петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3571 прочитания

    Росен Колев, MentorMate: Вече сме над 100 души във Варна и продължаваме да се разрастваме

    Офисът ни е на метри от морето и много колеги работят тук през лятото, казва Регионалният Мениджър на софтуерната компания за морската столица
    01 август 2022, 15:56 a+ a- a

    Росен Колев – Technоlogy Principal и Регионален Мениджър на варнеския офис на МенторМейт. Снимка: Economy.bg

    През 2023 офисът на МенторМейт във Варна ще навърши 10 години. Софтуерната компания стъпва в морската ни столица през 2013 с няколко души екип, които работят в малък апартамент, а днес варненския офис на компанията се простира на 3 етажа, разполага със 7 тераси с морска панорама, а екипът надхвърля 100 души. 

    С Росен Колев – Technоlogy Principal и Регионален Мениджър на варнеския офис на Ментормейт, разговаряме за развитието на офиса на компанията във Варна и промените на местния ИТ пазар на труда.

    Росен, кога стартира офисът на МенторМейт във Варна и как се промени през годините?

    Офисът на МенторМейт във Варна стартира в края на 2013 година, а аз се присъединих към екипа през 2014. Интересен факт е, че в Пловдив тази година офисът навършва 10 години, а ние ще станем на 10 следващата година. През 2014 бяхме около 7 души в един малък офис, а сега сме над 100. Тогава ползвахме две малки стаи и една кухня. Сега имаме офис на 3 етажа в комплекс Хоризонт, който предлага много добър баланс между работа и отдих. Имаме билярдна маса, джага, плейстейшън... Имаме 7 тераси, които гледат към морето и е много приятно да седнеш и да изпиеш едно фрапе между срещите. 

    Какви специалисти работят във варненския офис?
    В момента във Варна работят специалисти в 10 направления, като това включва .NET, Java, Mobile, LAMP&Front-end, Cloud&DevOps, QA, BI и други. 70% от хората се занимават с дивелопмънт, останалите работят в QA и BA направления. В момента МенторМейт има хибриден режим на работа.

    Много хора работят от офиса ежедневно, имаме колеги, които разпределят времето си между работа от вкъщи и работа от офиса, както и колеги, които работят изцяло от вкъщи, но има възможност да дойдат, когато желаят в офиса, за да се срещнат със своите колеги и да почерпят някакъв опит. Може би половината от хората идват редовно в офиса, а другите 50% работят от вкъщи. 

    Какви специалисти търсите и планирате да търсите?

    През последните пет години МенторМейт се удвои, така че имаме сериозен растеж. Планираме и в следващите години да се удвоим и търсим специалисти с всякакви технологии и направления. Имаме ежегодни стажантски програми по различни технологии, търсим хора във всички офиси, както и обявяваме remote позиции за цялата страна, където нямаме физически офиси. В началото на юни приключи и нашата DevCamp програма, по която наехме около 15 души във Варна. Курсистите в академията завършиха успешно и ги назначихме на постоянен трудов договор. През годината имаме различни инициативи, включително хакатон в партньорство с различни университети във Варна.  В последния се включиха ученици и студенти и беше изключително успешен.

    С какво считате, че се отличавата на ИТ пазара на труда във Варна?

    Едното от нещата е прекрасният ни офис, разположен на метри от морето. Работим по много различни и интересни проекти. Имаме изключителни специалисти, от които новите хора могат да почерпят много знания. Работим по проекти в сферата на образованието, науката, високите технологии, грижата за здравето. Нашият модел е такъв, че по един проект могат да работят хора от различни локации както в офис, така и дистанционно. Много от нашите проекти са свързани с подобряване на качеството на живот на хората, партнираме си с болници за различни технологии, които могат да спасят човешки живот. Така че в тази насока нещата, които правим, са много удовлетворяващи за нас.

    Какво ново предстои за МенторМейт във Варна?

    Планираме да развием нашия офис и имаме интересни планове за подобряване на офисното пространство в следващите години. Имаме много инициативи, с които насърчаваме хората да идват повече в офиса и да се наслаждават на прекрасната атмосфера. Имаме партита, инициатива за домашни любимци в офиса. Лятото тук има много колеги, които идват да работят, тъй като офисът е само на няколко метра от плажа. Тъй като работното време в МенторМейт в гъвкаво и има възможност да се започва от 12:00 ч., преди работа може да се отиде на плаж. Имаме баня в офиса и тя активно се използва през летния сезон. Много колеги от страната също идват за няколко месеца във Варна през лятото  и съчетават почивката с работа. Като цяло през лятото организираме много инициативи тук, така че офисът се използва активно.

    Как според теб се промени ИТ пазарът във Варна през последните години и какви са перспективите?

    ИТ пазарът във Варна според мен се промени от няколко локални фирми, които имат офиси тук, както и от много глобални фирми, които предоставят възможности за работа от цялата страна. Почти всички компании вече предлагат remote работа от различни части на България и смятам, че това ще се запази като тренд. Аз лично смятам, че това е прекрасно и помага на ИТ сектора да се развива. Например във Варна имаме колеги от цяла Североизточна България.

    Вижте по какви проекти работи МенторМейт в България 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на MentorMate Bulgaria Ltd. в JOBS.bg

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 14 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 15 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 22 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 22 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава