петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7770 прочитания

    Women in IT: Гергана Прокопиева, Front-End Developer в Resolute Software

    Най-хубавото за мен като програмист е, че няма граница, която да достигнеш в професионалното си развитие, казва Гергана
    16 август 2022, 16:45 a+ a- a

    Гергана Прокопиева, Front-End Developer в Resolute Software. Снимка: Личен архив

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Гергана Прокопиева - Front-End Developer в Resolute Software. Resolute Software е част от Ocean Investments - семейна инвестиционна компания, фокусирана върху early-stage technology иноватори в сферата на киберсигурност, здраве и недвижими имоти.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Завършила съм Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ – гр. Враца в паралелка с профил „Математика и физика“ със засилено изучаване на английски език. След това продължих образованието си в УНСС – гр. София – бакалавър специалност „Икономическа информатика“ и магистър специалност „Информатика“

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    Не е имало човек, който да ме насочи. Когато бях малка, ходех 7 години на школа по рисуване и винаги съм обичала да рисувам. Гледах много анимирани филмчета и тъй като бях чувала, че анимационните филми се правят с компютър, започнах да казвам, че когато порасна, искам да стана компютърен аниматор. Мисля, че това е моето начало.

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Най-първата, ако има по-първа от първата:), ми работа е била на село при баба и дядо. Имах малки задължения, свързани с животните и градината, които изпълнявах с удоволствие. Щастливо детство без компютри. Въпреки че работя в ИТ сферата, смятам, че е голяма грешка децата от много малки да имат достъп до смарт устройства. Те трябва да тичат, да играят и да се цапат, така че да имат кал и в ушите.

    „В работата на програмиста не съществува изразът „И сам войнът е войн“ – всичко постигаме в екип.“ Снимка: Личен архив

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Още не бях завършила магистърската си степен, когато майка ми ми каза, че нейна позната работи в софтуерна фирма и търсят джуниър програмисти. Явих се на интервю и ме харесаха.

    Започнах да се обучавам като GraphTalk програмист, но в първите месеци моят мениджър забеляза, че в свободното си време се увличам да разглеждам картини на известни художници и ме попита дали искам да работя като Front-End Developer към друг проект. Работата била по-творческа и забелязал, че GraphTalk не ме радва. И така започнах от А-то и Б-то на HTML-a и CSS-a плюс Java. Имам само хубави спомени – спокойна среда за работа и страхотни колеги.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    Вече почти 2 години работя в Resolute Software на позиция Front-End Developer. Задачите ми до момента са свързани предимно с React и Angular проекти. Щастлива съм от това, че ми е предоставена възможност да избирам посоката, в която да се развивам. Мога да кажа, че намерих мястото си. Моя страст са JavaScript и CSS. Тук разполагам с всички условия и подкрепа за професионално израстване. Един от любимите моменти в работата ми е, че страстта ми към CSS/SCSS не се споделя от много програмисти и понякога се включвам към задачите и на други екипи и проекти. Така имам контакт с по-голяма част от колегите, работата е още по-приятна и интересна. Решаването на „завързани“ технически или дизайн казуси ми носи голямо удовлетворение.

    Когато трябва да обясня на хората извън моята сфера какво означава Front-End Developer най-често казвам: – „Това, което виждате на екрана, е моя работа, да го покажа и то да изглежда според изискванията на дизайнера.“

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Всички знаем, че IT технологиите се развиват и променят постоянно, а в последно време това сякаш се случва все по-интензивно.  Най-хубавото в професията програмист е, че няма как на човек да му доскучае в работата – задачите са разнообразни. Понякога една задача може да има няколко решения и с времето и опита се научавам да търся най-оптималното. Най-хубавото за мен като програмист е, че няма граница, която да достигнеш в професионалното си развитие. Винаги има какво ново да се научи.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    Харесва ми да чета автобиографии/биографии или да гледам филми, свързани с историята на известни хора и велики личности. От историята на техния живот винаги мога да науча нещо, да ми послужат за пример и да развия себе си като човек и личност.

    От друга страна, се уча от колеги и приятели не само професионално, но и се развивам емоционално. Трябва да сме гъвкави и да моделираме себе си по най-добрия начин. Изразът „Ами аз съм си такава – свиквай!“ не бива да е оправдание. 

    Едно от нещата, които най-много ценя в Resolute, е, че ми дава възможност да достигна най-добрата версия на себе си.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Тук се затруднявам да отговоря. Никога не ми се е случвало от колеги програмисти да усетя някакво разделение между жените и мъжете в ИТ. Не ми се е налагало да се справям със ситуации, в които в тази професия да отстоявам себе си като жена програмист. Предизвикателство са били единствено и само задачите, свързани с работата ми. 

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Аз съм късметлийка да попадна в среда, в която работя не само със страхотни специалисти, но и с прекрасни хора! Емоционалната и професионална подкрепа, която ми дават е една от движещите сили да се развивам професионално. В работата на програмиста не съществува изразът „И сам войнът е войн“ – всичко постигаме в екип.

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    В момента се сещам само за едно: „От жена програмист не става.“ И да съм чувала други – забравила съм ги. Изглежда изобщо не обръщам внимание на тези неща. Ще бъде загуба на време.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Преди или след като станах майка:) (смее се)? 

    Свободното време сега остава за семейството. Релаксирам, когато домът заспи – лягам късно. Предимно съм „нощна птица“, защото, когато падне нощта, идва времето само за мен – чета или работя на тишина и спокойствие. Обичам времето с приятели. Обичам да пътувам и обикновено избирам да посещавам места, на които не съм била. Обичам много да ходя на концерти, кино, театър. Много харесвам и се възхищавам на спортовете MotoGP и Формула 1. Ходила съм два пъти на Формула 1 и веднъж на MotoGP и отново искам да отида. Космос, физика, логически задачи, кубчета на Рубик. За каквото и когато има време според настроението.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Мисля си, че избирането накъде професионално да се насочи човек не идва с много мислене. Просто изборът сякаш сам те намира. Не го мислиш много, а всяка малка крачка те води накъдето трябва.

    Нека изберат ИТ сферата, ако обичат да учат постоянно, да излизат от зоната си на комфорт и да предизвикват себе си. Останалото е дисциплина и постоянство. Имам още много поставени цели за постигане и колкото и да е трудно, съм щастлива от избора си.

    Вижте по какви проекти работи Resolute Software

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Resolute Software JSC в JOBS.bg


    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
    Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
    Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
    Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк