петък, 19 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1183 прочитания

  Intellias: През 2023 г. планираме от 150 до 200 души да работят в българския офис

  Виталий Седлер, главен изпълнителен директор и съосновател на Intellias, разказва защо компанията избра София за новия си офис и какви са плановете за бъдещето
  30 май 2022, 11:33 a+ a- a

  Виталий Седлер е съосновател и главен изпълнителен директор на Intellias, компания за софтуерно инженерство, класирана сред 5-те най-бързоразвиващи се големи ИТ фирми в Украйна. Intellias предоставя услуги в световен мащаб за широк спектър от бизнеси: от стартиращи фирми до компании от Fortune 500. Виталий е един от пионерите на технологичната индустрия в Украйна още от средата на 90-те години. Той активно допринася за местната общност: инвестира в инфраструктурни проекти, съвместно организира събития в индустрията и подкрепя образователни и културни проекти в родния си град Лвов. Под ръководството на г-н Седлер Intellias се превърна в една от най-големите ИТ компании в Украйна, най-добрият ИТ работодател в Украйна, представена в 2021 The Best of the Global Outsourcing 100 List от IAOP и призната от GSA UK Awards.

  Economy.bg се свърза с г-н Седлер, за да разкаже повече за компанията, защо избра София за новия си офис и как планира бъдещето.

  Защо избрахте България за новия си офис?
  Глобализацията на бизнеса е част от стратегията за развитие на Intellias. Войната в Украйна значително ускори нашите планове за растеж. Това, което сме планирали 2 години предварително, сега ще бъде реализирано за 6 – 9 месеца. Имайки предвид тези промени, ние приоритизирахме следващите места за нашите центрове за развитие. Открихме нови офиси в България, Хърватия и трите града на Полша. Повече офиси ще има в Португалия, Испания и дори в по-далечни региони, включително Колумбия. Имаме предвид и пазара на Югоизточна Азия.
  Откриването на новия офис в България е важна стъпка по пътя на Intellias за навлизане на нови европейски пазари. Това е и шанс за създаване на мощна ИТ общност, където специалистите ще могат да споделят знания и да се развиват професионално. В момента София е голям ИТ център с над 600 ИТ компании в него.
  При избора на държавите за нови офиси на Intellias, ние взехме предвид нивото на развитие на ИТ общността, броя на инженерите, комфорта на работа и живот и благоприятната бизнес среда. Българският пазар е изпълнил тези изисквания. Имайки добре развита ИТ индустрия, износът на ИТ продукти съставлява 8% от българския БВП. Освен това някои от нашите инженери имат желание да се преместят в България.
  Има и доста потенциални клиенти за нас в България, тъй като там работят много компании от региона DACH (Германия, Австрия и Швейцария), Великобритания и други западноевропейски страни.
  Откривайки нов офис в София, ние подпомагаме развитието на нашия бизнес извън Украйна.

  Какви са специфичните задачи за българския офис?
  В България Intellias ще продължи да развива експертиза в стратегическата област, включително автомобилната. В партньорство с автомобилните гиганти Intellias създава най-добрите решения за навигация и автономно шофиране и кани български експерти да се присъединят към екипа. Компанията също така си сътрудничи с други лидери в индустрията, работещи в сферата на телекомуникациите, финтех, транспорта и мобилността. Софтуерните инженери на Intellias работят с иновативни технологии, включително тези, свързани с IoT, изкуствен интелект, Data Science, облачни технологии, DevOps и Big Data.

  Планирате ли менторски и/ или стажантски програми?
  Планираме да си партнираме с българските университети, за да подпомогнем развитието на екосистемата на местните таланти и да помогнем на младите специалисти да намерят първата си работа.
  Наред с откриването на офиса ще стартираме и образователни програми за българския ни екип. Например в момента Intellias предлага технически програми, включително учебни лагери, менторски програми, програми за повишаване на инженерните умения, училища за архитекти и програми за ускорено обучение. Имаме също така програма за лидерство, включваща курса за водене на екип, образователни програми за директори и координатори на доставките и персонализирани програми за меки умения за определени отдели.
  През 2021 г. стартирахме образователния център IntelliStart, който се състои от практическо ИТ училище и учебни лагери. Практическото ИТ училище е създадено за ученици и студенти в технологични специалности и хора, които изучават ИТ самостоятелно. Специалистите на Intellias им помагат да придобият практически знания във Frontend, GO, Java, .NET, DevOps и други популярни ИТ специалности. Лагерите за обучение са предназначени за хора, които вече имат практически опит в работата. В учебните лагери участниците могат да учат и работят по подобни проекти под ръководството на специалистите на Intellias.
  Освен това имаме безплатни ИТ уебинари за начинаещи.

  Колко голям е екипът сега?
  В момента в България работят 11 специалисти от Intellias. След отварянето на офиса този брой ще нараства бързо. Планираме да наемем местни специалисти и да преместим украински инженери, които ще се присъединят към голямото семейство Intellias, което сега наброява повече от 2500 души.

  Кога точно смятате да отворите офиса или вече е отворен? В коя част на столицата?
  Новият развоен център в България ще бъде открит в началото на лятото. Нашият офис ще се намира в столицата на страната София. В момента обмисляме няколко варианта за местоположение. Бъдещият офис ще отговаря на стандартите за интелигентен комфорт на компанията.

  Как оценявате ИТ таланта в България?
  Българската ИТ индустрия има значителен потенциал за растеж. Според годишния индустриален доклад на AIBEST, ИТ секторът на страната е имал общо 77 000 служители на пълен работен ден през 2020 г. До 2024 г. се очаква този брой да надхвърли 112 000. Освен това всяка година повече от 6500 завършили технически специалисти се присъединяват към пазара на таланти. По-голямата част от ИТ специалистите в България – около 90% – живеят и работят в София, където планираме да отворим новия си офис.

  Какви са плановете Ви за растеж в България?
  Планираме да наемем поне 40 ИТ специалисти – Java, .NET и други разработчици, DevOps и AQA инженери – до края на 2022 г. В най-добрия случай очакваме да наемем до 80 специалисти до края на годината. Имаме още по-амбициозни планове за 2023 г. – от 150 до 200 души да работят в българския офис. 10% от екипа ще бъде съставен от младши специалисти, 40% – от средни специалисти и 50% – от старши специалисти.
  Каним инженери да се присъединят към нашия екип. Сега имаме няколко свободни позиции, включително старши .NET уеб разработчик, старши инженер – Typescript/Node.JS, Mid/Strong Mid.NET уеб разработчик, старши Backend Golang инженер и др.
  В случай на успешен старт в София не изключваме възможността за откриване на центрове за развитие в други градове.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  преди 8 часа
  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
  Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
  преди 10 часа
  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  преди 12 часа
  Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
  Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове