вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3638 прочитания

    Как започнах първа работа: Александър Демерджиев, Grafixoft

    Ключов фактор стажът ми да премине в работа беше да покажа, че макар и да нямам професионален опит, притежавам жажда за знания и усъвършенстване, казва Александър
    02 август 2022, 10:22 a+ a- a

    Александър Демерджиев стартира в Графиксофт като стажант без опит, а в момента е Senior developer/Team lead. Снимка: 

     Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.

    Запознайте се с Александър Демерджиев, който стартира в Графиксофт като стажант без опит, а в момента е Senior developer/Team lead. Александър e завършил „Компютърни Системи и Технологии“ в ТУ-София. 

    Коя беше първата ти работа и как започна в компанията? (Как/къде намери информация за свободната позиция, стаж, академия, за която кандидатства?
    Първата ми работа беше в автомивка :), но първата по специалността беше в Графиксофт. За фирмата разбрах преди около десет години от своя роднина, която работеше там. Тя спомена, че имат практика да набират стажанти, които да обучават, а след това да наемат в компанията. Изпратих CV и скоро след това ме извикаха на интервю с изпълнителния директор на компанията. 

    Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
    Тъй като в моя случай интервюто не беше за позиция на експертно ниво, особена подготовка за него не ми беше нужна. Спомням си обаче, че се състоя точно след изпита ми по висша математика I част, което вече ме беше привело в режим за отговаряне на трудни въпроси. Основната част от интервюто беше базов математически тест, както и част с логически въпроси. Това даде добър старт на разговора ни. След няколко години работа в компанията ми стана ясно, че не техническата част е била най-важната в интервюто, а социалната. В нашата фирма е важно преди всичко да си човек, с когото е приятно да се работи.

    Какво знаеше за компанията, преди да започнеш?
    Ако трябва да бъда откровен – нищо специално. Знаех, че моя роднина работи там, а фирмата по това време беше ориентирана главно към английския пазар. 

    И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
    Хората бяха изключително приветливи и винаги насреща, в случай че имаш нужда от помощ. Тук получих не само технически познания. Като за деветнайсетгодишен по онова време общуването с колегите ми имаше и възпитателен ефект. Сигурен съм, че в крайна сметка това ме е формирало като човека, който съм в момента. 

    Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
    Както вече споменах, аз започнах като стажант. Не ми отне особено много време да се вместя в позицията – явно е било съдба. :)

    Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
    Най-важният елемент според мен бе да покажа, че макар и да нямам професионален опит, притежавам жажда за знания и усъвършенстване. Това според мен беше ключов фактор стажът ми да премине в работа.

    Вижте по какви проекти работи Grafixoft в България

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на ГРАФИКСОФТ ООД в JOBS.bg


    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА:
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 минути
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 3 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 4 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 4 часа
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 6 часа
    преди 22 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе