сряда, 17 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3327 прочитания

    Как се промени ИТ секторът във Варна и кои са новите компании с офиси в града?

    Очаквам много компании от Одеса да започнат да отварят тук алтернативни офиси, казва Станислав Тодоров - Съосновател на варненската ИТ академия Advance Academy
    02 август 2022, 14:29 a+ a- a

    Как се промени ИТ секторът във Варна през последните години, кои са актуалните предизвикателства на ИТ пазара на труда и бъдещите перспективи? Какви нови ИТ компании навлязоха в морската ни столица и нарастват ли възможносите за ИТ кариера? Вижте какво коментира Станислав Тодоров - Съосновател на образователната организация Advance Academy, която подготвя ИТ таланти в морската ни столица.

    Станислав, ти имаш пряк поглед върху ИТ пазара на труда във Варна през последните години като Съосновател на Advance Academy. Как по твои наблюдения се промени ИТ секторът в морската ни столица и кои са актуалните предизвикателства в момента?
    През 2014 г. имаше 40-50 свободни ИТ позиции за Варна. В момента, ако отворим Jobs.bg, можем да видим около 400. Да не говорим колко софийски и чуждестранни компании предлагат remote. Така че възможностите растат не със седмици и с дни, а с часове. Свободните позиции по същия начин.

    Много голям проблем става във Варна липсата на подходящи офис пространства клас А. Доста бързо се изчерпват и има голям интерес. Съответно компаниите имат претенции какви да бъдат - да не са апартаменти или трансформирани магазини. 

    Лично аз смятам, че скоро доста компании от Одеса ще започнат да отварят тук алтернативни офиси, тъй като не се знае какво ще стане с войната. И това ще е причината за още по-голям интерес. Считам, че е време и строителните компании да обърнат внимание на това и да инвестират не само в апартаменти, но и на офис площи, за да се опитаме да наваксаме с търсенето, което ще продължава да расте в следващите 2-3 години. И вече е въпрос на съдба и на късмет да няма следваща пандемия и тази война да приключи, за да може секторът да се развива на спокойствие. Това е един креативен сектор, в който най важното е спокойствието и фантазията на хората и икономиката да се развива добре.

    Освен за компании, които от години имат офиси във Варна, вие подготвяте таланти и за много новонавлизащи в морската столица бизнеси. Можеш ли да дадеш пример за такива?

    Американската Iccuracy Group отвори врати във Варна. Офиси отвориха и американските FlexBricks и Wink Software. Също и RaveOS, които правят софтуер за крипто капачките, както и Zakari - американска компания за аутсорсинг. В преговори сме с нови четири, които подпомагаме при навлизането на пазара.

    Някои компании се ребрандираха, други бяха погълнати или придобити. Някои излязоха. Най-тъжното в случая е, че заради войната доста руски компании напуснаха страната. Но трендът е положителен. Ако например преди десет години във Варна имаше 10-12 ИТ компании, вече може би са над 120 с различен размер. Има и такива, които предлага кариера в цялата страна, като например нашите партньори от Astound. При тях има доста хора, които работят от София и в други части на България.

    Важното е, че компаниите намират подходящите кадри благодарение на нас и на това, че доста хора се връщат от други градове и страни към родните си места поради пандемията или други причини. Тук трендът се развива изключително позитивно и мога да кажа, че това е може би един от малкото позитивни трендове в нашето общество напоследък.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 9 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 10 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 11 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 14 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ