четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6342 прочитания

    Как се промени професията програмист през последните 10 години?

    Economy.bg попита ИТ професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България
    02 септември 2021, 11:03 a+ a- a

    Как се промени професията програмист през последните 10 години? По-лесно или по-трудно се навлиза в сферата днес? Как новите технологии и програмни езици промениха работата на програмистите? Как се промени заплащането? Какви митове за програмистите се разсеяха и какви продължават да битуват?

    ИТ професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България коментират пред Economy.bg еволюцията на професията през последното десетилетие.

    Иван Русев, Head of Software Development, Experian Data Quality

    Преди да коментирам самата професия си заслужава да отбележим как се промени средата. За мен две основни тенденции в последните 10 години формираха ИТ бизнеса като цяло.

    Първата е увеличаването на скоростта, с която се разработва софтуер. Това стана факт благодарение на:

    -новите модели на гъвкава работа (Scrum, Canban, Lean, etc.), позволяващи по-бърза обратна връзка от клиента, както и по бързо „продуктизиране“ на идеи.

    -преминаването към онлайн базирани решения (SaaS, PaaS, etc), което пък направи технологиите по-евтини и достъпни.

    -използването на технологии и концепции (DevOps, ITOps) за бързо доставяне на решения. 

    Втората тенденция е „индустриализацията“ на самото разработване на софтуер. Преходът от сравнително малки (тип занаятчийски) към професионални софтуерни разработчици. Това от своя страна промени и самата професия. Изключително много нарасна интересът към нея, тя стана по-разпознаваема, желана и по-добре платена. Трудовият пазар се обърна - допреди 10 години фирмите диктуваха условията, докато в момента добрите инженери могат сами да избират къде и върху какво да работят.

    Нарастващият интерес към професията доведе и до значително увеличаване на възможностите за добро обучение. Всеки човек с нужната мотивация може да придобие знания и да намери работа в ИТ индустрията. Паралелно с това се увеличи и броят на технологиите, което създаде възможности повече хора да работят в нея. А добрите инженери придобиха умението да учат непрестанно, за да поддържат високо ниво.

    Генади Сергеев, старши директор „Софтуерно инженерство“, Progress

    За мен последните 10 години вдигнаха летвата за навлизане в професията заради бума на стартовите възнаграждения, който е над 100% за тези 10 години. В момента има много онлайн ресурси за обучение, които не съществуваха преди 10 години, но цялото това разнообразие може да е объркващо за някого, тепърва навлизащ в бранша човек. При всички случаи наличието на ментор прави нещата много по-лесни.

    Последните 10 години минаха също така под знака на налагане на философии като DevOps, CI/CD. Това вдигна очакванията към масовия програмист да може да допринася в допълнение на основната му работа върху разработката на приложения (писането на код), но и към целия спектър от допълнителни активности като създаването на тестови среди за интеграция до фактическия deployment на приложенията. В обобщение, според мен донякъде парадоксално сложността се вдигна, защото един разработчик сега трябва да мисли за повече неща отпреди 10 години, когато според мен имаше повече специализация поради по-лимитираните технологии. 

    Станислав Ботев, директор Automotive Solutions в „Мусала Софт“

    През последните 10 години се промени не само професията програмист, а целият мироглед и мисия на хората в бранша. В света на технологиите темпото е динамично и промените настъпват непрестанно. Това налага добрият ИТ специалист да бъде креативен, адаптивен и поне една крачка пред новостите, за да поддържа и развива професионално нивото си. Програмните езици са нещо живо, еволюират бързо, нови се появяват на хоризонта. Тази особеност прави професията ни интересна и привлекателна за много хора. Има слухове, че да програмираш е скучно, но няма как да скучаеш, ако това, което работиш, се променя и те предизвиква всеки ден.
     
     Професията се обогати и усложни многократно, което доведе до това самите идеи и начините им за реализация също да станат по-сложни. Дигитализацията навлезе масово в повечето индустрии и ежедневни дейности. Видим пример, близък до хората, е  метаморфозата на телефоните -  визуално, функционално, софтуерно и като приложение в ежедневието телефонът днес няма нищо общо със създаденото преди 10 години. И софтуерните технологии допринесоха за това. Подобни промени се наблюдават навсякъде около нас - в много и различни браншове, а в „Мусала Софт“ помагаме те да се случват. С колегите ми сме замесени в дигиталното развитие на редица компании – световни лидери в създаването на умен дом, автономни автомобили, гиганти във финансовата сфера и здравеопазването. Целта на тази дигитализация е да направи живота ни по-лесен, безопасен и по-удобен. Например в сферата на автомобилните производители – така наречените „автономни автомобили“ нямат за цел да заменят човека, а да направят пътуването му възможно най-безпроблемно, използвайки компютърна прецизност. В много ситуации компютърът може да реагира в пъти по-бързо и точно в сравнение с човек. Точно тук се вижда и нашата отговорност – използвайки новите технологии да създадем автомобил, който се грижи за нас. Много човешки животи ще бъдат спасени и аз вярвам, че вървим в правилната посока. Точно това ме мотивира и ме кара да търся новото. 
     
     За човек, започващ от нулата да се занимава с програмиране, има изключително много информация, която помага за по-лесното навлизане – онлайн платформи за обучение; откриха се обучителни центрове, които предлагат теоретични и практически курсове. Голям плюс за успешно кариерно развитие си остава математическата и/или информатическа образователна основа. Нещо, което е важало в пълна сила преди 10 години и днес е, че човек трябва да е много любознателен, за да бъде успешен. И определено това се отнася не само за тази професия :).
     
    За да бъдеш програмист, не се изискват качества на супергерой, но определено се изисква абстрактно мислене. С годините тази абстракция започна да се увеличава и сега се усеща повече от всякога. Да вземем за пример сървърите, които познаваме отпреди – от чисто „желязо“ те се превръщат все повече в „облачни“ създания. А абстракцията на облака ти дава много голяма гъвкавост, която би ти отнела години да бъде постигната с наличните преди десетилетия „ресурси“. Сега са ни необходими минути… дори секунди за същото. Екипът на „Мусала Софт“ работи с решенията на най-големите иноватори в тази област – Amazon AWS, Google Cloud и Microsoft Azure. В непрестанно търсене сме на специалисти, които имат опит с тези технологии. Все повече нашите клиенти започват проекти по миграция на текущите си продукти към някой от тези облаци. Този процес е напълно логичен, предвид предимствата, които получават – нямат нужда да поддържат и стопанисват хардуер за техните сървъри; имат възможността да получат моментално изчислителна мощ при необходимост; получават бърз и достъпен начин за конфигуриране на всичко това. Не на последно място – когато технологиите бъдат използвани правилно, това води и до оптимизиране на финансов ресурс.
     
    Разбит мит е, че програмистите не спортуваме и денонощно сме пред компютър. Аз съм едно от живите доказателства, че това се промени. Преди няколко години започнах да бягам активно, след като в „Мусала Софт“ се записахме голяма група за маратона в Скопие – трасето преминаваше в близост до нашия офис в македонската столица. 
     

    Красимир Атанасов, Senior Vice President, Technology Labs, DIGITALL (до скоро BULPROS)

     За да отговоря на въпроса как се промени професията на програмиста за последните 10 години, бих искал да погледнем от един малко по-различен ъгъл: помислете си за момент как се промени автомобилната индустрия за едни нищо и никакви 10 години на фона на 135 годишна история. Само преди 10 години „100% електромобил“ звучеше като термин, излязъл от научната фантастика – да, имаше го вече спортния роудстър на Елън Мъск, но много малко хора го бяха виждали на живо, а още по-малко имаха щастието да го притежават. Нека си спомним как целият свят очакваше първия изцяло електрически автомобил, който позволява пътуване на дълги разстояния, да слезе от производствената линия. 10 години по-късно електромобилите са толкова навлезли в ежедневието, че вече не привличат вниманието ни. Някои модели дори притежават автопилот достатъчно съвършен да закара самостоятелно пасажерите от точка А до точка Б, а всеки жител на София и Пловдив може да си наеме споделен електромобил само с 1 клик в мобилно приложение. Сега си представете, че същият прогрес се случи и в ИТ сферата, обаче има една съществена разлика - хората могат да видят електромобили навсякъде, да ги пипнат и дори да ги наемат, докато написаният код не може толкова лесно да се види или пипне. Затова повечето крайни потребители, които не са част от ИТ сферата, нямат представа колко огромен е технологичният прогрес за последните години и как се е променил секторът и професията на програмиста. 
     
    Първата и най-забелижима разлика е достъпността на професията – през последното десетилетие се появиха редица академии, IT паралелки в училищата, нови специалности в университетите, безброй онлайн курсове и материали, включително и на най-реномираните световни университети. Технологичните компании стават все по отворени към наемането на кадри без практически опит с даден продукт и залагат на вътрешни обучения, вместо да търсят перфектния кандидат. Вече единственото необходимо условие е силното желание за развитие в сферата, всичко друго е достъпно.
     
    Друга съществена разлика е скоростта и динамиката на работа. Вече голяма част от рутинните задачи са автоматизирани и се генерират автоматично от средата за разработка. Докато преди 10 години от всеки програмист се изискваше да разбира целия технологичен стек – от разработка на базите от данни през бизнес логиката до потребителските интерфейси. Днес доста по-бързо и лесно може да се създаде една функционалност, например форма за попълване на данни, а средата може да генерира автоматично всички свързани артефакти, включително класове, обекти, структурата в базата от данни и т.н. Нещо повече – това вече е стандартният начин на работа.
     
    Един от големите митове на професията си остава заблудата, че програмистите са некомуникативни и вглъбени в себе си geeks, които се интересуват едиствено от технологии и компютри. Времето доказа, че това не е така. Днес за успешните компании е задължително да обръщат внимание на комуникативността и мотивацията, като наемат специалисти, които се сработват лесно в екипа и чиято и ценностна система съвпада с тази на компанията. 
    Наблюдава се и промяна в очакванията на програмистите към техните работодатели. В момента разработчиците държат не само на заплащането, а и на екипа, с който ще работят, на културата в компанията, кариерното им развитите, организацията на работата, на проекта от гледна точка на технологии и бизнес сегмента. Към днешна дата програмистите имат доста по-високи очаквания, на които компаниите трябва да отговорят! Бих стигнал дори една крачка по-напред – вече програмистите избират компания, в която да продължат развитието си, а не обратното.
     
    Естествено, бурното развитие на ИТ сектора е свързано и с промени в заплащането на специалистите. Средното увеличение на заплатите в бранша в България е около 7% за година, така че може лесно да се калкулира колко са се вдигнали нивата на заплатите за период от 10 години.  
     
    Милан Джокич, .NET Department Manager, Coherent Solutions

    Сравнявайки IT индустрията днес и преди 10 години, ще намерим много разлики. Основното е, че технологичният стак, нужен днес, е много променен. Факт е, че фокусът е изместен към front end технологиите и различни javascript frameworks, които днес са незаменима част от уеб апликациите.

    Преди 10 години основните начини за навлизане в професията бяха техническите университети и формалното образование, но днес постоянно се увеличава нуждата от кадри в IT сферата. Появява се необходимост да съществуват много частни академии и курсове, така че хора и от други професии решават да сменят квалификацията си и да се насочат към IT индустрията.

    Главният мит, който същестува, е, че в IT професията се навлиза лесно, нужно е само да завършиш курс и веднага можеш да си намериш работа. Истината е, че пътят да станеш опитен програмист, е доста дълъг. 

     

    Драгомир Николов, старши директор развойна дейност във VMware - CPBU

    През последните 10 години професията на програмистта се промени много, като се превърна в една от най-търсените и престижни сфери на дейност. Предвид непрекъснато променящата се ИТ среда (програмни езици, изисквания, проблеми за разрешаване и т.н.) тя е също така една от най-предизвикателните и динамични професии, за която ученето през целия живот стои в основата на кариерния успех. 
     
    Ако сравняваме възможността за навлизане в професията преди 10 години и днес, определено в момента има повече възможности за реализация както за студентите от техническите специалности, така и за желаещите да се преквалифицират. Компаниите, от своя страна, увеличиха инвестициите си в развитието на талантите и спомогнаха за бързото развитие на професията. Във VMware търсим както опитни инженери, които да работят по сложни проблеми и проекти с глобално въздействие, така и таланти с по-малко опит, на които помагаме да се развият чрез разнообразни програми – стаж, академията за талантливи ИТ студенти Talent Boost, менторство и т.н.
     
    През последните години наблюдаваме постоянен и стабилен ръст на търсенето на кадри в технологичния сектор, като все повече компании от технологичния и други сектори отварят научно-развойни центрове у нас.  Благодарение на възможността за дистанционна работа тази експанзия се разпространява и извън София. През последните години наблюдаваме благоприятно развитие на ИТ сектора и съответно професионалното развитие на програмистите извън столицата, в градове като Варна, Пловдив, Бургас и др. 
     
    Съгласно проучване, поръчано от VMware и изпълнено от Vanson Bourne, над 41% се е повишил броят на служителите, възприемащи отдалечената работна сила като задължително условие, а не като придобивка. Днес във  VMware България имаме екипи, създадени и функциониращи изцяло дистанционно, а компанията активно търси таланти от цялата страна.
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 45 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС