петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7295 прочитания

    ИТ екипите в България: Sitefinity Cloud, Progress

    Запознайте се с хората от екипа и научете повече как и върху какво работят от Ясен Янков - Директор „Софтуерно инженерство“ в Progress Sitefinity Cloud
    22 август 2022, 11:44 a+ a- a

    ИТ екипите в България: Sitefinity Cloud, Progress

    В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

    Научете повече за продукта, който разработава Sitefinity Cloud екипа на Progress, от Ясен Янков - Директор „Софтуерно инженерство“. Запознайте се и с част от софтуерните инженери от екипа и научете повече за техния професионален път, върху какво работят и какво най-много харесват в работата си.

    Ясен Янков започва кариерата си в Progress през 2011 г., след като успешно завършва Telerik Academy. Участвал е в екипите, които разработват сайтовете на компанията, базирани на Sitefinity DX, а след това и в самите Sitefinity DX екипи. В момента е директор „Софтуерно инженерство“ и отговаря за разработването на продукта Sitefinity Cloud. Снимка: Progress

    По какъв продукт работите?
    Sitefinity Cloud e Platform-as-a-Service (PaaS) облачна услуга, която е един от най-новите продукти на Progress, създадени изцяло в България. Той надгражда съществуващата платформа Sitefinity DX и помага на различни бизнеси и организации като Световната Здравна Организация, Организацията на ООН по прехрана и земеделие и много други да се фокусират върху изграждането и управлението на интуитивни, интелигентни и съвременни дигитални решения, без да е необходимо да изграждат и поддържат необходимата инфраструктура, както и да гарантират за нейната надеждност и сигурност. Sitefinity Cloud предоставя на клиентите ни и автоматизация на най-добрите практики за разработване, управление и доставяне на софтуер.

    Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
    Продуктовата линия на Sitefinity се разработва изцяло в България от над 60 инженери. От тях два екипа работят по Sitefinity Cloud. Единият е с фокус върху продукта Sitefinity DX, който е в основата на Sitefinity Cloud. Другият разработва Sitefinity Cloud Platform-as-a-Service (PaaS). Работата на тези два екипа в една организация ни позволява по-ефективно да развиваме Sitefinity DX в необходимата посока за цялостното Sitefinity Cloud решение. 

    Бойко Нисторов - Главен Софтуерен Инженер

    В екипа съм от самото му начало, като предложението да се преместя в него ме спечели веднага. Да бъда част от вътрешен стартъп, беше страхотен шанс да съм част от нещо страхотно и различно. Преди това бях в екипа на Sitefinity DX и знанията ми помогнаха да съм полезен в това да създадем интеграции, свързани със Sitefinity Cloud. Работата ми в Sitefinity Cloud ми даде шанс да се развивам в различни области като DevOps, Microsoft Azure, Terraform и разбира се, да съм част от страхотен екип.

    Екипът, който разработва Sitefinity Cloud PaaS, започна съществуването си като стартъп в рамките на Progress и към момента е съставен от шестима специалисти със сериозен опит в разработката на уеб базирани и инфраструктурни решения. Очакваме екипът ни да се разшири с още няколко нови колеги до края на годината. 

    Какви технологии използвате?
    Sitefinity Cloud е базиран изцяло на облачни услуги от Microsoft Azure и Cloudflare, които ни позволяват да предоставим оптимално качество, бързина, достъпност и високо ниво на сигурност. За разлика от много други облачни решения, в Sitefinity Cloud за всеки един клиент осигуряваме отделна, напълно изолирана от останалите инфраструктура, без риск от споделяне на ресурси между различните клиенти.

    Използваме Terraform като технология за автоматизация на инфраструктурата, което ни дава консистентност и бързина, когато добавяме нов клиент или променяме нещо за съществуващи такива. Предоставяме автоматизирани DevOps услуги, с които нашите клиенти да могат лесно да следват добрите практики за разработване, управление и доставяне на софтуер. Разработваме и редица микросървиси, които обслужват различни функционалности – например за управление на потребители, домейни, уведомяване при инциденти и други, които са написани на .NЕТ (Core) и се доставят с помощта на Microsoft Azure Function услуги.

    Николай Добрев - Старши DevOps Инженер

    В екипа съм от самото му създаване, като преди това бях част от QA Engineering екипа. Интересите ми в сферата на автоматизацията, програмирането и Cloud computing бяха естествената следващата стъпка в света на DevOps, в която имах възможността да науча в движение най-новите технологии и съответно да ги приложа в създаването на Sitefinity Cloud като продукт. Гордея се с това, че постигнахме напълно автоматизиран процес за интеграция на нови клиенти и ефективна поддръжка за съществуващите.

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Работим в хибриден режим – всеки има възможност да работи както от офиса, така и от друга локация по свой избор. Има хора, които са почти всеки ден в офиса, има и други, които идват по 1 – 2 пъти в седмицата или по-рядко. По време на летните месеци често има хора, които работят от морето и това им позволява да имат по-дълъг престой със семействата си там. Няма задължително присъствие в офиса или задължителна работа отдалечено. Избрали сме два дни от седмицата, които са за предпочитане при работа от офиса, така че да се засичаме повече хора, когато сме там.

    Роберт Алексовски – DevOps Engineer II

    Моето пътешествие в света на облачните услуги като част от екипа започна няколко месеца преди официалното представяне на Sitefinity Cloud като хостинг решение за Sitefinity DX. Първоначално бях софтуерен инженер и по-късно станах DevOps инженер. Динамичната работна среда, ентусиазмът на всички в екипа и възможността за постоянно професионално развитие ми помогнаха да надмина и без това високите си очаквания и да получа сертификат Microsoft Certified: Azure Solutions Architect Expert. Продължавам да се впечатлявам от това как един малък, но сплотен екип може да създаде продукт, който се ползва от едни от най-големите корпорации и организации в света.

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Денят ни започва със сутрешна среща, в която обсъждаме прогреса по различните планирани задачи, които имаме за текущия спринт, както и дали някой от колегите има нужда от помощ. Обикновено, когато сме в офиса, излизаме заедно на обяд. По всяко време на деня си говорим всички в екипа и си помагаме за разрешаването на различни проблеми или споделяме натрупани знания. Имаме и задачи, свързани с техническа поддръжка и въвеждане на нови клиенти, по които работим на Kanban принцип, защото излизат в процеса на работа и не могат да бъдат предвидени и планирани.

    Елена Заркова - Старши Софтуерен Инженер

    Присъединих се към екипа, за да разработвам различни функционалности, подобряващи облачния продукт, като преди това бях софтуерен инженер към продукта Sitefinity DX. Част от тези нови функционалности са свързани със Sitefinity DX, а други са специфични за Sitefinity Cloud и често изискват различни интеграции. Освен разнообразните софтуерни задачи имам възможност постоянно да научавам нови неща, свързани с DevOps и да се включвам в различните екипни инициативи в тази област.

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Sitefinity Cloud е нов продукт, който постоянно се развива и променя. Това означава и че се налага много често да работим заедно с всички функции в компанията. Най-често си сътрудничим с продуктовия екип, екипите за техническа поддръжка, продажби и продуктов маркетинг.

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Гордеем се с това, че Sitefinity Cloud се използва от големи компании и организации от световно значение като Световната Здравна ОрганизацияОрганизацията на ООН по прехрана и земеделие и много други. Това да сме отговорни за оперирането на основните уебсайтове на СЗО, които предоставят жизненоважна медицинска информация в период на тежка световна пандемия и дезинформация е от особена гордост за нас.

    Какво сплотява екипа Ви?
    Ние създадохме заедно Sitefinity Cloud като статртъп в рамките на Progress и продължаваме да го развиваме и да се гордеем с успехите му. Всеки е оставил част от себе си в продукта и това ни обединява. Високото темпо на работа и иновациите, които сме направили през последните години, са единствено възможни заради самоотвержената работа и страхотна колаборация между членовете на екипа.

    Теодор Петков - Старши DevOps Инженер

    Аз съм в екипа от началото на Sitefinity Cloud. Създаването на този продукт беше шанс за мен да продължа техническия си преход, тъй като преди това съм работил в света на аутсрсинга и в компании, предоставящи ИТ услуги. Sitefinity Cloud е краен облачен продукт, предоставящ разнообразие от съвременни DevOps практики и модели, което ми помогна да навляза в света на DevOps и да се развивам в тази посока.

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Всеки нов човек има ментор от екипа, който му помага да навлезе в процесите на работа и да натрупа необходимите познания през първите шест месеца. Стараем се да даваме и получаваме обратна връзка възможно най-често и на място. Това е нещо, което помага както на нас, така и на новите колеги за тяхното професионално и личностно развитие. Колаборацията в екипа, както и между различните екипи е изключително висока и човек винаги може да се обърне към всеки един колега с въпроси. На практика атмосферата е много неформална и често има разговори от най-различно естество между хората в екипното пространство, което помага и на новите колеги да се отпуснат и интегрират по-лесно.

    Как бихте довършили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Ако си силно мотивиран от това да работиш по решения на трудни технически проблеми и да научаваш нови неща всеки ден, ако мислиш креативно и можеш да се справяш с непредвидени ситуации, ако ти е интересно да комуникираш с клиенти и те е грижа за техните проблеми и успехи, ако би искал да работиш заедно с други професионалисти като теб, заповядай в нашия екип.

    Цветослав Лазаров - Senior Customer Engineer

    В екипа съм от близо 10 месеца, като преди това бях част от екипа за техническа поддръжка на Sitefinity DX в продължение на няколко години. Присъединяването ми в Sitefinity Cloud беше естествена следваща стъпка в моята професионална кариера, предоставяща много възможности за бъдещо развитие в различни области и технологии, работейки в една динамична среда, изпълнена с постоянни предизвикателства. В позицията си на Customer Engineer имам възможност както да работя директно с хората, които използват продукта, помагайки им с технически въпроси и задачи, така и да участвам в развитието и имплементацията на самия продукт, имайки една допълнителна перспектива.

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Подобно на професионалните отбори по футбол или баскетбол ние сме екип от специалисти на световно ниво, които работят заедно към обща цел. Опитваме се да затвърждаваме силните си страни и да компенсираме слабите, така че да сме по-продуктивни и по-успешни заедно, отколкото поотделно.

     

    Вижте какви продукти разработва Progress в България 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 36 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS