четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6205 прочитания

    HR Лидерите на България: Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET

    Последните две години дадоха нов тласък на HR функцията и бизнесът осъзна колко доверен партньор има в лицето на Човешките ресурси, казва Ралица
    30 юни 2022, 16:11 a+ a- a

    Снимка: Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката "HR лидерите в България" разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Представяме Ви Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET. Ралица има богат опит в управлението на цялостния цикъл от процеси в направление „Човешки ресурси“. Основният ѝ фокус през годините са подбор, развитие и обучения, мотивация и оценяване на представянето в организацията. Водещо в работа ѝ е желанието за мотивация и развитие на служителите за ефективно постигане на целите на компанията и организиране и реализиране на работеща HR функция вътре в организацията.

    Ралица, разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
    Завършила съм средното си образование в 33. Езикова гимназия „Света София“. Продължих висшето си образование в Технически университет – София с бакалавърска и магистърска степен по публична администрация. Още по време на обучението си в бакалавърската степен се сблъсках с предмета управление на човешките ресурси и бях сигурна, че това е направлението, в което искам да се развивам занапред. Завърших и магистратура „Икономика на човешките ресурси“ със специализация „Управление на човешките ресурси“ в УНСС, София.

    Докато бях студентка започнах работа в сферата на телекомуникациите, стартирайки на съпорт позиция в дирекция „Обслужване на клиенти“ в един от мобилните оператори и преминах през доста разнообразни позиции и дейности за десетте си години работа в компанията. Основен фокус на работата ми през годините бяха лоялните клиенти на компанията, работехме активно в посока на изготвяне на кампании за задържането им. Паралелно с това започнах все по-активно да се включвам в обучението и развитието на служителите в екипа и това даде основата на бъдещите ми планове за развитие в областта на човешките ресурси.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    На мнение съм, че всеки един етап от кариерата на човек е важен сам по своето естество. Кариерният път е редно сам да следва естествените стъпки на прогрес и развитие, защото именно преминавайки през различни позиции, нива и компании, човек изгражда себе си като професионалист.

    За мен един от най-важните моменти беше този, в който бях категорично убедена за себе си, че стъпките, които съм предприела в посока развитието ми в сферата на човешките ресурси, са правилни. Да имаш желание да се развиваш в дадена област, е доста различно от това да усещаш, че това е развитието, от което имаш нужда. Да намериш попрището си и да усещаш със сърцето си, че това, което правиш ежедневно, има смисъл и гориш в него, е незаменимо.

    Как започнахте в Winbet?
    От 10 месеца имам удоволствието да бъда част от екипа на WINBET. Стартирах в компанията на позиция „бизнес партньор „Човешки ресурси“ през октомври 2021 г. и за краткото време, в което съм част от екипа, наскоро бях промотирана на позиция „мениджър „Човешки ресурси“.

    Благодарна съм за възможността, която ми беше дадена, още повече съм щастлива, че самата аз съм един от многото примери за кариерно развитие, които WINBET предоставя на своите служители. В несигурните времена, в които живеем, при непрестанно променящите се условия на пазара на труда, за всеки служител е изключително важно да усеща сигурност от страна на работодателя си, да вижда перспектива за растеж и професионално развитие.

    Щастлива съм, че професионалните ми виждания в посока развитие на служителите изцяло съвпадат със стратегията на компанията и имаме възможност да предложим на служителите си точно тази сигурност и потенциал, така че да ги задържим дългосрочно и да създадем у тях усещане, че са на правилното място.

    За повечето хора извън нашия бранш нашият бизнес, бизнесът на WINBET, изглежда особен, различен от повечето други сфери на дейност. Все още има някаква стигма спрямо хазартните компании, въпреки че България отдавна е притегателен център за световни брандове в тази индустрия, които са изградили наистина големи развойни и обслужващи центрове тук с хиляди служители.

    Разликата между WINBET и тези компании обаче е, че ние денонощно посрещаме своите крайни клиенти, било то в игралните зали или онлайн и имаме много директен контакт с тях. Това ни прави доста различни и много по-отговорни в работата ни, а самата работа е много по-интересна. Всичко, което създаваме във фирмата като продукт, може да се пипне и види веднага в залата на съседния ъгъл или на съседната улица, може да се опита на сайта, което дава особено чувство на удовлетворение.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Отговорностите ми в компанията включват ръководене на цялостния цикъл от процеси и дейности в направление „Човешки ресурси“.

    Основен фокус е подборът на кадри в компанията. Поради голямото разнообразие на позиции и направления в компанията, подборът е много интересен и динамичен. Стремим се да работим активно в посока на утвърждаване на работодателската марка, фокусирайки се и запознавайки аудиторията с причините, които правят WINBET предпочитан работодател, предлагащ сигурност и възможности за развитие на своите служители.

    Обучение и развитие са другите основни направления, на които обръщаме особено внимание. С текущата динамика и конкуренция на пазара е важно да предоставяме условия на служителите си, които да ги развиват и задържат дългосрочно в компанията. Работим усилено в посока на кариерното развитие и това да предоставяме на служителите дългосрочни възможности за тяхното професионално израстване. За нас е важно всеки да се чувства подсигурен с всичко необходимо, за да развива експертизата си ежедневно.

    Оценяване на представянето, поддържане на активна обратна връзка от страна на мениджмънта към служителите, поддържане на ефективна вътрешна комуникация са част от ежедневните ни задачи. Сплотяване на екипите, организиране на събития в работно и извънработно време, получаване на активна обратна връзка от страна на служителите са установените вътрешни практики.

    Непрестанно развиваме и пакета със социални придобивки, от които могат да се възползват служителите ни. Вярвам, че всеки един работодател трябва да е отговорен и да се адаптира бързо към обстановката на пазара на труда, за да може да бъде конкурентен в политиките и вътрешните си практики, насочени към служителите.

    Старанието на WINBET е дългосрочно утвърждаване на тези и много други практики, създаващи предпоставка за дългосрочно развитие и усещане за сигурност в служителите ни.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Предизвикателствата в работата ми са част от работното ми ежедневие, но съм щастлива от този факт. Именно те са двигател на прогреса, от трудностите, с които се сблъскваме, се раждат нови идеи с голям потенциал.

    Може би най-голямото предизвикателство за мен е динамиката в работата и работата с толкова много хора. Но именно това са и част от нещата, които най-много харесвам. Често приоритетите се сменят толкова динамично, че е нужно светкавично пренастройване от една вълна на друга. Но именно тази динамика предлага една палитра от предизвикателства, които наистина биха ми липсвали, ако не са част от ежедневната ми работа.

    Ролята на „Човешките ресурси“ в една организация е от съществено значение, защото подкрепя както бизнеса, така и служителите. Да работиш с хора невинаги е най-лесната задача, но се чувствам истински удовлетворена, когато виждам резултат от работата си, особено получавайки обратна връзка от служителите. Да се намери балансирана среда, в която идеите да бъдат чути и реализирани по най-ефективния начин и за двете страни, е това, което ме води в професионалното ми ежедневие.

    Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате и какви качества цените в тях?
    За мен е важно хората, които работят в екипа ми, да споделят ценностите на компанията и да горят в работата си. Да имат разбиране, че те са в ролята на доверения партньор, от когото бизнесът и служителите имат нужда.

    Важно е да създадеш среда, в която служителите да бъдат мотивирани и да имат желание да идват на работа. Предпоставките за това са много – активна и ефективна комуникация, ясно целеполагане, постижими резултати, създаване на предпоставки за развитие на качества и умения. Разбира се, натрупаният опит е много важен, но вярвам, че всеки има нужда от шанс, за да го добие. Много харесвам идеята да създадеш предпоставки за развитие на млади и талантливи хора, които правят първи стъпки в кариерното си развитие.

    С какво не бихте направили компромис?
    Не бих направила компромис с непрофесионалното и несериозно отношение. Вярвам, че в лицето на екип „Човешки ресурси“ всеки в или извън компанията вижда партньор и това трябва да бъде затвърждавано ежедневно. Когато си на подобна позиция, на която трябва да поддържаш ефективна ежедневна комуникация с големи групи от хора, трябва да се придържаш и към конкретни професионални стандарти. Но тези стандарти са еднакво валидни както за отношенията вътре в компанията, така и навън. В ежедневната си работа се сблъскваме с активна комуникация с много кандидати и партньори на бизнеса. За мен водещи са професионализмът, наличието на открит диалог и ефективни действия за решаване на затруднения.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    На първо място успешният мениджър трябва да е лидер! Трябва да работи както за постигане на заложените резултати, така и в посока на развитие на екипа си. Това е основополагащото. Без да създадеш работещ екип от мотивирани и ефективни хора, не можеш да постигаш и заложени резултати. Наясно съм, че в динамиката на работното ежедневие, често приоритетите са ориентирани към резултатите, но никога не трябва да се губи и фокусът към хората. Трябва да бъдеш гъвкав, да се адаптираш лесно към промените, защото в повечето ситуации факторите на обкръжаващата среда не могат да бъдат променени. Може би това беше и един от огромните плюсове на пандемията – тя фокусира вниманието върху мениджърите лидери, които показаха нагледно как работят добрите практики, адаптираха се светкавично към новата обстановка и не позволиха ситуацията да повлияе на ефективността на екипите и процесите, които управляват.

    И не на последно място – да бъде достъпен. Тези години на изолация засилиха още по-силно една от най-големите потребности у човека – да комуникира и да бъде изслушан и разбран. Добрият лидер винаги създава предпоставки за активна и ефективна комуникация. Това е и основополагащото при изграждането на добър и сработен екип, който постига резултати.

    За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    Активната почивка е толкова важна, защото тя е източникът ми на вдъхновение и презареждане. За мен прекараното време със семейството ми е най-ценното. Имам 6-годишен син, с когото обожавам да прекарвам всяка свободна минута. Има толкова много неща, които можем да научим от децата и на моменти се питам аз ли уча него, или той мен.

    Много активен човек съм – спортувам, пътувам, почти винаги съм в движение. Последните години намерих нова страст, бягането, и все по-често ѝ се посвещавам. Участвайки в различни спортни събития, комбинирам успешно спорта и пътуванията, което е чудесно и ползотворно прекарано време.

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Частично дадох отговор на този въпрос с предишния. Най-голямата ми муза е моят син. Обичам общуването с него, защото децата имат силата да дават много различна гледна точка, която винаги е повод за допълнителен размисъл. Енергията, с която ме дарява, е моето истинско вдъхновение.

    Обичам да слушам музика, да се разхождам сред природата. Вярвам, че точно тези моменти, в които човек се чувства откъснат от реалността, са моментите, в които се зарежда и вдъхновява най-активно.

    От позиция на днешния си опит, бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Вярвам, че всяко нещо се случва с определена цел. Не мисля, че има нещо, което бих искала да променя или нещо, за което съжалявам. Когато човек е мотивиран и с желание да се развива, когато обича това, което прави, няма невъзможни неща. Най-важното е да проявиш търпение и разбиране, че ако нещо не се случва, когато го очакваш, то е, защото не му е дошло времето или защото нещо по-добро предстои.

    Единственият съвет, който бих си позволила да дам, е да не се прибързва с нищо. Нужно е търпение и осъзнаване, че всяка малка крачка днес е част от големия път, който предстои да бъде изминат. Няма загубено време, няма пропуснати възможности, има само натрупан опит, който ще е полезен в някакъв следващ момент.

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    Изключително съм щастлива, тъй като последните две години от началото на пандемията Covid-19 бяха предпоставка за един нов тласък на HR функцията в организациите. Бизнесът осъзна колко доверен партньор има в лицето на „Човешки ресурси“. Сигурна съм, че няма колега, който да каже, че предизвикателствата, през които преминахме, са очаквани и предвидими, а проблемите бяха лесни за решаване. Но съм сигурна, че всички са на мнение, че усещането и разбирането на бизнеса и организациите се промени и това е двигателят на промените, които ни очакват занапред.

    На мнение съм, че HR функцията ще претърпи много и значителни трансформации през следващите години. Промяната на пазара на труда в направление на подбора е значителна. Навлизането на социалните мрежи и дигитализацията неминуемо ще окажат своето влияние върху процесите, свързани с намирането на най-добрите и квалифицирани кадри. Вниманието все повече ще се фокусира върху служителите, тяхното развитие и задържане. Социалните придобивки търпят значителни трансформации и всяка компания търси все по-атрактивни начини за мотивиране на служителите си. Хибридният режим на работа, възможностите за отдалечена заетост, въвеждане на 4- дневна работна седмица са част от стимулите, към които ще бъде насочен фокусът през следващите години.

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

    HR Лидерите на България: Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
    HR Лидерите на България: Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
    HR Лидерите на България: Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    HR Лидерите на България: Ива Николова, „Анакатек“
    HR Лидерите на България: Атанаска Николова, „Бошнаков“
    HR Лидерите на България: Даниела Йорданова, VIVACOM
    HR Лидерите на България: Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    HR Лидерите на България: Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    HR Лидерите на България: Надя Михова, EY Bulgaria
    HR Лидерите на България: Радослава Кроснева, ДСК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 53 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк