инвестиции в България възлизат на 271,1 млн. евро през 2021 г.

    В началото на годината споделихте, че 5 германски компании водят преговори за инвестиции у нас. Реализираха ли се инвестиционните им намерения?
    Да, радваме се, че две от компаниите избраха България за бизнеса си. Едната вече осъществява своята дейност, а другата е закупила терен. Едното дружество е доставчик на услуги, а другото е от производството.

    Има ли други компании със заявен инвеститорски интерес? От кои сектори?
    Да, има заявен инвеститорски интерес. Поради конфиденциалност молим за разбиране, че не можем да споменем имената на фирмите. И двете компании са производствени, като едната оперира в областта на технологиите за ефективно охлаждане и отопление, другата е от сферата на автомобилните поддоставчици.

    Организирате конференция за кръговата икономика. Защо темата е важна за Вас?
    За постигането на устойчиво развитие и растеж е необходимо ресурсите да се използват още пo-икономично и по-интелигентно. Става ясно, че линейният модел на икономически растеж вече не е актуален, тъй като голяма част от природните ресурси са ограничени и трябва да се търси устойчив от екологична и икономическа гледна точка начин, по който те да се използват.
    Позиционираме темата „кръгова икономика“ в предстоящата конференция, защото за голяма част от нашите фирми членове това е едно от важните предизвикателства, които имат да решават. Това предизвикателство е свързано с различни аспекти на кръговата икономика, така че стойността на продуктите и материалите да се запазва възможно най-дълго време.
    Този модел е важен и за създаването на работни места, и за развитието на иновациите, и за финансови икономии, и за подобрено качество на живот на потребителите чрез предлагането на по-иновативни продукти.

    Какви са ползите и предизвикателствата от въвеждането на модела на кръговата икономика?
    Това е въпрос, на който ще се стремим да отговорим по време на самата конференция. От една страна, в първия панел на конференцията представители на държавни институции, институти и неправителствени организации ще разкажат за своите дейности по темата. На експертно ниво от Министерството на околната среда и водите ще представят „Стратегията и плана за действие за преход към кръгова икономика на Република България за периода 2021-2027 г.“ Във втората част на събитието предприемачи и представители на бизнеса ще презентират свои осъществени проекти и възможностите за българския бизнес по темата, както и бъдещи свои инициативи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство