петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8687 прочитания

    Как Ковид се отрази на възнагражденията в България?

    Как се промениха заплатите и придобивките в различните сектори, разговаряхме със Славена Папазова – ръководител на екип Проучване на възнагражденията в България в Tack TMI (OD&M Consulting)
    24 август 2021, 12:55 a+ a- a

    За 20-та година OD&M/TackTMI Bulgaria проведоха проучване на възнагражденията на българския пазар. В проучването за тази година са участвали 216 компании от различни бизнеси.

    За последните тенденции при възнагражденията в България и влиянието на Ковид ситуацията на пазара на труда разговаряме със Славена Папазова – ръководител на екип Проучване на възнагражденията в България в Tack TMI (OD&M Consulting).

    Г-жо Папазова, Вие традиционно правите проучване за възнагражденията в България. Колко компании и от кои сектори участваха в последното издание?
    За 20-та година правим това ценно за българския пазар проучване на възнагражденията, водени от желанието за предоставяне на релевантни и точни пазарни данни, полезни за бизнеса. Нашите консултанти са признати от клиентите ни за провеждане на най-доброто проучване, комбинирайки решенията, основани на глобални концепции, съчетани с доказан дългогодишен местен опит. В проучването ни на възнагражденията за тази година участваха 216 компании от различни бизнеси; изключително добре представени са секторите високи технологии, BPO, производство, хотели, банки и финансови институции. В проекта участват едни от най-големите и значими работодатели в страната както български – 22%, така и международни – 78%. Събрахме и обработихме данни за близо 100 000 служители в над 800 позиции от различни функции.

    Изминалата година беше без аналог. За всички беше предизвикателна, за някои бизнеси много трудна, за други – изключително успешна. На база на резултатите от Вашето проучване Вие как бихте я описали? Кои са основните тенденции, които отчитате?
    Прави впечатление, че възнагражденията в страната продължават да нарастват, макар и с малко по-бавни темпове от предходни години. Това се потвърждава и от данните на националната статистика. Ефектът Ковид е безспорен, но в същото време възнагражденията се влияят и от много други фактори. Демографската ситуация в страната, липсата на достатъчно работна сила, ниската безработица, нуждата от специализирани, висококвалифицирани, специфични профили ще водят до ръст на възнагражденията в дългосрочен план, дори вероятно с темпове, надвишаващи ръста на брутния ни вътрешен продукт, както всъщност се случваше през последните няколко години преди Ковид. Бизнесите бяха повлияни в различна степен от Ковид и ограничителните мерки, но държавните помощи направиха така, че безработицата все още е на много ниски нива и на практика пазарът на труда все още изпитва недостиг от хора, особено в София и големите градове, както и в курортните области. Вероятно ще продължи и тенденцията за пренасочване на хора от по-чувствително засегнатите бизнеси към такива с относително по-висока степен на сигурност по отношение на заетостта и доходите. Следва да се отчита и ефектът от нарастването на паричната маса в световен план в резултат от милиардите долари и евро „налети“ от централните банки в икономиките и свързаните с това очаквания за засилване на инфлационните процеси. Българската икономика не е изолирана и също ще бъде повлияна от тези ефекти.

    Кои сектори/тип позиции през изминалата година бяха най-засегнати от Ковид-19 кризата?
    Не е изненада, че най-засегнати бяха бизнесите, свързани с движение на хора и стоки – туризъм, хотелиери, транспорт, ресторантьорския и развлекателния бизнес, както и всички дейности, предполагащи събиране на повече хора на едно място. Вече не е толкова лесно човек да отиде да гледа спортно мероприятие или да посети концерт, да не говорим за кратко пътуване в чужбина около празнични дни. В тези сектори имаше намаляване на заетостта и дори намаляване на средните възнаграждения. С началото на туристическия сезон обаче и в условията на вече споменатите демографски тенденции и сравнително ниска безработица се наблюдава повишаване на възнагражденията и при тези бизнеси.

    Къде отчитате най-голям ръст на възнагражденията?
    Донякъде естествено, традиционният „отличник“ по ръст е сферата на информационните технологии, където сериозната конкуренция за високо квалифицирани професионалисти ще продължава да води до повишаване на заплатите. Другата добра новина е, че повече от половината изследвани компании са успели да реализират увеличенията на заплати според първоначалния си план за тази година, като са увеличили заплатите на около 50% от служителите си; останалите компании също са реализирали увеличения, но или по-късно през годината от планираното, или с по-малък ръст.

    Как Ковид промени придобивките и как се измени цялостният пакет?
    Компаниите реагираха много интересно на Ковид кризата, адаптирайки пакетите със социални придобивки към новата реалност. Стана почти традиционно работодателите (предимно в големите компании) да се грижат за психичното здраве на своите служители в тази предизвикателна среда, като осигуряват безплатни консултации с психолози. Някои компании, чиято дейност може да бъде извършвана отдалечено (така популярния вече хоум-офис), предоставят на служителите си средства за закупуване на домашно офис оборудване или покриване на разходите за интернет например. Има и компании, които осигуряват регулярно тестване на своите служители; това може би не е „придобивка“ в класическия смисъл на понятието, но също е един вид грижа към служителите. За съжаление, сме все още далеч от някои интересни практики на компании в други държави, като осигуряване на безплатна доставка на хранителни продукти по домовете, разхождане на домашни любимци за служители в карантина и подобни.

    Какво показват резултатите от проучването по отношение на бонусите?
    Някои компании изплатиха планирания размер на бонусите за 2019 година в началото на 2020, независимо от факта, че перспективите за 2020 не бяха особено позитивни. Все пак е и въпрос на коректност да бъдат изплатени допълнителните променливи възнаграждения съгласно финансовия резултат за изминала година и параметрите, които са предварително заложени и съобщени на служителите. Естествено, през 2020 с оглед на доста по-предизвикателната среда и свързаните с нея икономически резултати бонусите претърпяха известни корекции. Това е нормална тенденция и очакването е, че тя ще бъде синхронизирана с бизнес цикъла, като при възстановяване на производството и приходите на нивата отпреди Ковид, променливите възнаграждения също ще се възстановят. Над 60% от изследваните компании са изплатили бонусите тази година според първоначалния си план, 10% са платили бонуси, но по-късно през годината, а при 27% се е наложило да намалят размера на бонуса.

    Какви са настроенията в момента? Какво планират компаниите за следващата година?
    Все още няма яснота доколко най-лошото от Ковид кризата е преминало, дали ще се наложат нови ограничения, доколко са ефективни ваксините, ще има ли нужда от допълнителни ваксинации и колко траен е имунитетът, ще възникнат ли нови щамове и дали ваксините ще бъдат ефективни за тях. Смятам, че компаниите ще бъдат предпазливи в своите планове по отношение на ръстове на бюджетите за възнаграждения и бонуси. От друга страна, при настоящата демографска ситуация с намаляващо население, постоянни нужди от квалифицирана работна сила, сравнително ниска безработица, предстоящо евентуално въвеждане на еврото и в дългосрочен план наваксване поне частично на разликата в доходите спрямо средното за Евросъюза възнагражденията със сигурност ще растат по-бързо, отколкото расте националното производство. Със сигурност ще се наложат и тенденциите към гъвкава заетост и по-широко разпространение на работата от вкъщи, вероятно свиване на офис пространствата в тази връзка и ускорената дигитализация на процеси, така че да могат да бъдат извършвани от разстояние. Интересни са и изследванията и опитите в някои други държави (а и няколкото примера у нас) за работа на 4-дневна работна седмица или намаляване на седмичното работно време във връзка с повишената ефективност на домашния офис. Вероятно бихме могли да очакваме дори законодателни промени в едно недалечно бъдеще, което да регламентира тези нови тенденции в перспективата на трудовото и осигурителното законодателство. За традиционните „присъствени“ бизнеси и производства със сигурност предстои поне още една трудна година, в която искрено се надявам, че тенденцията за разпространение на Ковид и заболеваемостта ще намалеят и постепенно ще се върнем към разбирането ни за нормален живот. Пожелавам най-вече здраве на всички читатели!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 25 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 31 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 1 час
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 1 час
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове