петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4198 прочитания

    От какви по-широки умения имат нужда програмистите днес?

    Работата не приключва с написването на кода и предаването на проекта, а продължава и след това, казва Борислав Борисов - Senior Director R&D – CPSBU във VMware
    12 август 2022, 10:44 a+ a- a

    Борислав Борисов - Senior Director R&D – CPSBU във VMware. Снимка: VMware

    Какво трябва да знае и умее един програмист днес, как се промени професията през последните 20 години и какво е бъдещето ѝ? От позицията на своя над 20 години опит в ИТ индустрията Борислав Борисов  - Senior Director R&D – CPSBU във VMware, споделя повече от какви по-широки умения се нуждаят програмистите и дава практични съвети за старт на кариерата и адаптация към новата реалност. 

    Борислав се присъединява към екипа на VMware през 2007 година, а кариерата му в софтуерната индустрия започва още по време на третата му година в университета през далечната 1997. През 2005 година Борислав става част от лидерския екип на Sciant, която впоследствие е придобита от VMware. По време на кариерния му път в технологичния гигант Борислав е работил с почти всички продукти на компанията, като най-много време е прекарал в екипа на vSphere. Последните 4 години Борислав води международните R&D екипи на Service Provider бизнеса на компанията, генериращ над 1 милиард щатски долара годишни приходи глобално.  

    Борислав, Вие имате дългогодишен опит в ИТ индустрията. Как стартира кариерата Ви и как изглеждаше програмирането преди 20 години?
    Когато аз се присъединих към WizCom, бяхме 10 човека в компанията и индустрията на софтуерна разработка все още прохождаше в България. Ако говорим за самото програмиране, поне според мен няма огромна разлика от това, което представлява работата на един програмист в момента. Разбира се, индустрията през тези 20 години извървя дълъг път и средствата за програмиране станаха много по-ефективни. Но и тогава, както и сега ключови за развитието на един програмист са способността да учиш бързо и да експериментираш с нови технологии, да работиш в близко сътрудничество и да си взаимодействаш с колегите. Доброто разбиране за това как работи кодът, който си написал, колко ефективен е, какви ресурси и до каква степен се ползват, продължава да изисква колаборация с екипа ти и непрекъснато учене. Определено средите за програмиране са се развили, станали са много по-удобни и на по-високо ниво. Но независимо от езика на програмиране и преди, и сега един добър специалист трябва да разбира как работи кодът, който е написал, какво влияние има върху ресурсите на компютъра и колко бързо ще се изпълнява.

    Важно е един софтуерен разработчик да има истински интерес и страст, да влага много енергия в това, което прави. Преди години имахме по-малко източници, от които да черпим знания. Днес имаме бърз и лесен достъп до информация, но пък недостатък е, че тя понякога е прекалено много и е лесно да се загубиш в нея. 

    Една от фундаменталните разлики е, че със скоростта на интернета преди години беше почти невъзможно да работиш дистанционно. Офисът беше единственото място с условия за продуктивна работа, споделяне на идеи и вземане на решения. Днес екипите могат да бъдат продуктивни отвсякъде. 

    Какво Ви задържа толкова години в ИТ сферата и какво считате, че е било ключово за успеха Ви през тези години и достигането до позицията, която заемате в момента?
    Различни фактори ме задържат в тази сфера от години. От една страна е динамиката в софтуерната индустрия. Необходимо е непрекъснато да полагаш усилия да надграждаш и разширяваш уменията си. Това е и силно зареждащо, но също така изисква огромна енергия. 

    Друг фактор са продуктите, върху които съм работил. Например vSphere, който има над 400 000 клиента по цял свят в почти всички индустрии - както в частния, така и в публичния сектор. Това означава, че няколко милиона души ежедневно оперират с продукта ни. Рядко се замисляме за влиянието, което има работата ни, но на сигурността на продуктите ни разчитат навигационни системи на кораби и самолети, системи за ранно известяване при бедствия, както и софтуер в болници. Въздействието, което имаме, ни прави още по-мотивирани и удовлетворени от професията ни.

    Личното ми развитие в софтуерната индустрия е в резултат на колаборацията с колегите и екипите, с които съм работил, и успехите, които сме постигали заедно с тях. Вярвам, че е много важно човек да попадне в правилната работна среда, която активно насърчава лично и професионално развитие.

    Ако знаехте това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Не бих променил нищо в кариерния си път, дори и грешките, които съм допуснал са ми помогнали да науча много неща. Бих насърчил всеки професионалист да си прави ретроспекция, да анализира и да си извлича поуки как да се справя по-добре занапред в кариерата си.

    Как еволюира професията на програмиста през Вашия поглед и какво трябва да знае и умее един програмист днес? Освен твърдите технически умения от какви по-широки умения се нуждае?
    Според мен професията се е развила много през последните десетилетия. Преди години се стремяхме да разберем задачата на клиента правилно и да създадем продукт, който да я реши. Следващото предизвикателство беше да напишем програмата така, че да работи максимално ефективно. Управлението на едно и също технологично решение през годините ни накара да го разбираме в контекста на бизнес динамиката и от гледната точка на крайния потребител. Програмистът не може да бъде експерт във всички индустрии и области. Затова, ако създаваш решение за финансова институция например, е ключово да общуваш с клиента, за да разбираш материята и начина, по който той ползва дадена функционалност. 

    Едно от последните проучвания на VMware относно обявите за работа за софтуерни разработчици в Европа сочи, че бизнес уменията се споменават като приоритетни само в 23% от front-end и 22% от android позициите. За сравнение в обявите за софтуерните инженери това са 39%, а при архитектите на данни - 63%. Допълнителните умения позволяват на инженерите много бързо да напреднат в домейна и да използват технологиите по-ефективно. 

    С появата и развитието на облачните и SaaS услуги професията на програмиста еволюира още повече. Работата не приключва с написването на кода и предаването на проекта, а продължава и след това. За да бъдеш наистина добър в професията, трябва да знаеш как да оперираш продукта, да го правиш по-лесен за работа и да го подобряваш. Във всекидневната ни практика имаме постоянно взаимодействие с крайните потребители, което ни позволява да разбираме в детайл проблемите им. Затова е важно софтуерният разработчик непрекъснато да увеличава разбирането си за проблемите, които клиента се опитва да реши. 

    Благодарение на комуникационните си умения специалистът ще може да задава правилните въпроси и да получава правилните отговори, което е много важно за бъдещото приложение и самия процес на създаване на дадено решение. Затова професията днес изисква развитието на по-широки умения, включително в сферата на бизнес и комуникация, но и други меки умения.

    Кои са най-перспективните сфери и технологии, в които един програмист може да се развива в момента според Вас?
    Технологиите се развиват изключително динамично и непрекъснато се появяват нови сфери. Нека погледнем към изкуствения интелект, анализ на данни, блокчейн и други актуални тенденции. Фундаменталните познания са ключови за развитието на един програмист. Ако се водим само според това какво е модерно сега, без да притежаваме генерално познание в дълбочина за науката, не е добра стратегия, защото светът на технологиите се променя изключително бързо. 

    Този принцип е заложен и в нашата Talent Boost академия за надарени студенти в ИТ сферата. Благодарение на нея талантите получават фундаментални знания в компютърните науки. Всяка година добавяме нови иновативни дисциплини, които се фокусират на различни аспекти от работа на програмиста. Студентите преминали през академията, получават много широк поглед над знанията и уменията, които се използват в индустрията. Най-важното за нас е да им дадем основата, след това те могат да надградят тези умения. Както споделих, софтуерният разработчик се учи цял живот. 

    Искам да подчертая важността на киберсигурността, която и преди години беше актуална, но не до такава степен както днес и ще продължи да нараства. Увеличаващото се количество киберпрестъпления води до засилена регулация както от националните институции, така и от глобалната индустрия. Хакерите стават все по-креативни, а организациите генерират все повече приложения и данни, които трябва да бъдат защитени. Вярвам, че тази сфера ще има стремглаво развитите и през идващите години.

    Какво бихте посъветвали хората, които обмислят да се занимават с програмиране или наскоро са стартирали ИТ кариера?
    Бих посъветвал начинаещите програмисти да не спират да четат и експериментират, както и да не се отказват при грешки и трудности по пътя им. Човек трябва непрекъснато да търси възможността да научи нови неща самостоятелно или с помощта на ментор. Във VMware имах възможността да работя с едни от най-добрите инженери в света от които научих много. Бих посъветвал начинаещите софтуерни разработчици да проучат възможностите на пазара за стаж или академии, където биха могли да учат и да се развиват с помощта на талантливи специалисти.

    Програмирането не е лесна професия и понякога се стига до преумора и прегаряне. Вие как се справяте с моментите на претоварване и как си почивате?
    Има много техники за предпазване от прегряване в работната среда, но според мен най-важно е да намираш време за разтоварване и почивка. Имам колеги по целия свят и често ги съветвам едно - намерете своята страст извън работата, почивайте си и се зареждайте. 

    Например аз обичам да карам състезателен картинг, където ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3 секунди. Опитвам се поне веднъж на месец да го правя. Това ме изморява физически, но емоционално ме прави много устойчив към претоварвания. По същия начин аз се опитвам да окуражавам моите колеги да намерят това, което ги кара да се чувстват добре и да го правят, колкото може повече.  

    Как си представяте работата на програмистите след 5, 10, 20 години?
    Вярвам, че голямата част от работата ни днес ще бъде автоматизирана от софтуер. Професията ни обаче няма да изчезне и след десетилетия. По-скоро писането на кода ще се трансформира – ще има по-малко от трудоемката работа и ще остане онази част от програмирането, която е по-скоро творческа - търсенето на решение на даден проблем, генерирането на идеи.

    От технологиите, които ще продължат да се развиват в следващите 5 – 10 години, ще бъде изкуственият интелект. Все повече информация се мести в облака, което засилва нужда от специалисти за обработка на данни. Ако говорим за edge computing или изчисления на ръба, тази тенденция ще се засилва, което я прави актуална и през идващите 5 години. Сигурността, както вече споменах, ще бъде все по-важна във всеки един аспект от развиващи се технологии. 

    Вижте какви продукти разработва VMware

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на VMware Bulgaria в JOBS.bg

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 29 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България