петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7462 прочитания

    ИТ лидерите в България: Симеон Костадинов, GlobalFoundries Bulgaria

    Старши мениджърът в компанията разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    01 август 2022, 17:09 a+ a- a

    сн: GlobalFoundries Bulgaria

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Симеон Костадинов, старши мениджър и ръководител екип програмисти в GlobalFoundries Bulgaria:

    Разкажете ни за Вашето образование и какво отчитате като най-ценно.
    Завърших средното си образование в 7. СОУ „Св. Седмочисленици“ с профил „Английски език“, но още тогава бях привлечен от естествените науки и проявявах силен интерес към електрониката. Като естествено развитие на този процес през 2004 записах електроника в Технически университет. След това специализирах микроелектроника и през 2010 получих магистърска степен.
    От детска възраст проявявам интерес към това как работят „нещата“. Имах по-голямо желание да разглобя новите играчки и да видя какво има вътре, отколкото да си играя с тях. Може би инженерният ми път е бил начертан още тогава.
    Най-ценното, което получих през цялото това време, беше да разбера с какво искам да се занимавам и да вложа времето и енергията си, за да се развивам в тази насока.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Гледайки назад, смятам, че всичко се е развило в правилната посока и не бих избрал друг път на развитие. Пак бих заложил на същото! Когато избереш специалност, която ти харесва, учиш с интерес и изграждаш критично мислене. ИТ сферата е доста динамична. Завършването на университета не означава, че човек спира да учи, но натрупаните знания са фундамент, над който се надгражда.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Въпреки че се случиха някои реорганизации, бих казал, че все още съм на първата си работа. Стартирах като стажант през 2009 и успявах да съчетая добре стажантската програма със завършването на магистратурата. Започнах работа по специалността! Бях развълнуван, че имам възможност да участвам в разработването на последните поколения технологии за проектиране на интегрални схеми и да работя с международен екип.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Смятам, че първите години от кариерата ми бяха изключително важни. Станах част от един страхотен екип. Имах ментори, които по свой образ и подобие ме научиха на професионализъм, търпение, работни навици и пълноценна работа в екип. Създадох нови приятелства. С течение на времето изградихме един сплотен колектив, който да работи като едно цяло.

    Как започнахте в настоящата компания?
    Започнах в „Смартком“ през 2009 като стажант. Екипът работеше като подизпълнител на IBM в разработването на микроелектронни технологии. Един приятел от университета ми разказа за новата си работа и сподели, че в компанията има отворени стажантски позиции. Вдъхна ми увереност да опитам и изпратих CV. Това беше първото ми интервю за работа, отидох половин час по-рано, за да не закъснея. Изглежда е минало добре, тъй като ми се обадиха за второ интервю и след това се включих в стажантската програма. След като натрупах малко практически опит, започнах работа по реални задачи. През 2015 GlobalFoundries придоби звеното за микроелектроника на IBM, както и вече установените взаимоотношения с нашия отдел. През 2019 и екипът в София стана част от GlobalFoundries.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Днес ръководя един от екипите, които разработват софтуерни библиотеки за проектиране на интегрални схеми за различни микроелектронни технологии от 350 до 12nm. Участвам в решаването на някои от техническите казуси, с които се сблъскваме. Ежедневно комуникирам и координирам работата ни с международен екип от инженери от няколко различни часови зони. Освен това вземам участие в търсенето на нови таланти и разширяването на екипа, както и в обучаването на новите кадри.

    Какво Ви мотивира?
    Работата във високотехнологична сфера като нашата не е рутинна и е свързана с много предизвикателства. Преодоляването им създава удовлетворение от свършената работа, тъй като това материализира наученото в университета и натрупания опит. Освен това работя с екип от висококвалифицирани инженери, чиято подкрепа е безценна. Това ме мотивира да продължа напред, да развивам себе си и да споделям опита си.

    С какво не бихте направили компромис?
    Не бих направил компромис с действия и поведение, които влияят негативно на работата на екипа и на колегиалните отношения. Не бих направил компромис с качеството на изпълнение на работата ми. Осъзнавам обаче, че понякога се налага да се правят компромиси, продиктувани от динамичното естество на работата ни.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Дейността, с която се занимаваме, е малко по-специфична за нашите географски ширини и компанията е предвидила обучение за новите членове на екипа. Стремим се да привлечем хора, които имат желание за развитие, проявяват постоянство и отговорност и преследват поставените цели. Тъй като работата изисква познания по електроника, електротехника, физика, програмиране, голяма част от хората са с профил „Електроника“, „Телекомуникации“, „Компютърни системи“, „Автоматика“ или „Физика“.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Смятам, че добрият мениджър слуша хората в екипа си, за да разбере какви са техните нужди, проблеми, стремежи. Трябва да има техническа експертиза и да не се притеснява да се заеме с някоя досадна задача, за да помогне. Той трябва да може да се адаптира към промените на средата, да е позитивен и да вдъхва оптимизъм. Мениджърът трябва да ръководи с личен пример. Да умее успешно да делегира, не само задачи, но и отговорности, и да дава необходимата свобода на хората при решаване на конкретни проблеми.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Работата ни е изпълнена с предизвикателства ежедневно. Решаването на всеки проблем е стъпка напред към поредния успешно завършен проект и трупането на нови знания и опит. Моето образование е чисто техническо и едно истинско предизвикателство пред мен беше заемането на ръководна длъжност, която освен технически опит, включва разширяване на отговорностите и развиване на нови умения.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Щях да наблегна повече за усвояване на т.нар. „меки умения“ (Soft skills) за по-ефективна комуникация и работа с хората. За разлика от техническите знания, те се дефинират по-трудно и за усъвършенстването им е необходимо време и практика.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Смятам, че индустрията ще продължава да се развива с бурни темпове. Големите световни компании са разпознали България като място, което притежава потенциал и ресурс за развитие на високи технологии, и смятам, че ще продължат да разширяват съществуващите и да създават нови екипи тук. От друга страна, предприемчиви българи превърнаха много стартъп компании в печеливши бизнес модели. ИТ сферата предлага на младите инженери огромни възможности за развитие. Бизнесът обаче трябва да работи съвместно с университетите, подпомагайки подготовката на кадри още от студентската скамейка с внедряването на повече практически насочени дисциплини например. Това, което ме радва, е, че все повече младежи, завършили в чужбина, решават да се развиват в България!

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на GLOBALFOUNDRIES Bulgaria EAD в JOBS.bg тук


    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

    Стоян Димитров, Yotpo SMSBump

    Деян Парушев, INDUSTRIA
    Георги Постолов, GlobalFoundries Bulgaria
    Марин Василев - Principal Software Development Engineer R&D, Coretech Bulgaria
    Надежда Данабашева, PSInteractive
    Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia
    Иван Гойчев, Cobuilder
    Александър Димов, „Адастра“
    Благовеста Пугьова, Childish
    Огнян Траянов, ТехноЛогика
    Ивайло Връбчев, Helecloud
    Вихрен Славчев, Мнемоника
    Стефан Стефанов, Progress
    Николай Николов, Mansion Bulgaria
    Калоян Петров, Smart IT
    Иван Дудин, Acronis
    Светослав Спасов, KPMG ITS
    Илия Николов, Devision
    Динко Манолов, Модис България
    Владимир Димитров, ITGix
    Недялко Миленков, Scalefocus
    Александър Кондов, News UK екип в Questers
    Мартин Антонов, AtScale
    Екатерина Недялкова, Experian България
    Костадин Йорданов, FITE
    Боян Шейтанов, Astea Solutions
    Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    Светлин Николаев, Progress
    Мохамед Соула, SEEBURGER
    Дарин Маджаров, „Уча.се“
    Стоян Дамов, Tick42
    Елеонора Георгиева, МенторМейт
    Драгомир Николов, VMware - CPBU
    Атанас Райков, Rakuten Viber
    Иван Александров, eBag
    Иван Петров, Paysafe
    Михаил Панайотов, TechPods
    Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 13 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство