петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7170 прочитания

    Women in IT: Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито

    Вярвам, че ако си мотивирана и имаш желание за развитие, предизвикателствата се превръщат единствено в стъпки към самоусъвършенстване и успех, казва Валентина
    03 юни 2022, 10:59 a+ a- a

    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer в Блубито.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Средното ми образование, което получих в Софийската математическа гимназия и Американския колеж, ми даде безценни знания и умения, които са много добра основа за сегашното ми професионално развитие.

    Завърших висшето си образование в Единбургския университет, специалност „Архитектура“, където системата на обучение едновременно дава възможност за по-голяма свобода, но и изисква пълна самостоятелност при търсенето, усвояването и представянето на материала, което изгради у мен умението да се справям с всякакви предизвикателства.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи ви спечели?
    Въпреки че взех решението да се насоча към ИТ сферата напълно самостоятелно, вярвам, че всеки един мой преподавател, който е развивал интереса ми в областите на математиката и лингвистиката, е допринесъл за усъвършенстването на логическите ми способности, които бяха ключови в определянето на ИТ сферата като най-добрата за моето професионално развитие.

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше свързана с моята специалност „Архитектура“. Работих 7 месеца като архитектурен асистент в Strabag, една от най-големите строителни фирми във Виена, натрупвайки компетентност и опит в професионална среда. Разностранността и многообразието на архитектурната професия спомогнаха за развитието на специфичен начин на мислене, който позволява едновременно обхващане на цялото и фокусиране върху детайла.

    Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Развитието ми в областта на програмирането започна преди повече от година, когато реших да се върна окончателно в България и да се преориентирам в професионално отношение. Записах курсове по web development в „Софтуни“, а официалният ми път в ИТ сферата настъпи преди 6 месеца, когато бях назначена на позицията Junior Frontend developer в „Блубито“.

    Началото беше изпълнено с множество предизвикателства, с разучаване на нови технологии, които се използват в проектите, в които участвам, и всяка нова преодоляна трудност ми вдъхваше кураж и допълнителна мотивация, които ми помогнаха да се развия изключително бързо и смело да мога да заключа, че чувствам програмирането за мое призвание. Избрах „Блубито“, защото предлага едни от най-добрите възможности за млади хора като мен, които искат да натрупат професионална експертиза в България, работейки обаче в международна компания с немскоговорещи и голям брой вътрешни програми за развитие на личностни и професионални качества.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента ролята ми в „Блубито“ е на Frontend developer, като основно участвам в разработката на софтуер за агилен Project Management (runScrum), както и допълнителни приложения за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM) и човешки ресурси (HR). Като Frontend developer основната ми роля се състои в създаването, оформлението, навигацията, функционалността и поддържането на потребителската част на гореспоменатите уеб приложения. Харесва ми  да работя в среда, където „гъвкавите методи“ ни позволяват голяма самостоятелност и гъвкавост при иновирането на различни функционалности. 

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Разнообразието в работния процес е един от най-стимулиращите фактори в работата ми. Радвам се, че всеки ден успявам да разширя и надградя знанията си чрез имплементиране на нови функционалности, преработване на логически връзки или разрешаване на различни проблеми. Това ми дава увереност и ми помага да развивам мисленето, въображението и способността си да откривам нови подходи. Имам страхотни ментори в лицето на някои от по-старшите кадри, които ми помагат във всяко едно предизвикателство. Вярвам, че менторите играят важна роля в началото на професионалния ни път и не само. Благодарна съм, че в „Блубито“ срещнах такива хора, които наистина мога да определя като „моята следваща стъпка“,

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    Хората, от които се уча и които допринасят за моето усъвършенстване, са по-опитните ми колеги, които са винаги насреща да споделят своите знания или да обменят идеи. Един от най-важните ментори за мен през последните 6 месеца, който имаше най-голямо влияние върху моето развитие, е Ванеса Димитрова – Senior Sharepoint & Frontend developer и Team Lead на нашия екип.

    Валентина и Ванеса. Снимка: Блубито

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Вярвам, че ако си мотивирана и имаш желание за развитие, предизвикателствата се превръщат единствено в стъпки към самоусъвършенстване и успех.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Изключително съм щастлива, че освен изграждането на приятелски взаимоотношения с колегите атмосферата на задружност в „Блубито“ ни кара да се чувстваме като част от едно голямо „Блу-семейство“, в което всички си помагаме.   

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Едно от клишетата, които съм чувала, е, че повечето жени работят като Frontend developer-и, което с радост установих, че е далеч от реалността, запознавайки се с много от моите колежки в „Блубито“, които заемат разнообразни позиции във фирмата.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    В свободното си време често се наслаждавам на разходки в парка или преходи в планината, както и на огромни количества чай в компанията на близък приятел или добра книга. Посещението на театрални и балетни постановки и различни културни събития са също изключително удоволствие за мен. Обичам да плувам, да играя тенис и да карам ски, както и епизодично да се посвещавам на новооткритата ми страст към пианото.

    Снимка: Блубито

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Бих им препоръчала да изберат ИТ сферата, защото тя е предизвикателство, което провокира всеки, който обича да търси, да осмисля, да създава и да развива своето мислене и въображение. Да намерят компания като „Блубито“, която ще им даде възможност да покажат на какво са способни, ще ги оцени и ще надгради тяхната професионална експертиза. 

    Вижте по какви проекти работи Блубито 

     
     
    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech BulgariaТеменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове