петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4151 прочитания

    Теленор стартира лятна практика за деца на служители на компанията

    Повече за програмата научете от инициаторите и част от участниците
    05 август 2021, 10:24 a+ a- a

    Нова програма, която предлага лятна практика на деца или близки роднини на служители на компанията, инициира Теленор това лято. Първото издание на „Младежите на Теленор“ стартира на 19 юли и в него се включиха 31 тийнейджъри на възраст между 16 и 19 години. Практиката продължава три седмици и приключва на 06 август. В този период участниците имат възможността да работят 60 часа в офис или магазин на Теленор. Индивидуалният график и отговорности на всеки участник се определя от неговия пряк ръководител. Лятната практика е платена и с всеки от младежите е сключен трудов договор. Младежите са разпределени по позиции в зависимост от техните интереси, образование и според наличните роли. 

    Какво провокира старта на подобна инициатива и каква е целта й, пред Economy.bg коментира Лилия Владимирова, мениджър „Трудови отношения“ в Теленор. Явор Вълчинов, ръководител отдел „Дигитални продажби“, разказа какви са отговорностите на менторите и с какво тази инициатива е полезна и за служителите на компанията. Вижте и какви впечатления от практиката си в компанията споделиха част от децата седмица след старта на програмата.  

    Как се роди идеята за програмата и как протича?

    Как се роди идеята за програмата?
    Лилия: Спонтанно. Разговаряхме с колеги, които имат деца на възраст между 16 и 19 години. И ние като родители стигнахме до извода, че те не са ориентирани професионално. Има и голяма пропаст между това, което учат в училище, и реалните изисквания на бизнеса. От друга страна, те нямат представа какво е да работиш в офис и в екип, какво е да се поставят цели, да имаш крайни срокове... Така че с колегите решихме, че е добре ние, като компания, да подпомогнем децата на нашите служители в професионалната ориентация, както и да им дадем възможност да усетят пулса на една голяма организация като нашата. Надяваме се програмата да е успешна и да я продължим и следващата година. 

    Как ще протече лятната практика на младежите?
    Лилия: Подготвили сме много интересна програма за младежите. Лятната практика продължава три седмици, в които очакваме те да работят по четири часа на ден срещу което ще получат съответното възнаграждение В първия ден запознахме младежите с нашите очаквания към тях и какво представлява Теленор като компания. Освен със стандартното обучение за здраве и безопасност запознахме децата и с изискванията ни за информационна и физическа сигурност. Децата имаха възможност да се разходят в офиса и да разберат малко повече как са организирани отделите в компанията. Отделно от това сме подготвили и допълнителни обучения – по киберсигурност, работа с лични данни. Осигурили сме на децата всичко необходимо, за да изпълняват ролите, на които са назначени. В края на програмата също сме предвидили една много полезна част, която да ги подготви за реалния живот.Подготвили сме им обучение Как да се подготвят за интервю, какви въпроси да очакват, как да преценят дали това е компанията, в която искат да работят, както и какво да очакват, когато започнат работа. Приготвили сме им и среща с финансов консултант, който да ги насочи как да планират своето финансово бъдеще.

    Колко деца се включиха в програмата?
    Лилия: По програмата кандидатстваха 31 деца. Освен в централата в София имаме деца и на различни локации в страната.  Всяко от тях има ръководител, който дава задачи, както и ментор. Менторът е опитен колега, който ги насочва и подкрепя в придобиването на реален практически опит. Основният ни критерий при избора на ментори беше да са добре подготвени професионалисти, но също така и да имат желание да работят с деца, тъй като това е един сериозен ангажимент. Те трябва както да вършат своята работа, така и да предават знания на децата. 

    Какво е да си ментор в лятната практика на Теленор?

    Какви са отговорностите на менторите в лятната практика на Теленор?
    Явор: Отговорности има, но повече е забавлението. Наше задължение е да предадем на младежите усещане за това, което правим, за нашата работна дейност, по интересен и забавен начин и да разширим знанията им, без да ги претоварваме. Обикновено прекарваме час-два на ден плътно до младежите, като аз освен да давам, се опитвам и да взимам.  Защото едно просто „не знам“ или „какво е това“ или „не разбирам“, казано на тийнейджърски език, ми помага страшно много. От друга страна, за един ръководител е много лесно да „пише на празен лист“. Децата попиват много бързо и е удоволствие да ги обучаваш. Разбира се, те още не знаят дали това е тяхната работа, но пък това е възможност да опитат и да преценят. И то в едно изключително безрисково начинание, защото на тази възраст все още не са притиснати от необходимостта да изкарват пари. Ако не се получи, нищо не губят. 

    Вижте първите впечатления на част от младежите, които са част от програмата

    Как са уредени трудовите отношения с младежите?
    Лилия: Всички деца имат сключен трудов договор. Взехме разрешение от Инспекцията по труда за всички деца, които са под 18-годишна възраст. . На работодателите, които се чудят дали има смисъл да наемат младежи под 18годишна възраст с оглед на законодателните изисквания, мога да кажа, че процедурата е облекчена и сроковете се спазват. В крайна сметка осигурихме разрешителни за работа за всички деца в рамките на срока,който си бяхме поставили, всяко едно тях има трудов договор, ще получи трудовата си книжка в края на периода и първият работодател в нея ще бъде Теленор.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 8 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 24 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 24 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство