петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4888 прочитания

    Как ще изглежда професията програмист след 10 години?

    Вижте прогнозите на ИТ професионалисти от водещи технологични компании в България
    09 септември 2021, 10:09 a+ a- a

    Как ще изглежда професията програмист след 10 години?  Все така перспективно ли ще е да си програмист, или напротив? Има ли риск професията да изчезне и да бъде заменена от машини? Какво ще трябва да умее и да прави един програмист след 10 години? 

    Зададохме тези въпроси на ИТ професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. Вижте какви прогнози споделиха пред Economy.bg.

    Станислав Ботев, директор Automotive Solutions в „Мусала Софт“

    В момента има глад за програмисти и тенденция е този недостиг да расте.  Ще има все по-голяма нужда от хора в нашата професионална сфера, защото дигитализацията, за която говорим, ще продължава да се увеличава в ежедневните ни дейности. Ще дам пример с нещо, което ни е много познато и се промени до неузнаваемост – електрическите ключове за лампите вкъщи. От напълно механични, изискващи макар и незначително усилие, вече се превръщат в автоматизирани устройства, поддържащи безжична комуникация и които можем да активираме дори и да не сме в жилището си. Нещо повече – те могат да се включват и изключват автономно, базирани на фактори от околната среда като наличието на слънчева светлина или звук например. Тази система от сензори и устройства може да бъде изградена по такъв начин, че да се самообучава и така да направи разходите ни за електричество оптимални. Все повече нови джаджи излизат, а и ще продължат да излизат на пазара. Всички те изискват намесата на софтуерен инженер преди да бъдат пуснати за употреба. Много не толкова „умни“ устройства започнаха да се модернизират. Точно поради тази причина не мисля, че програмистът е изчезващ вид. 

    Въпреки че програмистите правим така, че машините да стават все по-умни и да улесняват професионалните ни задължения (включително и нашите), не мисля, че ще има машина, която да замени човека и програмиста изцяло.  Да му помага – да, но не и да го замени. Сигурен съм, защото тази машина ще бъде програмирана от програмист, а ние винаги оставяме по някой бъг (нещо за дооправяне), за да има върху какво да работим :). Със сигурност очаквам нивото на абстракция да продължи да се променя и хората в ИТ бранша да стават все по-гъвкави и изобретателни.

    Красимир Атанасов, Senior Vice President, Technology Labs, DIGITALL (до скоро BULPROS)
     
    Нуждата от технологични решения в целия свят нараства с всяка изминала минута. Все повече продукти и услуги стават изцяло електронни, управлявани от компютри и алгоритми: дигитални банки, електромобили, безпилотни мотриси, дигитални асистенти, smart устройства - това вече е новата реалност за съвременното поколение. Колкото и да се оптимизират работните процеси, да се използват иновативни технологии, позволяващи по-бърза разработка, AI анализатори на качеството на кода, генератори на код, предефинирани темплейти и т.н., винаги ще има нужда от програмисти, които да разработват приложения.
     
    Един от любимите ми въпроси е дали професията ще бъде заменена от изкуствен интелект – само за момент се замислете, кога ще може машина да прояви креативност и усет и да нарисува нещо красиво като потребителски интерфейс?. Според мен не само че няма да изчезне професията програмист, а напротив – ще има все повече нови кадри, за да се удоволетворят постоянно нарастващите нужди на бизнеса.
     
    Големият въпрос е какво още ще се появи след години, което не можем и да си представим сега? На база на световните мегатрендове очаквам след 10 години всички програмисти да имат реален опит с AI базирани решения и работа с големи масиви от данни. Бих казал дори, че очакванията са ми решенията да станат основно cloud native apps на база на subscription models, което ще доведе до експоненциално нарастване на данните, с които трябва да работи всеки програмист. Да познава в детайли решения за киберсигурност и как точно да се интегрират в приложенията, които се разработват. 
     
    С две думи - програмист ще продължи да бъде перспективна и високоплатена професия!  

    Милан Джокич, .NET Department Manager, Coherent Solutions

    Въпреки че технологиите напредват и постоянно се променят, човешкият фактор остава незаменим. За да останат конкурентни на пазара, специалистите ще трябва постоянно да учат и да следят новите технологии, но еднакво важно е да се работи и върху комуникацията с клиенти.

    Писането на код може да се промени и да стане по-лесно, но писане на качествен код, който изпълнява нуждите на клиента, ще изисква освен технически умения и комуникационни умения повече от всякога.

    Генади Сергеев, старши директор „Софтуерно инженерство“, Progress
     
    Не мисля, че ще видим залеза на професията програмист в следващите години, защото няма макрофактори, които да го предполагат. Всъщност е точно обратното. Разработката на всякакви видове софтуер за всички индустрии продължава да е във възходящ ръст и не виждам сила, която да го спре в скоро време, особено предвид VC парите, които се изливат в технологичния сектор. Това носи със себе си покачваща се нужда от нови (добри) разработчици, които продължават да не достигат масово дори сега. Машинното самообучение за мен е повече маркетинг хайп, отколкото реална опасност от „автоматизация“ на сектора. Все още „general intelligence”, който е способен на подобни постижения, е нещо в сферите на научната фантастика. Това, разбира се, не значи, че няма да видим увеличаване на автоматизациите и генерирания код.
     
    Напротив, ще видим, но в основната на всичко ще стои все пак човек, който конфигурира тези автоматизации и мисли и разсъждава как да бъдат използвани възможно най-оптимално. Всъщност това вероятно е единственият начин да се запази непрекъснато покачващия се тренд на по-висока продуктивност. И за финал – един програмист след 10 години ще трябва да умее същото, което и сега – да се ориентира бързо в огромно количество информация, да има добри умения за общуване и да може да взима решения и да бъде отворен да променя вижданията си на база на обективни фактори. Това са неща, които не се влияят от промяната в технологиите и са в основата на всеки добър специалист.
     
    Драгомир Николов, старши директор развойна дейност във VMware - CPBU
     
    Когато говорим за нуждите на клиентите ни, проучванията ни показват, че 79% от информационните директори имат затруднения при скалирането на дигиталната инфраструктура. 76% от тях твърдят, че инвестицията в исторически използвани приложения е твърде голяма. Виждаме, че CIO искат приложенията им да са мобилни между платформите, лесни за инсталация и най-важното да предлагат подобрено клиентско преживяване. Всичко това определя контекста програмистът да има фокус върху приложения и нуждите на крайния протребител, създавайки гъвкави, безопасни и автоматизирани дигитални среди.
     
    Днес клиентите ни търсят все по-лесно администриране и повече гъвкавост. Както днес, така и в бъдеще това създава нужда за все по-ускорена софтуерна разработка, тестване и внедряване на приложенията, променяйки изискванията към работата на програмистите. Вярвам, че тенденцията за автоматизация на софтуерната разработка ще се запази, но това няма да афектира  негативно пазара на труда. Програмирането ще остане една от най-динамичните и перспективни професии на бъдещето. 
     
    Именно заради технологиите ще се променят нуждите от определени професии, едновременно създавайки нови работни места за тези специалисти. Всяка година влиянието на технологичните промени върху света ще расте експоненциално. Вярвам, че инвестицията в иновациите ще създаде нови работни места количествено и качествено, стимулирайки икономически ръст и нови предизвикателства пред софтуерните разработчици. 
     
    Иван Русев, Head of Software Development, Experian Data Quality
     
    Може би е по-лесно да кажем какво очакваме да остане същото. Първата константа е, че опитните инженери винаги ще бъдат на мода. Познатите към момента иновативни технологии и концепции ще останат, но ще бъдат надградени, за да доставят още по-достъпни и бързи решения. Количеството и анализът на данни (big data) ще стават все по-голям и по-значим процес, защото свързаността и броят на умните устройства ще растат експоненциално. Други значими области ще са инвестициите и растящата нужда от киберсигурност, защото това се очертава да се полето на „студената война“.
     
    Относно тенденциите за следващите години според мен софтуерът ще става все по-малък, за да може да се развива по-бързо и евтино. Имплементацията ще бъде по-бърза, устройствата ще си говорят все по интензивно и градовете ще поумнеят. Това, разбира се, ще се отрази и на самата професия. Растящата нужда от нашите услуги ще доведе до още по-голямо търсене на специалисти. Програмистите ще трябва постоянно да надграждат знанията си и да работят с нови концепции от тип Quantum computing и Edge computing. 
     
    Цялото ново познание и технологии може да надхвърлят капацитета за знание на всеки от нас и да се наложи все по-голяма специализация. Затова очаквам и екипите да стават все по-дистрибутирани. А креативността ще стане може би най-търсено умение. И не на последно място, ще изтъкна черта, която често не се асоциира с нашата професия. Добрите комуникатори ще пребъдат. Може би това ще е топ умението, което е много актуално и сега, но ще е от изключителна важност и за успешния програмист в следващите 10 години.
     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 6 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 22 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 22 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 23 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство