сряда, 17 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11160 прочитания

  Това ще се професиите на бъдещето според световноизвестния футурист Крисчън Кром

  Кой ще спечели и кой ще загуби най-много от технологичните промени - един от най-търсените глобални лектори футуристи пред Economy.bg
  31 май 2022, 15:22 a+ a- a

  Световноизвестният футурист Крисчън Кром ще е специален гост на международната конференция SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT, която ще се проведе на 3 юни в София. Форумът се организира от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) , Българската стартъп асоциация (BESCO) и Софийска община в партньорство с InvestSofia. Кром е опитен технологичен предприемач, фокусиращ се върху експоненциални технологии и подривни иновации. Автор е на бестселъра Humanification – Go Digital, Stay Human. В книгата той започва с невероятната лична история за намиране на лек за дъщеря си с терминална диагноза (бел. ред.: вече напълно излекувана) и достига до седемте мощни сили на иновациите, които променят света, такъв, какъвто го познаваме. Крисчън Кром е един от най-търсените глобални лектори футуристи, изнасял речи пред стотици хиляди предприемачи, бизнес лидери и политици за радикалното въздействие на подривните технологии върху хората и организациите. През последните години е презентирал пред повече от 250 водещи световни организации на пет континента, в 36 различни страни и пред повече от 500 000 души.

  Дни преди конференцията разговаряме с Крисчън Кром за промените, които предстоят, как да се адаптираме към тях, кои ще са професиите на бъдещето, кой ще спечели и кой ще загуби от технологичната трансформация.

  Крисчън, новината, че дъщеря Ви е неизлечимо болна, Ви води до важни открития. Какво научихте в процеса на търсене на лек за нея? И как това се отрази на пътя Ви в момента?
  Започнах пътуването си като футурист, когато дъщеря ми беше диагностицирана с неизлечимо заболяване. В търсене на лек открих, че обществото ни функционира почти по същия начин като малките клетки, изграждащи телата ни. Ние непрекъснато еволюираме и се развиваме, и ключът към изграждане на регенеративно бъдеще е да използваме технологиите, за да свързваме хората, а не да ги разделяме. Болестта на дъщеря ми се отрази на пътя ми, тъй като ме направи по-решен от всякога да намеря начини да излекувам света ни и да създам по-светло бъдеще за всички нас.

  Disrupt or die (Трансформирай или се подготви за край) – това ли е точната рецепта за иновации за всеки бизнес? А и за отделния човек?
  Това не е ера на промяна, а по-скоро промяна от една ера към друга. Смятам, че много организации ще се нуждаят от пълна трансформация, за да оцелеят през следващите 5 до 10 години. Освен това хората трябва да се променят по фундаментален начин, защото много твърди умения (като повтарящи се дейности) ще бъдат дигитализирани и автоматизирани в резултат на технологичния прогрес. Работните места, които ще останат, ще изискват адаптивност, креативност и емоционална интелигентност.

  И така, моята рецепта за успех е:
  1. Бъдете отворени за промяна!
  2. Прегърнете хаоса!
  3. Иновирайте или се подгответе за край!
  4. Не се страхувайте да се провалите!
  5. Учете се от грешките си!
  6. Не спирайте да учите!
  7. Бъдете адаптивни!
  8. Бъдете креативни!
  9. Бъдете емоционално интелигентни!

  Предричате, че до 10 години бизнес трансформацията ще е 100 пъти по-голяма, отколкото е в момента. Коя ще е движещата сила зад тази промяна?
  Основната движеща сила ще бъде децентрализацията. Иновации ще се случват буквално на всеки ъгъл заради достъпните технологии. Студент в гараж ще може да постигне същото като цял екип в корпоративна организация. Интегрирането на хора, машини, данни и алгоритми ще доведе до експоненциално увеличаване на иновациите и пробивните технологии.
  Вторият двигател е изкуственият интелект, който ще става все по-усъвършенстван и ще може да върши все повече задачи, които преди са били изпълнявани от хората. Това ще доведе до още повече иновации.
  В обобщение, основните двигатели на промяната през следващите 10 години ще бъдат децентрализацията и изкуственият интелект. Тези две сили ще взаимодействат помежду си, за да създадат експоненциален ръст на скоростта на иновациите и трансформациите.

  Казвате, че светът на работата ще се промени до неузнаваемост. Кой ще загуби и кой ще спечели най-много от предстоящите промени?
  Твърдите умения представляват около 78% от днешната икономика. Много от тях обаче могат да бъдат дигитализирани и автоматизирани, излагайки на риск доста работни места. Това технологично развитие ще подтикне хората към дейности, изискващи по-меки умения.
  Смятам, че хората, които ще загубят най-много, са тези, които трудно се адаптират към промяната. От друга страна, ще спечелят най-много тези, които се чувстват комфортно с промяната и приемат хаоса.

  Предполагате, че ще бъдат създадени повече работни места, отколкото ще бъдат унищожени. Какви ще са професиите на бъдещето?
  Професиите на бъдещето ще изискват адаптивност, креативност и емоционална интелигентност. Много от тях ще бъдат в областта на човешките отношения като консултиране, коучинг и преподаване. Ще има нужда и от повече работни места, които включват грижа за околната среда и грижа един за друг. И така, основните видове професии, които ще бъдат генерирани, са тези, които изискват по-скоро човешки, а не технически умения.

  Какво могат да направят хората, така че да останат релевантни в постоянно променящата се среда?
  Няколко са нещата, които хората могат да направят, за да са сигурни, че ще останат релевантни. Първо, важно е никога да не спират да учат. От значение е и да бъдат адаптивни и отворени за промяна. Друг фактор е да бъдат креативни.

  Кои ще са най-търсените и ценени умения в бъдеще?
  Най-търсените умения ще бъдат тези, които включват високо ниво на емоционална интелигентност, креативност, гъвкавост, коучинг, консултиране, преподаване, етика и емоции.

  Казвате, че бъдещето на интелигентността е хибрид между човешкия и машинния интелект. Ще се конкурираме ли с машините за работните места на бъдещето? Ще станем ли излишни в определен момент?
  Не, няма да се конкурираме с машините за работните места на бъдещето. Вместо това ще работим рамо до рамо с тях. В резултат на това партньорство ще станем по-ефективни и продуктивни. Освен това ще бъдат създадени нови професии, които изискват човешко отношение. Така че, макар някои работни места да могат да бъдат заети от машини, много повече ще бъдат създадени. Няма да станем излишни. Вместо това ще еволюираме към хибрид от човешки и машинен интелект.

  Предполагате също, че само 8-9 години ни делят до появата на следващата вълна изкуствен интелект. Какви промени ще донесе тя за бизнеса и работещите хора?
  Следващата вълна на AI ще доведе до експоненциално увеличение на скоростта на иновациите и трансформацията. Това означава, че компаниите и служителите трябва да бъдат подготвени за промяна. Те трябва да бъдат адаптивни и отворени за нови начини за действие. Освен това те трябва да бъдат креативни и да приемат хаоса.

  Трябва ли AI да бъде регулиран? ЕС вече работи в посока приемане на нови правила.
  Да, изкуственият интелект трябва да бъде регулиран. Причината за това е, че AI има потенциал да причини много вреди, ако не се използва отговорно. Освен това изкуственият интелект може да се използва за експлоатиране и манипулиране на хора. Затова е важно да има правила, които гарантират, че AI се използва етично и в полза на човечеството.
  Предложените от ЕС правила са стъпка в правилната посока, но трябва да се направи повече, за да се гарантира, че ИИ се използва отговорно.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  1350 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 229 633
  преди 1 ден
  На децата в Лондон ще бъдат предложени допълнителни ваксини срещу полиомиелит
  Вирусът е открит в отпадните води на града, както и в тези на Ню Йорк
  преди 1 ден
  Sofia Angels Ventures с инвестиция в Digistain с технология за борба с рака
  Това е четвъртата инвестиция на българския фонд
  преди 1 ден
  Годишната инфлация през юли е 17,3%
  От началото на годината инфлацията е 11,3%, показват данните на НСИ
  преди 1 ден
  София е домакин на FinX
  Най-голямото събитие у нас за инвестиции и иновативни финансови технологии ще се проведе в SoftUni
  преди 1 ден
  SeedBlink с офис в България придобива Symbid
   Двете платформи са допринесли с над 110 млн. евро инвестиции в 250 стартиращи предприятия
  преди 1 ден
  Германия отбелязва 75% ръст на пътуващите с влак на къси разстояния
  От части това се дължи на въведения евтин билет от €9 месечно