четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7746 прочитания

    Какво е да работиш в Grafixoft?

    Какви възможности за кариера предлага българската софтуерна компания и какво я прави предпочитан работодател - пред Economy.bg разказва Мария Пенчева, мениджър „Бизнес развитие“
    12 октомври 2021, 16:44 a+ a- a

    Мария Пенчева е мениджър „Бизнес развитие“ в българската софтуерна компания Grafixoft. Завършва магистърска степен по финанси в Швеция, но след завръщането си в България избира друг път за своята кариера, а именно в сферата на бизнес развитието на динамичната IT среда. Основен фокус в работата й са клиентите, пазарите и новите възможности. Започва кариера си в Grafixoft преди седем години и е единственият член в мениджмънта на компанията, който не се занимава с програмиране. Засега...

    Grafixoft е изцяло българска софтуерна компания, създадена през 1998 година в град Габрово от приятели с общи принципи и разбирания в работата. Те са базирани на честност, отговорност, качествено изпълнение и стремеж за надхвърляне на очакванията на отсрещната страна. „Това разбиране ги обединява и до днес и е основна ценност за всички работещи в компанията“, казва Мария Пенчева, мениджър „Бизнес развитие“ в Grafixoft.

    Пред Economy.bg Мария разказва какви възможности за кариерно развитие предлага компанията, какво я прави предпочитан работодател и какви професионалисти стоят зад нейния успех.

    Име: Grafixoft
    Сфера на дейност: Разработка и внедряване на софтуерни системи и решения
    В България е от: 1998
    Брой служители глобално: 90
    Брой служители в България: 90
    Офиси в България: град София, ул. Йерусалим №6
    Основни продукти/марки: Grafixoft
    Клиенти/Пазари: Канада, Швейцария, Англия, Австрия,

    С какво се занимава компанията – кои са основните продукти, услуги?
    В Grafixoft разработваме висококачествени, комплексни софтуерни решения за компании в различни индустрии. Благодарение на високата експертност на нашите служители покриваме целия цикъл на софтуерната разработка. Работим по проекти, за които получаваме само първоначалната идея на клиента и заедно достигаме до цялостното решение, както и по такива, за които сме имали пълните и конкретни изисквания. 

    Покриваме от първоначалните стъпки по проучване и изследване през съществената разработка, тестването, доставянето и поддръжката на готовия софтуерен продукт. 

    Други сфери на дейност на нашата компания са ITSM консултациите – помагаме на нашите клиенти да преобразят и модернизират бизнеса си чрез разработка и внедряване на ITIL базирани системи. Предлагаме и софтуерното тестване както като част от цикъла на разработка, така и като самостоятелна услуга.

    Кои са основните пазари и клиенти на компанията?
    През годините сме работили за различни клиенти и проекти в много държави. В момента нашите клиенти са базирани основно в Англия, Канада, Австрия и Швейцария. Като модел на работа харесваме и се стремим към дългосрочно партньорство и се радваме, че успяваме да го срещнем в лицето на нашите клиенти. Един от първите клиенти на компанията към настоящия момент е  и нашето най-дългосрочно партньорство, вече над двадесет години.    

    Къде има офиси компанията по света? Колко офиса има в България?
    Grafixoft има офис в София, това е централният офис на компанията. В момента компанията инвестира в две офис сгради в Габрово, така че съвсем скоро предстои и откриване на офис там. 

    Колко и какви специалисти работят в компанията?
    Както разказах в началото, компанията стартира с екип от трима души. Към днешна дата хората, работещи в компанията, са над 80 софтуерни специалисти, в това число софтуерни инженери, QA специалисти, софтуерни архитекти и консултанти. 

    Какви хора най-често търси компанията - с какъв опит, познания, умения, технологии?
    Ядрото на нашия екип са хора с над десет и повече години стаж в компанията, попили ценностите й и готови да споделят своя опит и познания в проектите и процесите. Поради динамичността на пазарите и разнообразието на клиентите почти постоянно търсим хора, с които да разширяваме и обогатяваме нашите екипи. Щастливи сме, когато при нас започват както млади специалисти с малък практически опит, така и старши такива, които от първия си ден допринасят със своите познания. Най-важно за нас е да намерим допирни точки между колегите на база разбирания и ценности. Когато това е налице и има желание и от двете страни, останалото се случва с времето. 

    Компанията отворена ли е за хора с малък опит и старт на кариерата? Има ли стажантски програми?
    Разбира се. Имаме много примери измежду служителите, които са започнали при нас като стажанти и не са притежавали никакъв професионален опит. Практиката показва, че този модел на изграждане и развиване на кадри е изключително успешен за нас. Отворени сме да инвестираме време и ресурси в професионалното развитие на стажанти и бъдещи наши служители. 

    Кои са основните технологии, които се използват в компанията?
    Технологиите никога не са константа, тъй като те са средство за създаване на софтуерно решение. Стремим се да не изоставаме от тенденциите в сферата и да развиваме опита и познанията на колегите ни в разнообразни технологии. Основни такива при нас са .Net,  JavaScript, React, Angular, C++, PHP, Microsoft SQL Server, Oracle и прилежащите подтехнологии, библиотеки и платформи.

    Как се въвеждат новите служители в компанията?
    Всеки нов служител в Grafixoft преминава през етап на представяне, запознаване с колегите и въвеждащи обучения. Стремим се първите дни да бъдат максимално леки и ненапрягащи. До голяма степен помощ за това оказва менторската ни програма. Всеки нов колега има предварително определени хора, които да му помагат в интеграцията и социализацията в екипа, в който започва работа. „Другарчето“ е винаги насреща, когато става въпрос за специфики в съответния проект, оперативни процеси, порядки в офиса или за почивка и кафе. Менторът обикновено е човек с повече стаж в компанията и опит в проекта, който пък спомага за по-лесното навлизане на новия служител в същинската работа.  

    Какви са възможностите за кариерно развитие и какви обучения предлага компанията? 
    Вярваме, че кариерното развитие на всеки човек зависи първо от него самия, желанието му да се развива и учи, мотивацията му да се подобрява и готовността му да приема обратна връзка. Вслушваме се в желанията и интересите на служителите ни и се опитваме максимално да отговорим на тях, намирайки подходящи проекти, върху които да работят. Стремим се да насърчаваме хората да се развиват и да бъдат проактивни в следването на желаното им кариерно развитие.

    Какви придобивки предоставя компанията и какво я прави предпочитан работодател?
    Идеалните за нас служители не избират компанията, в която работят, по допълнителните придобивки. Предпочитан работодател сме заради неформалната, честна и директна комуникация, заради желанието ни да създаваме дълготрайни партньорства, не само с клиентите, но и с хората в компанията и заради запазването на  изградената култура и ценностна система в един иначе циничен корпоративен свят.

    Като допълнителни придобивки предоставяме на нашите колеги програма за допълнителни дни отпуск, базирана на стажа във фирмата, гъвкаво работно време, партита и тиймбилдинги, собствен фитнес за служителите на компанията, участия в спортни турнири, бонуси при нов член на семейството, различни сертификационни курсове, вътрешнофирмени обучения, плодове и безалкохолни напитки в офиса, както и happy hour всеки петък. Много от най-важните „придобивки“ обаче няма как да бъдат споделени и разбрани от външни за компанията хора, защото са свързани с индивидуалността на всеки един служител. :)

    Какво не знаят хората за компанията, а е важно да знаят според Вас?
    Иска ни се да станем по-разпознаваеми не с придобивките, които предлагаме и не със заплатите, които служителите ни получават, а с това, че тук човек може да работи с изключителни специалисти върху сложни инженерни проблеми и тяхното разрешаване. Харесваме честните и директни взаимоотношения както в служебната комуникация, така и в останалата част от общуването ни като приятели. Grafixoft е място, в което се създават дългосрочни отношения и сме отворени за всеки, който споделя нашите разбирания. Ще завърша с една перифразирана известна мисъл на Махатма Ганди – стремим се да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ГРАФИКСОФТ ООД в JOBS.bg тук

     ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Какво е да работиш в Appolica?
    Какво е да работиш в Resolute Software?
    Какво е да работиш в M2M Services?
    Какво е да работиш в i:Fao an Amadeus company?
    Какво е да работиш в Cognyte Bulgaria?
    Какво е да работиш в Hewlett Packard Enterprise?
    Какво е да работиш в Melon?
    Какво е да работиш в Gameloft Sofia?
    Какво е да работиш в Hypoport Sofia?
    Какво е да работиш в Delta Source? 
    Какво е да работиш в AtScale Bulgaria?
    Какво е да работиш в Лидл България?
    Какво е да работиш в МенторМейт?
    Какво е да работиш в Proxiad?
    Какво е да работиш в Endava?
    Какво е да работиш в Адастра България?
    Какво е да работиш в Coherent Solutions Bulgaria?
    Какво е да работиш във Fadata?
    Какво е да работиш в Walltopia?
    Какво е да работиш във Fourth България?
    Какво е да работиш в TELUS International Europe?
    Какво е да работиш в DataArt?
    Какво е да работиш в Schwarz IT България?
    Какво е да работиш в Anakatech?
    Какво е да работиш в A1 България?
    Какво е да работиш в Cargotec?
    Какво е да работиш в Kaufland България?
    Какво е да работиш в Кока-Кола ХБК България?
    Какво е да работиш в Paysafe?
    Какво е да работиш в Карлсберг България?
    Какво е да работиш в Melexis България?

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 51 минути
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 2 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 2 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 19 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 19 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място