петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5502 прочитания

    ИТ лидерите в България: Александър Джонгаров, Delta Source

    След като се върнах от чужбина исках да направя нещо различно, да създам компания, към която всяка сутрин да отивам с нетърпение, казва Александър
    19 август 2022, 10:42 a+ a- a

    Александър Джонгаров - СЕО на Delta Source България. Снимка: Личен архив

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Александър Джонгаров - СЕО на Delta Source България.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Средното си образование завърших в ПГЕЕ гр.Пловдив със специалност „Микропроцесорна техника“, където първо открих любовта си към компютърните системи и електрониката. Някак си като естествено продължение се оказа Технически университет – София, филиал Пловдив, където учих специалност „Компютърни системи и технологии“. Най-ценното, което ми се случи, беше да опозная типа хора, начина им на мислене и потребностите, които имат, защото това много ми помага в ежедневната работа.  Както знаем, в университета не може да научим всичко, от което имаме нужда в бъдещата си работа, но там придобих отлични основи и адекватна нагласа към постоянно развиващия се и променящ се свят.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Със сигурност не бих променил нищо, защото смятам, че изборите, които сме направили в миналото (дори и грешните) със своите уроци са ни довели дотук и сега. Смятам, че препятствията, които съм имал са ме направили човека, който съм днес.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми истинска работа беше в ИТ отдела на голяма българска компания. Там научих много за неизвестния за мен до този момент корпоративен свят и как работи той. Мениджърите и хората, с които работех там ми дадоха много ценни уроци за това как трябва да се ръководи екип и какво е правилно и неправилно. Те все още са вдъхновение за мен и продължавам да се уча от тях дори и сега!

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Може би един от най-важните моменти в моята кариера е работата ми в чужбина. Работих няколко месеца в Брюксел, Белгия. Там се сблъсках със западния ИТ свят и това беше доста различно от всичко, което бях виждал до този момент. Натрупах доста опит и се радвам, защото там видях за първи път синергията на огромен екип от разработчици,  които работят гладко и ефективно помежду си. Видях на живо всичко, за което сме чували и учили тук в университета. Потвърдих идеи, за които само бях чувал и разбих митове, в които съм вярвал. Със сигурност това е нещо, което горещо препоръчвам на всеки да опита сам и да види.

    Как започнахте в Делта Соурс?
    Естествено, както всичко хубаво и това се случи напълно случайно, моят дипломен ръководител, преподавател от ТУ,  доц. д-р Велко Илчев ме запозна с хората, които към онзи момент основаваха стартъпа Делта Соурс. В началото даже нямах и желание да започвам на това място, но когато се запознах лично със сегашните ми колеги, открих в тяхно лице отношение, енергия и хора, на които мога да вярвам безрезервно. И как да кажа, магията стана мигновено.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Отговорностите във фирмата са много различни, но като цяло ръководене на основните бизнес процеси, връзка с клиентите и планиране на бъдещите стъпки на компанията. Може би като най-голяма отговорност мога да подчертая, че е ежедневната директна грижа към хората. Опитвам се да изграждам двупосочно доверие, чрез което можем да вярваме и разчитаме един на друг.

    Какво Ви мотивира?
    След като се върнах от чужбина исках да направя нещо различно. Исках да създам компания, към която всяка сутрин да отивам с нетърпение, защото се чувствам на правилното място. Не исках да създавам копие на западния модел фирми, а място, което взема най-доброто от двата свята. Не всичко, което виждаме в големите „западни” фирми може да се приложи за нас, а всъщност и не е правилно да се прилага. Според мен ключът е да се вземат добрите практики и да допълнят силните страни, които имаме.

    С какво не бихте направили компромис?
    Не бих направил компромис с развитието. Според мен човек е добре да се стреми да се развива постоянно. Трябва да намира своите слаби страни и да работи за тяхното подобряване. За мен животът е едно голямо училище, в което учим нови неща всеки един ден.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Много ми е трудно да изброя точно конкретни качества в хората, по-скоро е усещане дали ще успеят да се впишат в екипа и да разгърнат целия си потенциал. Качества, които насърчаваме, са свободата всеки да изразява своето мнение без значение от позицията му в компанията. Ние знаем, че всеки един от екипа има силата да допринесе за развитието ѝ. А обратната връзка е може би най-ценното нещо, което получаваме, за да продължим в правилна посока.

    Друго важно качество е мотивацията. Когато човек има мотивация да се развива, всичко останало са детайли и е въпрос на време да го направи, няма непреодолими препятствия за него. Също така чувството за екипност и споделеност, защото в ежедневната си работа сме много зависими един от друг. Създаването на софтуер е така оформено, че когато и последният приключи, тогава всички са свършили. Знаем, че се намираме заедно на борда на една лодка и движението ѝ зависи от синергията ни.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Може би едно от важните качества, които трябва да притежава, е да се научи да слуша хората, с които работи. Аз винаги съм казвал, че за да успееш в бизнеса, трябва да избираш хора, които знаят и могат много повече от теб. Друго важно качество е умението да си приспособим. Светът и пазарът са постоянно променящи, ако не си готов да правиш стъпки заедно с тях, ще е много трудно да устоиш на идващите предизвикателства.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
    Едно от големите предизвикателства, ако не е и най-голямото, е изграждането и запазването на екип в една мултикултурна среда. Всяка култура носи в себе си различия, които не познаваме. Опознаването им изисква време, но ако го правиш с любопитство и интерес, комуникацията и качеството на работа може да се промени в положителна посока. Това е основополагащо, когато се изгражда мултинационален екип.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Преди да заема позицията, на която съм, балансирах между активното участие в развойната дейност и мениджмънта. Имах притеснения, че развоят ще ми липсва, но всъщност открих, че работата с хора е зареждаща и нещо, което ми носи много по-голямо удоволствие. Ако знаех тогава, щях да отговоря много по-рано на това предизвикателство.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Доста труден въпрос, особено в контекста на случващото се около нас в локален и световен план. Според мен тенденцията за развитие на сектора ще продължи, но със сигурност няма да бъде с темповете на предишните години. Компаниите са внимателни заради покачващата се инфлация и повишаващите се рискове. За щастие, ИТ секторът е един от малкото, които стават все по-основни в световен мащаб, така че нещата и тук, в България, ще останат сравнително стабилни на фона на геополитическите процеси.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Delta Source в Jobs.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Владислав Янков, Equinix България
    Антон Ганев, Tek Experts
    Симеон Костадинов, GlobalFoundries Bulgaria
    Стоян Димитров, Yotpo SMSBump
    Деян Парушев, INDUSTRIA
    Георги Постолов, GlobalFoundries Bulgaria
    Марин Василев - Principal Software Development Engineer R&D, Coretech Bulgaria
    Надежда Данабашева, PSInteractive
    Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia
    Иван Гойчев, Cobuilder
    Александър Димов, „Адастра“
    Благовеста Пугьова, Childish
    Огнян Траянов, ТехноЛогика
    Ивайло Връбчев, Helecloud
    Вихрен Славчев, Мнемоника
    Стефан Стефанов, Progress
    Николай Николов, Mansion Bulgaria
    Калоян Петров, Smart IT
    Иван Дудин, Acronis
    Светослав Спасов, KPMG ITS
    Илия Николов, Devision
    Динко Манолов, Модис България
    Владимир Димитров, ITGix
    Недялко Миленков, Scalefocus
    Александър Кондов, News UK екип в Questers
    Мартин Антонов, AtScale
    Екатерина Недялкова, Experian България
    Костадин Йорданов, FITE
    Боян Шейтанов, Astea Solutions
    Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    Светлин Николаев, Progress
    Мохамед Соула, SEEBURGER
    Дарин Маджаров, „Уча.се“
    Стоян Дамов, Tick42
    Елеонора Георгиева, МенторМейт
    Драгомир Николов, VMware - CPBU
    Атанас Райков, Rakuten Viber
    Иван Александров, eBag
    Иван Петров, Paysafe
    Михаил Панайотов, TechPods
    Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк